Se videoen: Bomber sprænges i dansk farvand

Én efter én detoneres de bomber, som dykkere fra Søværnet har fundet ved et flyvrag syd for Langeland.

Se sprængningen her. Video: TV2/FYN via Ritzau

Syv bomber er indtil videre blevet fundet ved et flyvrag i farvandet syd for Langeland. Nu flyttes og bortsprænges bomberne én for én.

Hver bombe bringes til sprængning i et sikret område, så der på længere sigt kan dykkes sikkert ved vraget. Det oplyser Forsvaret. Det tager cirka halvanden time at flytte og detonere hver bombe.

I alt er 12 dykkere fra Søværnets Dykkertjeneste med på opgaven, hvor de i hold dykker på skift. Søværnets Dykkertjeneste løser Forsvarets maritime ammunitionsrydning. Det vil sige, at dykkerne undersøger forliste skibe eller nedstyrtede fly. 

Bomber flyttet med hæveballon
Bomberne, som er fundet ved flyvraget, bliver flyttet fra området med en hæveballon, som dykkerne sætter på.

- Så hæver bomben sig stille og roligt op gennem vandsøjlen, og så flytter vi den et par hundrede meter, oplyser Søværnet.

Sigtbarheden i farvandet er to til tre meter, men det til trods er det alligevel lykkedes dykkerne at sikre videomateriale og billeder fra området. 

Flytype næsten fastlagt
Flyet, som bomberne er fundet ved, vurderes med 99,8 procents sikkerhed at være af typen B-24. Det er amerikansk bombefly, som blev brugt under anden verdenskrig.

I mange år har dykkere kendt området. En af dem er Brian Roth Andersen, som ved tidligere lejlighed har taget nedenstående billeder fra vraget. Siden september har det været forbudt at dykke, sejle og fiske i området. 

Søværnet forventer, at arbejdet i området vil vare resten af ugen.

Orlogskaptajn Lars Møller Pedersen fortæller hvordan man har tænkt sig at bortskaffe bomberne. Video: TV2/Fyn via Ritzau

Meldingen lyder på, at det er et Consolidated B-24 Liberator-fly, der ligger syd for Langeland. Bombeflyene så sådan her ud. Arkivfoto: AP/Ritzau Scanpix Samfund Flere bomber fundet i dansk farvand

12 kommentarer
Vis kommentarer