Se videoen: Her letter verdens største fly

Tilskuerne fik sig en unik oplevelse, da verdens største fly lørdag gik i luften

Masser af entusiaster var mødt op for at se det kæmpemæssige fly lette fra landjorden. Video: AP

Med en kampvægt på mere end 226 tons og et vingefang på absurde 117 meter gik verdens største fly til dato lørdag i luften klokken 18.20 dansk tid fra luftbasen 'Mojave Air and Space Port' i Californien.

Selskabet bag flyet med de to skrog er raketproducenten Stratolaunch, som har designet den monstrøse maskine at flyve i en højde på ti kilometer, hvor meningen er, at den skal affyre raketter, som skal gå i kredsløb omkring jorden.

Det var dog ikke planen med dagens flyvning, da man blot skulle teste flyets funktionsdygtighed i 150 minutter. Det viste sig at blive en succesfuld en af slagsen, hvilket Stratolaunch' CEO Jean Floyd selvsagt var begejstret for.

- Personligt var det et følelsesmæssigt øjeblik for mig at se denne majestætiske fugl flyve, udtalte han efter landingen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Dagens testflyvning var en succes. Foto: Gene Blevins/Ritzau Scanpix
Dagens testflyvning var en succes. Foto: Gene Blevins/Ritzau Scanpix

At dagens testflyvning forløb gnidningsfrit blev bekræftet af testpiloten Evan Thomas.

- Flyvningen i sig selv var glat, hvilket er præcis det, du vil have, at en første flyvning skal være. Den fløj som i simulatoren, og som vi forudsagde, lød det fra testpiloten.

Succesflyvningen kommer blot få måneder efter, at Stratolaunch' stifter og Microsoft-medstifter Paul Allen afgik ved døden. Han døde i oktober i en alder af blot 65 år efter at have været ramt af lymfekræft siden 1983.

Allen efterlod sig en formue på mellem 80 og 100 milliarder kroner, som gik til velgørenhed.

- Uden tvivl ville han have været usædvanligt stolt over at se sit fly på vingerne. Selvom han ikke var her i dag, hviskede jeg 'tak', sagde Jean Floyd.

'Han ville have været usædvanlig stolt', sagde Jean Floyd om afdøde Paul Allen.
'Han ville have været usædvanlig stolt', sagde Jean Floyd om afdøde Paul Allen.

98 kommentarer
Vis kommentarer