Seer-magnet: Sådan laver vi Sporløs

Det er langt fra ligegyldigt, hvor i verden deltagerne i Sporløs vil finde deres biologiske mor eller far. Man skal nemlig ikke kunne slå personen op i det svenske folkeregister. Det mener redaktøren bag det succesfulde program, der gennem tiden er blevet kritiseret for at føre seerne bag lyset

Sporløs hjalp Saichon med at finde sin biologiske mor i et fattigt landbrugsområde i Thailand (Foto: DR Presse).
Sporløs hjalp Saichon med at finde sin biologiske mor i et fattigt landbrugsområde i Thailand (Foto: DR Presse).

Et af danskernes favorit-programmer har igen været på skærmen her mandag aften.

I denne sæson af Sporløs fandt Kylie sin far i Australien, Joakim fandt sin mor i Serbien, og Anja gik fra at være enebarn til at have flere søskende, end hun kunne tælle.

De seneste mange mandage har 500.000-700.000 danskere fulgt med, når ugens afsnit af Sporløs blev vist på DR1.

Mandag aften kunne seerne følge med i Annes søgen efter sin moster, der skulle gøre hende klogere på, hvorfor Annes mor blev adopteret til Danmark, når søsteren selv blev i Polen. Sammen med Sporløs-holdet tog hun til Polen, og man kan som seer nemt få indtrykket af, at tv-holdet finder alle spor på rejsen, men sådan er virkeligheden bare ikke.

Den eftersøgte person ved på forhånd, at der er nogen, der leder efter dem.

- Vi er nødt til at finde personerne inden, for de skal have muligheden for at sige nej. Der kan være gode grunde til ikke at ville findes. Det må vi jo respektere, fortæller Dorthe Thirstrup, Fakta- og livsstilsredaktør i Danmarks Radio og fortsætter:

- Rie Helmer og redaktionen ved selvfølgelig mere end den, der leder.

'Vi kan ikke søge på åbent kamera'
Fagbladet Journalisten skrev i 2010, at Sporløs holdt seerne for nar. Tv-holdet havde angiveligt planlagt alt fra starten, og selvom hændelserne i programmet kunne virke pludselige, vidste værten og tv-holdet, hvordan alt ville forløbe.

Dorthe Thirstrup indrømmer, at tv-holdet har styr på en del af deres research, inden de letter fra Københavns Lufthavn. Hun understreger dog, at meget af programmet først bliver planlagt på rejsen.

- Der er masser af tilfældigheder, men vi har nogle holdepunkter, inden vi tager afsted. Det er klart, at vi ikke kan forsvare at tage ud og søge på åbent kamera. Vi har nogle pejlemærker, så vi ikke spilder licens-midlerne, fortæller Dorthe Thirstrup til Ekstra Bladet.

Sporløs har forsøgt at fortælle seerne, at de laver research, inden optagelserne går i gang. Derfor står der altid i rulleteksterne, at der er brugt forudgående research, men at mødet mellem hovedpersonen og den biologiske mor eller far er autentisk.

- Vi gør det så autentisk, som vi overhovedet kan, fortæller Dorthe Thirstrup.

'Vi gider ikke finde folk i Sverige'
Når Sporløs skal finde deltagere til en ny omgang af Sporløs, er destinationen en afgørende faktor. Det skal nemlig ikke være helt nemt at finde frem til personen.

- Det er ikke sjovt at tage til Sverige og lede efter en far eller mor, for alle kan gå ind på det svenske folkeregister og få at vide, hvor vedkomne bor, fortæller Dorthe Thirstrup til Ekstra Bladet.

Hun mener, det skal være medrivende at se Sporløs, og den fornøjelse forsvinder, hvis programmet kun tager en tur over Øresundsbroen.

- De fleste af deltagerne har lavet deres egen research, men har måttet opgive, fordi det var for svært. Hvis det handlede om en person, vi kunne finde på Facebook, så havde folk jo gjort det selv, siger Dorthe Thirstrup til Ekstra Bladet.

Et andet kriterium for at deltage i Sporløs er, at man skal kunne håndtere pressede situationer, mens kameraets record-knap blinker rødt.

- Det er hverken let at finde eller blive deltager i Sporløs, for det skal være en robust person, der kan holde til den følelsesmæssige rutsjetur, det er at grave så dybt ned i sin fortid, understreger Dorthe Thirstrup overfor Ekstra Bladet.

Aftenens program er det sjette i denne sæson. I næste uge kan du følge Galangs søgen efter sine biologiske forældre i Indonesien.

Læs om personerne i denne sæson af Sporløs:

Kylie har endelig fundet den far, hun har manglet i 41 år. Han drømte om at finde hende, men vidste ikke, hvor han skulle søge  (Foto: DR Presse). Tæt på Sporløs: Sådan gik det Kylie og de andre

57 kommentarer
Vis kommentarer