Sejslimet: Immune dræbersnegle klar til invasion

Frost vejr tager ikke livet af forhadt slim kravler. Til gengæld sætter en lun vinter og tidligt forår eksplosivt gang i dræbersneglens vækst viser ny dansk forskning

Den milde vinter giver mange dræber snegle i de danske haver(Foto: Ole Steen)
Den milde vinter giver mange dræber snegle i de danske haver(Foto: Ole Steen)

Dræbersneglen er et sejslimet dyr.

Det ved alle, der har kæmpet med de forhadte havegæster.

Men nu viser det sig, at de slimede kravl er mere hårdføre end først antaget. Med frostvæske i kroppen og immunitet for udtørring er det kun et koldt forår, der kan hæmme væksten hos den ubudne gæst.

Tidligere antog man, at frost og tørke virkede som salt og kogende vand på dræbersneglen, men ny dansk forskning peger nu i retningen af, at heller ikke det kan tage gøre kål på det sejlivede dyret.

Det fortæller Stine Slotsbo fra Aarhus Universitet, der har forsket i dræbersnegles overlevelse og står bag den nye undersøgelse til au.dk.

- Sneglen er utrolig omstillingsparat. Dens fysiologi tillader den at vokse eksplosivt, så snart temperaturen stiger. Man har tidligere ment, at de ikke kunne tåle frost, men det viser vores undersøgelser, at det kan de, siger phD Stine Slotsbo fra Aarhus Universitet.

Dræbersneglen kan tåle at 60-70 % af dens krop er nedfrosset. Det kan den, fordi den producerer en frostvæske bestående af glukose, der beskytter cellerne ved lave temperaturer og samtidig gør det muligt for sneglen at kontrollerer nedfrysningen.

Kulden kan derimod have en hæmmende effekt på sneglenes vækst, mens varmen har den modsatte effekt.

Derfor kan vi, hvis det lune vejr fortsætter, se frem til en eksplosion i væksten af dræbersnegle, ifølge Stine Slotsbos forskning.

- Sneglen er utrolig omstillingsparat. Dens fysiologi tillader den at vokse eksplosivt, så snart temperaturen stiger, lyder det.

Den eksplosive vækst hos sneglene betyder samtidig, at de vil tage mere for sig af havens planter.

0 kommentarer
Vis kommentarer