Seks dage fra konkurs: Hvornår kommer corona-hjælpen?

Halvdelen af de virksomheder, der har søgt lønkompensation, ved ikke, hvornår pengene kommer. Om seks dage falder regningerne for maj, og det kan knække flere

Christopher Falkenstrøm ejer to værtshuse og en grillbar. Han har ikke længere råd til at lægge  ud for løn og husleje. Han risikerer derfor konkurs, hvis ikke støtten fra staten kommer inden 1 maj. Foto: Per Rasmussen
Christopher Falkenstrøm ejer to værtshuse og en grillbar. Han har ikke længere råd til at lægge ud for løn og husleje. Han risikerer derfor konkurs, hvis ikke støtten fra staten kommer inden 1 maj. Foto: Per Rasmussen
Følg Samfund

25.000 virksomheder har søgt lønkompensation i forbindelse med corona-nedlukning.

Halvdelen vil snart få eller har allerede fået udbetalt støtte, lød det fra Erhvervsministeriet den 23 april. Det betyder, at 14.500 virksomhedsejere stadig sidder på hænderne.

- Det er et kapløb med tiden, lyder det fra 30-årige Christopher Falkenstrøm.

Han ejer værtshusene Piraten i Haslev og Cassiopeia i Skælskør samt HavneGrillen i samme by.

- Hvis ikke jeg er en af dem, der får penge indenfor de næste par dage, så jeg kan betale mine regninger her den 1. maj, så ender jeg med at gå personligt konkurs, siger han frustreret.

Desperate erhvervsdrivende: Hjælpen kommer for langsomt

Christopher Falkenstrøms to værtshuse lukkede 13 marts. Siden har han måtte lægge ud for både husleje og lønninger. Foto: Per Rasmussen
Christopher Falkenstrøms to værtshuse lukkede 13 marts. Siden har han måtte lægge ud for både husleje og lønninger. Foto: Per Rasmussen

Kisten er tom
Christopher Falkenstrøms to værtshuse har absolut ingen omsætning haft siden nedlukningen. Samtidig skal han hver måned betale en regning på 120.000 kroner til husleje og lønninger.

- Det ene værtshus åbnede i september 2019, så vi har ikke nået at banke en opsparing op, som vi kan trække på, siger han.

Christopher Falkenstrøm har kun 80.000 tilbage på den kassekredit, som banken har givet ham i forbindelse med corona. Altså mangler han lige nu 40.000 til regningerne i maj.

Jan Carøe Lange vil lukke sin virksomhed, før den når ud i konkurs. I første omgang kan ventetiden på lønkompensation ende med fyringer. Foto: René Schütze
Jan Carøe Lange vil lukke sin virksomhed, før den når ud i konkurs. I første omgang kan ventetiden på lønkompensation ende med fyringer. Foto: René Schütze

Tvunget til fyring
Også 56-årige Jan Carøe Lange er presset, da Ekstra Bladet ringer til ham.

- Om lidt går vi ind i en ny måned med regninger, der skal betales. Hvis ikke jeg får penge inden da, kan jeg være tvunget til at fyre mine medarbejdere, siger han nedslået.

I to år har Jan Carøe Lange haft et firma i Aalborg, som rådgiver virksomheder om energiindkøb. Da corona brød ud, sendte han tre medarbejdere hjem med fuld løn.

- De sagde, der ville komme hjælpepakker hurtigt, men nu viser det sig, at der kan gå flere måneder.

- Jeg føler, det er det største politiske spin nogensinde. 

Nogen, der drukner
Et par timer efter Ekstra Bladets interview får Jan Carøe Lange en besked i e-boks. Han er en af dem, der får penge indenfor de næste syv dage.

- Jeg synes stadig, at sagsbehandlingstiden har været lang. Jeg håber ikke, at andre må lukke eller gå konkurs på grund af det, siger han dog i forlængelse af den gode nyhed.

Lønkompensationen kunne søges fra 25. marts. Det er nu næsten fem uger siden. Halvdelen af dem, der har søgt, mangler stadig svar. Christopher Falkenstrøm er en af dem.

- Mens de bruger tid på at sikre sig, at ingen snyder, er vi andre, der drukner, siger han.

Erhvervsstyrelsen: Kan ikke oplyse sagsbehandlingstid

Ekstra Bladet har spurgt Erhvervsstyrelsen, hvornår de resterende ansøgere kan regne med at få penge.

'Erhvervsstyrelsen arbejder hårdt på at få pengene hurtigst muligt frem. Vi kan desværre ikke oplyse en sagsbehandlingstid for udbetalinger,' svarer de i en mail. 

'Ansøgningerne udbetales som udgangspunkt i den rækkefølge, de er modtaget. Sagsbehandlingstiden afhænger blandt andet af, om ansøgningen er korrekt udfyldt og dokumenteret - eller om den skal gennemgås nærmere', lyder forklaring på, at nogle ansøgninger tager længere tid end andre.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind