Seks eksperter - 49 spørgsmål: Sådan påvirker corona dig

Få eksperternes svar på, hvordan du skal forholde dig til coronavirussen - både på arbejdet, på rejsen og i forhold til dine kæledyr

Her får du et par gode råd til, hvordan du bærer dig 'corona-venligt' ad på arbejdspladsen. Video: Lasse Brøndal

Hvad har aktiemarkeder, charterrejser, rettigheder på arbejdsmarkedet og kæledyr til fælles?

At de allesammen bliver påvirket af den verserende spredning af coronavirussen Covid-19. Og derfor satte Ekstra Bladet i weekenden en lang række meget forskellige eksperter i stævne for at få dem til at svare på læsernes endnu flere spørgsmål.

Nedenfor har vi samlet et uddrag af de bedste svar på spørgsmål, som RIGTIG mange af jer stiller i vores live.

Afdelingschef Peter Nisbeth, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Pressefoto
Afdelingschef Peter Nisbeth, Fagbevægelsens Hovedorganisation. Pressefoto
 

Afdelingschef Peter Nisbeth, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Er det en læge/myndighederne, der sætter i karantæne, er man stillet på samme måde som ved sygdom. Dvs. med sygeløn, dagpenge eller fuld løn. Det afhænger af ansættelsesaftalen og overenskomsten.

Hvis det er arbejdsgiver, der sender hjem, er det med fuld løn.

Det er myndigheder/en læge, der kan sætte folk i "karantæne". Hvis arbejdsgiveren siger, at man ikke skal møde på arbejde, er det som udgangspunkt noget, der skal betales almindelig løn for.

Det kan stille sig anderledes, hvis man er rejst ud til en risikozone på et tidspunkt, hvor det var meldt ud, at det var en risikozone. Så kan man ikke forvente at få løn.

Ja, hvis man rejser på nuværende tidspunkt, hvor man kan forudse, at man ikke kan møde på arbejde, når man kommer hjem. Det er noget andet, hvis man rejste ud, inden det blev meldt ud, at man skal blive hjemme 14 dage.

Med risikozoner mener jeg de lande og områder, som myndighederne har frarådet al unødig rejse til. Dvs. Kina, fire regioner i Norditalien, Iran og et område i Sydkorea.

Tager man med åbne øjne dertil på nuværende tidspunkt, vil man ikke kunne forvente at få løn, hvis man ikke kan eller må komme på arbejde, når man kommer hjem.

Du er stillet på samme måde, som hvis du er sygemeldt. Så det afhænger af din ansættelsesaftale og hvilken overenskomst du er omfattet af.

Du kan nægte en arbejdsopgave, hvis der er risiko for din sikkerhed eller sundhed. Men det skal være en reel risiko.

Dvs. at der skal være noget, der taler for, at din sundhed er i fare. Det kan man næppe sige for almindelige sunde mennesker på nuværende tidspunkt. Det vil afhænge af sundhedsmyndighedernes vurdering.

Hvis du er medlem af en a-kasse for selvstændige, kan du formentlig få dagpenge derfra. Men der er endnu ikke mulighed for at søge erstatning for dit reelle tab.

Det er desværre et problem for mange i restaurationsbranchen. Når man arbejder på en restaurant uden overenskomst, er man ikke så godt stillet, når man bliver syg. Men du kan muligvis få sygedagpenge. Det afhænger af, hvor længe du har været i arbejde, og hvor mange timer om ugen, du arbejder. Hvis du er i fagforening, vil de kunne hjælpe dig.

Hjemsendes personalet, skal de som udgangspunkt have løn alligevel for det arbejde, som de ikke kommer til at udføre. Men der kan være særlige hjemsendelsesregler i overenskomsten, som medfører noget andet.

Supervisor Pia Kirstine Knudsen, Europæiske Rejseforsikring 

Hvis man pt. overvejer at købe en rejse, så vil jeg anbefale, at man indledningsvis kontakter det selskab, hvor man har tegnet en afbestillingsforsikring. De kan oplyse, om jeres afbestillingsforsikring dækker afbestilling af fly, hotel og andre arrangementer som for eksempel en fodboldkamp, musical osv., hvis rejsevejledningen for området/landet ændrer sig til orange (alle ikke-nødvendige rejser frarådes) eller rød (alle rejser frarådes).

Derudover kan I overveje at købe en pakkerejse fremfor at bestille fly og hotel separat. Hvis man køber en pakkerejse, så kan rejsebureauet være forpligtiget til at lade jer ophæve købet, hvis rejsevejledningen ændrer sig til orange eller rød, efter rejsen er bestilt.

Jeg vil anbefale, at man følger Udenrigsministeriets rejsevejledninger for det pågældende land/områder.

Hvis man havde planlagt at rejse til et område/land, hvor Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser eller alle rejser, så kan man kontakte sit rejseforsikringsselskab og forhøre sig om muligheden for at afbestille sin rejse som følge af den ændrede rejsevejledning.

Hvis man har købt en pakkerejse, kan man ligeledes kontakte sin rejsearrangør og forhøre sig om mulighed for at få sine penge retur eller hæve købet.

Hvis man har en kronisk lidelse og skal rejse til et land, som Udenrigsministeriet ikke fraråder rejser til, vil jeg anbefale, at I kontakter jeres rejseforsikringsselskab med henblik på at høre, hvorledes I er dækket. Rejseforsikringsselskaberne har medicinsk personale ansat, der vil kunne vejlede jer.

Hvis man skulle være så uheldig at blive smittet med coronavirus på sin ferie, så er der tale om akut opstået sygdom, som vil være dækket på lige fod med eksempelvis lungebetændelse, maveonde, en brækket hånd osv.

Det betyder, at man vil få dækket udgifter til læge, medicin, hospital mv. Der kan også være dækning for udgifter til forlænget ophold, hjemtransport, tilkald af pårørende, erstatningsrejse mv.

Dækningerne afhænger af, hvilket rejseforsikringsprodukt man har. Hvis I er i tvivl om, hvorledes I er dækket, så vil jeg anbefale jer at kontakte det selskab, hvor I har tegnet en rejseforsikring.

Det er et godt spørgsmål! Og der er desværre ikke et klart svar på det.

Mit bedste svar er, at det kommer helt an på den enkelte situation. Hvis det er de lokale myndigheder, der beordrer en til at blive på et hotelværelse, da de har sat hele hotellet i karantæne, så diskuteres det pt., om det så ikke er de lokale myndigheder, der skal afholde regningen helt eller delvist. Men hvordan andre landes myndigheder dækker er desværre ikke noget, rejseforsikringsselskaberne kan påvirke.

Hvorvidt rejseforsikringen dækker kommer an på, om ens rejseforsikring dækker, såfremt man kommer i karantæne/bliver tilbageholdt af lokale myndigheder. Jeg vil anbefale at man kontakter sit rejseforsikringsselskab herom.

Hvis man kommer i karantæne, fordi man har sygdomssymptomer, så vil man være dækket for ekstraudgifter til læge, medicin samt opholdsudgifter, indtil man kan rejse hjem. Hvis man forpasser sin planmæssige hjemrejse, vil en ny flybillet også blive dækket.

Men igen: Jeg vil opfordre folk til at kontakte deres rejseforsikringsselskaber, så man er helt sikre på, hvorledes man er dækket.

Hvis man har købt en pakkerejse, så kan det være, at rejsebureauet dækker noget. Men hvor meget rejsebureauet dækker, og hvor længe de dækker, det kan jeg desværre ikke udtale mig om.

At der er erklæret undtagelsestilstand betyder ikke, at man ikke kan rejse til landet, medmindre de lokale myndigheder opfordrer udenlandske borgere til at holde sig væk. Man skal dog sørge for at udvise ekstra forsigtighed og følge de lokale myndigheders anvisninger.

Thomas Benfield. Overlæge, infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Foto: Hvidovre Hospital.
Thomas Benfield. Overlæge, infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Foto: Hvidovre Hospital.
 

 

Professor og Overlæge Thomas Benfield, Infektionsmedicin, Hvidovre hospital

Det ved man ikke endnu med sikkerhed. Men sædvanligvis bliver man immun af infektioner med coronavirus. Og kan ikke blive smittet igen. 

Sprit og sæbe virker glimrende, fordi corona har en fedtkappe, som går i opløsning.

Jeg giver metroselskabet ret. Primært fordi vi ikke har smittespredning i DK lige nu. Alle konstaterede tilfælde er importeret for navnlig Italien. Men virusepidemier er dynamiske så hold dig opdateret

Kun I det tilfælde, at din kollega er smittet, vil du skulle forholde dig til det. Myndighederne vil da kontakte dig, hvis de vurderer, du var i risiko.

Virus spreder sig. Endnu ikke foruroligende. De ekstra mange tilfælde fra dag til dag de senere dage skyldes øget testning. Strategien er at forhale epidemien, fordi vi som mennesker ændrer adfærd, når det bliver varmere. Jo mere vi lufter ud, og jo mere vi opholder os ude, desto bedre fordi vi da er i mindre kontakt med andre personer/virus

Ingen grund til masker da de ikke beskytter - især ikke i fly, der har exceptionel god ventilation

Virus vil altid tilpasse sig (mutere). Hvilken det gør, ved vi ikke. Indtil nu er der ingen indikationer om, at corona bliver mere smitsom, heldigvis.

Influenza, corona og andre luftvejsvirus deler symptomer. Desværre. Næsten umuligt at sklne mellem dem klinisk.

På færger er passagerne ikke samlet i ét lokale/rum, men i mindre grupper. Dermed lavere risiko.

Det er vist ikke hemmeligt, hvis du ser med på pressekonferencerne. Det er i alle fem regioner.

Jeg ved, at mange arbejder hårdt på at lave en vaccine. I USA er der allerede tidlige forsøg på mennesker. Imponerende. Men der er stadig en længere testfase for at sikre at vaccinerne er effektive og ikke mindst sikre for mennesker. Regn med 6-12 måneder + tid til at producere milliarder af doser.

Godt spørgsmål. På mange måder drejer det sig om sandsynligheder. Jo flere mennesker på et sted, jo større risiko er der for at én er smittet. Indtil videre er der så få smittede i Danmark og alle er importerede tilfælde. Skulle der komme en epidemi, så vil tallet for forsamlinger blive mindre og mindre

Aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen. Pressefoto
Aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen. Pressefoto
 

Aktieanalytiker Michael Friis Jørgensen, Alm. Brand

Det er meget usandsynligt,men det sagde vi også om negative korte renter for 4-5 år siden, så jeg vil ikke sige, det ikke kan ske. Hvis verden bliver usikker nok til, at det bedste alternativ er at give penge for at have dem stående et sted i 30 år, ja så kan det jo i realiteten ske.

Fordi det allerede var prisset ind i aktiemarkedet forud for meldingen, som rent faktisk skuffede. Effekterne af en coronakrise, såsom at man ikke kan få varer hjem, og man bliver forhindret i at handle som forbruger, er der ingen centralbanker i verden, der kan gøre noget ved. Derfor kan de ikke som i de sidste 10 år berolige markederne. Politikerne skal på banen. Finanspolitik som tilskud til hårdt ramte sektorer så de ikke behøver at fyre, nødlån så man ikke går konkurs på grund af krisen vil hjælpe, og meldinger om dette vil sende markederne op, hvis de er store nok.

Hvis vi undgår de store negative konsekvenser at økonomien falder ud over afgrunden og arbejdsløshed stiger, så kan der være flere positive effekter: Billigere Benzin, billigere boliglån, billigere rejser, og generelt vil inflationen nok være aftagende. Men alt har desværre sin pris, og de fordele man opnår lige nu, skyldes jo at vi er nervøse for økonomierne, og dermed kan nogen blive ramt af arbejdsløshed, som jo mere end vil modsvare alle de andre økonomiske fordele.

Nej, finanspolilitiske tiltag vil have en positiv effekt på boligmarkedet, og det samme har renter som falder lige nu på grund af corona. Der, hvor boligpriser kan rammes, er, hvis vi verden gå i stå, og arbejdsløsheden stiger, så vil folk holde igen med at købe ejendom, og det kan presse priserne.

Tror faktisk, vi har haft en eller forventning om, det ville ske, og væksten er allerede kraftigt nede, Så nyheden vil næppe presse aktiemarkederne voldsomt i sig selv. Alle øjne er mere på, om vi får italienske tilstande i andre store europæiske økonomier og spredning i USA.

Hvis man tror, at vi ikke får styr over spredning i Vesten, og vi kommer til at se en økonomi, som er underdrejet i længere tid end toikvartaler, så kan du meget vel få ret. Og lige nu er du absolut ikke alene med den holdning. Mange investorer ser det som et muligt scenarium. Dog ikke flertallet, fordi så lå vi allerede yderligere 15% nede.

Det er så ikke mit bud. Ser vi på historien omkring virusudbrud, så har de som regel kraftige, men kortvarige effekter på økonomierne. Men ingen kan vide det, idet alt afgøres af, om vi har politikere, der forstår budskabet, og lemper på finanspolitiken. Det har de ikke kunnet finde ud af i de sidste 10 år, men lytter man på vandrørerne, er der dog noget, som tyder på, de godt ved, at nu skal der handles.

Den anden faktor, som jeg ikke tror nogen ved, hvordan falder ud, er spredningen i USA. Hverken læger eller i særdeleshed investorer kan forudsige det. 

Vores anbefaling er, at er der lang tid, til man skal bruge de investerede penge, eller til man skal pension, så skal man ikke gøre noget lige nu.

Men har man ondt i maven over disse fald, skal man måske kigge på, om man har den rigtige fordeling af aktier og obligationer. Det vil sige, om man har taget for meget risikoinvestering. Udover at gætte på om aktier går op/ned den ene dag, er det faktisk at sørge for, man hele livet igennem tager de rigtige beslutninger omkring sine investeringer. Gør man det, vil man vinde i det lange løb. Så lige så vigtigt, som det er at finde ud af, hvilke aktier man skal købe. er, at man hele tiden er rolig og har det godt med sine investeringer.

Uden tvivl Novo. Banker som Danske Bank vil blive ramt hårdt, hvis væksten i verden går ned i gear. Så de mest stabile aktier er dem, som ikke afhænger af vækst i verden, herunder hører medicinalselskaber, Medicinsk udstyr og til dels også forsyning.

Vi har netop mange af den type af selskaber på det danske marked, så ikke bare Novo er interessant. Det er dog vigtigt at slå fast, at ingen aktier er immune mod store fald i aktiemarkeder, men denne type af aktier vil falde meget mindre end banker, industri og transport.

Man skal huske på, at aktiemarkedet er en størrelse, hvor man prøver at gætte på den fremtidige udvikling, og det som flest investorer lige nu gætter på vil ske, er det som prises lynhurtigt ind.

De fald, vi har set lige nu, priser ind, at økonomierne i de kommende to kvartaler går kraftigt ned, men kommer op i gear efterfølgende. Ser vi mere spredning i Vesten, og at dette vil trække verden ud i en recession, så kan der godt være 10-15% yderligere fald.

Det er dog ikke mit bud. Vi ser, Kina have vendt udviklingen ret hurtigt, og alle dag til dag indikatorer peger på, de er kraftigt på vej tllbage mod vækst.

Vi ser også smittetilfælde i Sydkorea bøje af, uden at de har gjort noget ligeså drastisk som Kina. Det kan pege på, vi også undgår fuldstændigt at skulle lukke de vestlige økonomier ned. Får jeg ret i det, så skal aktier nok handle lidt sidelæns i et par måneder også stige igen.

Nej, det gør vi ikke. Finanskriser som den i 1930 og i 2007-2008 kræver, at der er kæmpe ubalancer i økonomierne, hvilket lige nu ikke er tilstede. Aktier falder kraftigt, og derfor mindes man altid om de store kriser i 1930 og 2007-2008.

Men selvom det ikke er rart at se røde overskrifter i aktiemarkederne hverdag, så er fald på 10-12%, som vi har nu ikke usædvanlig, og vi har haft 7 af dem siden 2009.

Dyrlæge Paulette Vivian Topsøe-Jensen

Der er ikke evidens for smitte fra hund til menneske

Hunde og katte og mange andre dyr kan smittes med coronavirus. En form angriber lungerne, en anden angriber tarmen. Symptomerne kan være så milde, at de slet ikke opdages. Hvis ens hund eller kat nyser eller hoster, bør man kontakte sin dyrlæge.

Hos katte kan coronavirus mutere, som virus jo gør, og forårsage Feline Infektiøs Peritonitis, som kan være dødelig

Den hund, som er testet svagt positiv i Hong Kong, har fået lavet test fra næse og mundhule. Først var den positiv, så var den negativ fra svaber fra mundhule. Nu er der taget blodprøve, og vi afventer svar.

Hvis du selv bliver smittet, er anbefalingen fra den Danske Dyrlæge Forening, at dine dyr bliver passet udenfor hjemmet i den periode, du kan smitte, for at beskytte dem mod smitte.

Der er ikke påvist smitte fra hunde og/eller rotter til mennesker. Desværre er der utroligt mange familiehunde og tamkatte, som er blevet aflivet i Kina på baggrund af frygt for smitte.

Ved SARS-epidemien mener man, at det var det flagermus og vilde desmerdyr, som var involverede i smitte til mennesker. Så muterede virus hos mennesket, så smitte imellem mennesker skete.

Jeg tror, det er en sikkerhedsanbefaling, indtil vi ved mere, om det er tilfælde med smitte hos hunden i Hong Kong. Hvis dyrene har behov for dyrlæge, er det også lettere at få dem tilset, da man jo som smittet er i karantæne.

Lektor Gert Sørensen, Københavns Universtitet. Privatfoto
Lektor Gert Sørensen, Københavns Universtitet. Privatfoto
 

Lektor og Italien-ekspert Gert Sørensen, Københavns Universitet

Det er ikke mit indtryk, at man fra den italienske regering bevidst holder oplysninger tilbage. Italien er i modsætning til Kina et åbent samfund og har også en kritisk presse. Der kan naturligvis være nogle organisatoriske svigt, opgavens omfang taget i betragtning. Italiens opdeling i regioner har skabt nogle stridigheder om kompetencer mellem det statslige og det regionale niveau. Enkelte koks i kommunikationen har der naturligvis også været.

Italien har allerede nu fået nogle lempelser fra EU i forhold til de ellers meget stramme budgetkrav. Desuden har Den Europæiske Centralbank allerede nu meldt ud, at man vil støtte en italiensk og europæisk banksektor, der meget vel kan komme i nogle vanskeligheder.

Hvordan situationen vil blive om et par uger er svært at forudsige. Men man må forvente at den røde zone opretholdes i fx. Lombardiet og Emilia-Romagna, hvorfor det sandsynligvis vil være umuligt at få adgang med mindre man har et særligt presserende ærinde.

Det er et godt spørgsmål. Den italienske regerings dekreter på området er meget uklare, hvilket er blevet kritiseret fra flere sider. De røder zoner dækker i dag et meget stort område, hvor det i almindelighed vil være svært at kontrollere trafik ind og ud, selv om det i princippet er strafbart.

Italien var i forvejen tæt på en egentlig recession. Den nuværende situation vil givet bringe Italien ud i recession, der også vil få konsekvenser for det øvrige Europa. Når Italien i dag står værre mht. antallet af smittede, skyldes det, at Italien blev ramt meget tidligt. Vi ser, at antallet af smittede også stiger i Frankrig og Tyskland. Det er derfor ikke Italien alene, der har et problem med at få dæmmet op for den videre udbredelse.

Det får meget alvorlige følger. Den hårdest ramte region Lombardiet er Italiens økonomiske og finansielle hjerte. Følgevirkningerne er på nuværende stadie næppe til at overskue. Italien har i forvejn er meget presset offentlig økonomi, der vil bliver yderligere belastet med de større udgifter til sundhedsberedkabet og forskellige andre støtteordninger.