Seks råd: Sådan stopper du din kats miaven

Mange katteejere bliver holdt vågne om natten eller vækket tidligt af deres katte - men der er håb forude

Måske skyldes din kats miaven, at den savner din opmærksomhed (Arkivfoto: Polfoto)
Måske skyldes din kats miaven, at den savner din opmærksomhed (Arkivfoto: Polfoto)

Man kan hurtigt komme til at ligne en hængt kat, hvis man ikke får sin nattesøvn - og ifølge Agria Dyreforsikring er det tilfældet for en del katteejere.

Selskabet skriver i en pressemeddelelse, at mange katte holder sine ejere vågne om natten, vækker dem tidligt eller miaver hele dagen lang, og det kan der være mange forskellige grunde til. Agria Dyreforsikring har seks gode råd, hvis din kat er ekstra snakkesaglig.

1) Tjek, om din kat fejler noget
Hvis din kat miaver meget, kan det være fordi, den har en skade eller er syg.

- Miaven kan eksempelvis bunde i forhøjet blodtryk eller forhøjet stofskifte, hvilket kan skyldes problemer med skjoldbruskkirtlen. Dette bør kontrolleres af en dyrlæge, forklarer Lene K. Jørgensen, der er dyrlægekonsulent ved Agria Dyreforsikring med speciale i smådyr.

2) Begræns din kat om natten
Hvis din kat larmer meget om natten, er det måske fordi den føler sig udsat og forladt, lyder det fra dyrlægekonsulenten.

- Som ejer kan du reducere kattens miaven om natten ved at begrænse den fra visse områder i hjemmet, så den føler sig mere tryg. Nogle gange slutter kattens miaven, når den får lov til at sove i soveværelset, hvor den kan føle sig mere sikker, forklarer Lene K. Jørgensen.

3) Få tjekket din kats hørelse
Døve katte mangler fornemmelsen for, hvor højt de miaver. Den nedsatte hørelse kan skyldes betændelse, og derfor er det en god idé at tage katten forbi dyrlægen.

- Døve katte mangler ofte en fornemmelse af, hvor højt de lyder. Hvis din kat er døv, har den brug for mere hjælp til at orientere sig og bruger miaven til dette, forklarer Lene.

4) Overvej kastrering/sterilisering
En hunkat i løbetid vil ofte være meget snakkende og højrøstet, ligesom en ukastreret hankat også har mange hormoner i kroppen - og det kan høres.

Hvis man kastrerer eller steriliserer sin kat, vil man i de fleste tilfælde få bugt med problemet, lyder rådet.

5) Luk ikke munden på katten med godbidder
Hvis en kat larmer meget, kan det helt enkelt skyldes, at den keder sig. Men det nytter ikke noget at 'bestikke' den med mad, selvom den plager om det.

- Prøver du at lukke munden på katten med en ekstra portion mad, ved den hurtigt, at det betaler sig at åbne munden, siger Lene K. Jørgensen.

I stedet skal du lade være med at give efter.

- Hvis katten miaver, fordi den er fræk og vil have mad, kan det afhjælpe problemet at ignorere kattejammeren en stund. Du må dog ikke ignorere katten over længere tid, understreger hun.

6) Sørg for, at din kat ikke keder sig
Måske skyldes din kats miaven, at den savner opmærksomhed og leg.

- Hvis katten keder sig, kan du aktivere den med leg og sørge for, at dit hjem også er sjovt for en kat, eksempelvis med klatretræ og højthængende hylder, den kan indtage, siger Lene K. Jørgensen.

68 kommentarer
Vis kommentarer