Sender 100.000 coronatests ud af landet: Sundhedsstyrelsen svarede aldrig

En fynsk medicinalvirksomhed tilbød for en uge siden at hjælpe Sundhedsstyrelsen med at udvide deres coronatestkapacitet. De fik aldrig svar, og lørdag løb flere regioner tør

Mandag lød budskabet fra WHO, at lande skal 'teste, teste, teste'. Video: Reuters
Følg Samfund

Har du oplevet lignende, eller har andre vigtige tip til Ekstra Bladets dækning af myndighedernes coronaindsats? Skriv til os her.

Mens den danske medicinalvirksomhed PentaBase ugentligt eksporterer mere end 100.000 coronatests ud af landet, løb flere danske regioner lørdag tør for essentielt testmateriale.

Det er på trods af, at direktør Ulf Bech Christensen fra PentaBase for præcis en uge siden tilbød at sælge selv samme testmateriale og testkapaciteter de danske myndigheder.

Det skete via henvendelse til både Sundhedsstyrelsen og Danske Regioner.

Autosvar fra Søren Brostrøm
'Kære Søren og kolleger

Jeg tænker du/I må have mega travlt i disse dage. Det har vi også, men alligevel tænker jeg at vi måske kan hjælpe til med håndteringen af COVID-19,' indleder direktør i PentaBase Ulf Bech Christensen sin mail som Ekstra Bladet er i besiddelse af.

Tilbage får han et autosvar fra Søren Brostrøm.

Læs mailen til Søren Brostrøm

Fra: Ulf Bech Christensen
Sendt: 15. marts 2020 17:56
Til: s***@sst.dk
Cc: sst@sst.dk
Emne: Bidrag til diagnostikken af COVID-19. Kan vi hjælpe?

Kære Søren og kolleger

Jeg tænker du/I må have mega travlt i disse dage. Det har vi også, men alligevel tænker jeg at vi måske kan hjælpe til med håndteringen af COVID-19.

Vi, PentaBase ApS, er eksperter i real-time PCR og fremstiller både ingredienser og udvikler assays på denne platform. Pt. producerer vi på livet løs til flere hundrede tusinde high-end realtime PCR analyser til COVID-19 (afsnit udeladt af hensyn til fortrolighed). Jeg har vel en af de største grupper af real-time PCR eksperter i Danmark samlet i vores lokaler i Odense. Vi har produktion, udvikling og serviceerfaring fra vores knap 14 år som PentaBase.

Vi kan derfor tilbyde at hjælpe på flere fronter:

Produktion af Primere og Prober til real-time PCR baseret på de offentliggjorte eller egne sekvenser til COVID-19 detektion

Udvikling af optimerede COVID-19 assays med højere sensitivitet og/eller detektion af mutationsvarianter fundet i DK. Uanset om I har behovet eller ej for forbedrede assays, vil vi gerne forhøre om I kan levere inaktiverede positive/negative COVID-19 prøver til validering af vores ny-udviklede assays på dansk patientmateriale?

Udvikling af skræddersyede real-time PCR løsninger til at lette håndteringen, kørslen eller analysen af prøverne

Kapacitetsforøgelse: Vi sælger både automatiserede RNA/DNA- ekstraktionsinstrumenter til håndtering af 32 prøver af gangen samt realtime PCR instrumenter, hvis jeres laboratorier skulle have brug for det.

Service: Vi har i alt 14 real-time PCR maskiner som kører til dagligt i vores laboratorier (4 x 384-, 2 x 96-, 3 x 48-, 5 x 32-brøndsmaskiner) og jeg har 18 forskere med erfaring i at benytte disse. Vi har endvidere det meste infrastruktur, som skal til at for at modtage og analysere prøver fra patienter, og vi tilbyder vores assistance og infrastruktur hvis det er ønsket.

Salg til private: Vi er desuden blevet kontaktet af flere udbydere, som gerne vil sælge analyser til private. Vi vil derfor gerne høre jeres holdning til, at der tilbydes en privat løsning til de patienter som det offentlige ikke tilbyder at teste i dag?

I er velkommen til at ringe dag og nat, hvis der er noget vi kan hjælpe med. Jeg takker for jeres store indsats.

Mvh, Ulf

********************

Ulf B. Christensen

CEO

PentaBase ApS

Derfor sender Ulf Bech Christensen sin henvendelse videre til formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).

Stephanie Lose lover, at hun vil sende PentaBases henvendelse videre i systemet. Det er nu en uge siden, og Ulf Bech Christensen har endnu intet hørt.

Men Ulf Bech Christensen har aldrig fået svar fra de danske sundhedsmyndigheder, og lørdag løb flere regioner tør for netop reagenser, som er en del af det medicinaludstyr, PentaBase tilbyder.

Ulf Bech Christensen står klar til at hjælpe de danske myndigheder med udstyr til at teste for corona. Privatfoto
Ulf Bech Christensen står klar til at hjælpe de danske myndigheder med udstyr til at teste for corona. Privatfoto
 

Lægemiddelstyrelsen tog grueligt fejl af test

PentaBase ville ifølge eget udsagn kunne levere 10.000 coronatests om dagen til det danske marked, men i stedet sender PentaBase nu ugentligt store mængder reagenser ud af landet til Indien, Australien og snart Spanien.

- Vi bliver kun udnyttet af udlandet lige nu. Det er ærgerligt, at de tager alt vores kapacitet, når vi kunne bruges i Danmark, siger direktør Ulf Bech Christensen.

- Den kommende tid skal vi hver uge levere mere end 100.000 test ugentligt til Australien.

Han tilføjer, at PentaBase også har tilbudt de danske myndigheder at gøre brug af de 14 real-time PCR-maskiner, som firmaet har stående - og som kan bruges til at analysere test for coronavirus. PentaBase råder også over 18 forskere, der kan benytte dem.

PentaBase kan ifølge eget udsagn levere 10.000 coronatests om dagen til det danske marked. Foto: PentaBase
PentaBase kan ifølge eget udsagn levere 10.000 coronatests om dagen til det danske marked. Foto: PentaBase

Professor: Kontakt dem straks
En af Danmarks førende epidemiologer, professor Niels Høiby, mener, at de danske myndighederne bør kontakte private udbydere som PentaBase med det samme.

- Hvis det pågældende firmas test er afprøvet og godkendt og på højde med Roche Diagnostics (som leverer tests og udstyr nu, red.), så skal man altså springe til med det samme fra de danske myndigheder, siger han.

Ifølge Uffe Bech Christensen er PentaBases tests så nye, at de endnu ikke er godkendt at Sundhedsstyrelsen.

- Risikerer jeres tests ikke at være misvisende, når de endnu ikke er godkendt og gennemtestede?

- Hvis sundhedsvæsnet hurtigt vil give os adgang til coronaprøver, der allerede er kørt, og som er testet positiv med en anden metode, så kan vi modificere vores systemer til at kunne lave de her tests, siger Ulf Bech Christensen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har, efter Ekstra Bladet henvendte sig til Sundhedsstyrelsen om sagen, taget kontakt til PentaBase. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Sundhedsminister Magnus Heunicke har, efter Ekstra Bladet henvendte sig til Sundhedsstyrelsen om sagen, taget kontakt til PentaBase. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
 

Ministeren har ringet
Ekstra Bladet kontaktede i morges Sundhedsstyrelsen for en kommentar til, hvorfor man ikke har kontaktet PentaBase - men fik aldrig svar.

Et par timer efter kan sundhedsministeriet nu bekræfte, at sundhedsminister Magnus Heunicke(S) søndag formiddag har kontaktet Ulf Bech Christensen for at høre om mulighederne for et samarbejde.

Og søndag klokken 14.14 fik Ulf Bech Christensen så endelig et svar fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Du kan se hele mailen i boksen herunder:

Fra: Søren Brostrøm <s***@sst.dk>Dato: søndag den 22. marts 2020 kl. 14.14Kære Ulf Bech Christensen

Jeg kan se at du i dagens Berlingske er skuffet over manglende svar fra mig på nedenstående mail.  Det forstår jeg godt, og jeg kan kun beklage hvis du ikke har fået rettidigt og præcist svar fra Sundhedsstyrelsen på din mail. Under den aktuelle situation med COVID-19 får jeg et helt ekstremt stort antal mails i min indbakke, og jeg prøver løbende at svare personligt på så mange som muligt, men jeg gør alt hvad jeg kan for at få andre mails sendt videre  til relevante, både andre steder i Sundhedsstyrelsen, og hos andre myndigheder og organisationer.

 

Vedr. denne mail, så har jeg ikke svaret dig personligt, da jeg kunne se at den var sendt til vores institutionspostkasse, som skal sørge for relevant videresendelse. Jeg vil selvfølgelig konkret undersøge hvad der kan være sket, så vi kan lære af det, og forbedre vores processer.

 

Jeg skal beklage hvis du ikke har fået svar. Jeg kan i øvrigt ikke se at du har sendt rykker til mig.

 

Vedr. selve substansen i din mail, så er det ikke Sundhedsstyrelsen du skal have fat i, for vi godkender og overvåger ikke medicinsk udstyr (det er vores kolleger i Lægemiddelstyrelsen), og vi ejer og driver heller ikke sygehuse, herunder klinisk mikrobiologiske afdelinger, det gør de fem regioner. Vedr. leverance af nationale referenceprøver m.v., så er det Statens Serum Institut som er nationalt referencelaboratorium. Så jeg vil foreslå at du kontakter Lægemiddelstyrelsen, Danske Regioner og Statens Serum Institut med din forespørgsel, du må endelig sige til hvis vi skal hjælpe med at formidle kontakt.

 

Kontakt gerne covidsundhed@sst.dk for fremadrettede forespørgsler til Sundhedsstyrelsen.

 

Mange hilsner,

Søren

Danske Regioner: Tager alle henvendelser seriøst

Formand for Danske Regioner, Stephanie Lose, skriver i et skriftligt svar, at man nu er i kontakt med PentaBase:

- I regionerne bliver vi hver dag blevet kontaktet af rigtig mange virksomheder, og vi sætter stor pris på, at så mange ønsker at bidrage. Vi tager alle henvendelser seriøst, og i samarbejde med Lægemiddelstyrelsen foretager regionerne en grundig faglig vurdering af de henvendelser, der er relevante ud fra et fagligt perspektiv.

- Sammen med Lægemiddelstyrelsen arbejder vi konstant på at skaffe mere testudstyr fra både danske og internationale leverandører. Derudover er vi aktuelt i dialog med både PentaBase og andre virksomheder, der ikke normalt producerer testudstyr. For med den voldsomme stigning i den globale efterspørgsel, er vi meget opmærksomme på at se efter alternative løsninger.

- Men det er selvfølgelig helt afgørende, at det ikke kommer til at gå på kompromis med kvaliteten og patientsikkerheden. Og alternative de testmuligheder skal også kunne bruges af de medarbejdere, der tester og analyserer prøverne, skriver hun.

Hos Danske Bioanalytikere, der organiserer de bioanalytikere, som står for analyserne for covid-19 ude på hospitalernes mikrobiologiske afdelinger, understreger man, hvor vigtigt det er, at ansatte i sundhedsvæsenet kan testes.

- Der er et enormt pres på sundhedsvæsenet - og derfor er det vigtigt, at så mange som overhovedet muligt kan gå på arbejde, så vi kan behandle de borgere, der bliver rigtig syge af coronavirus. Vi har jo også et almindeligt sundhedsvæsen, der kører videre ved siden af, hvor patienter skal behandles for andre livstruende sygdomme, siger formand for Danske Bioanalytikere Martina Jürs.

- Jeg har eksempelvis konkret viden om en afdeling, hvor der var 23 sygemeldte. Her testede man 12 personer for coronavirus. De var alle sammen negative, og så kunne man reducere antallet af sygemeldinger til 14, fordi hovedparten af dem kunne gå på arbejde igen. Så det betyder altså rigtig meget for, at sundhedsvæsnet kan køre rundt, siger hun.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Roche til Ulf: - Kontakt os

Herhjemme findes to systemer fra medicinalfirmaet Roche Diagnostics, der bruges til at teste for coronavirus.

Et såkaldt COBAS 6800 system, der står på Rigshospitalet i København, Odense Universitetshospital og Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Og på landets øvrige hospitaler findes et FLOW-system, man tester i - og det er dem, Roche aktuelt mangler at levere reagenser til.

Ulf Bech Christensen oplyser, at PentaBases reagenser kan benyttes af 14 maskiner, PentaBase selv har stående, samt på de øvrige åbne maskiner(FLOW, red.), der er spredt rundt om på de danske hospitaler og universiteter.

Og hos Roche Diagnostics er man åbne over for den ide. Kommunikations- og PR-chef Lars Berendt fortæller, at et uafhængigt laboratorium i Berlin allerede har gjort noget tilsvarende.

- Det er netop platformen, som vores FLOW-system bygger på, der har gjort det muligt for et uafhængigt laboratorium i Berlin at udvikle den første af de to tests, der nu er i anvendelse her og i resten af verden.

- Vi er meget interesserede i, hvordan vi med kompetent hjælp udefra kan være sammen om indsatsen mod COVID-19, derfor vil vi anbefale den pågældende virksomhed at kontakte vores Director of Legal and Compliance eller Director of Marketing.

Den internationale sundhedsorganisation WHO har løbende opfordret verdens lande til at teste deres indbyggere massivt i kampen mod coronapandemien.

Har du oplevet lignende, eller har andre vigtige tip til Ekstra Bladets dækning af myndighedernes coronaindsats? Skriv til os her.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+