Russiske Vlada Shadots frygter for sin sikkerhed.
26. april skal hun forlade Danmark og sin danske hustru, Lene, fordi parret har fået afslag på familiesammenføring.
Men hjemsendelsen af 32-årige Vlada Shadots kan få enorme konsekvenser for hende. Det er nemlig langtfra accepteret at være homoseksuel i det russiske samfund.
- Da jeg boede i Rusland, levede jeg et liv i skjul, siger Vlada Shadots.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Afvist tre gange
Siden Vlada Shadots ankom til Danmark, har hun søgt om asyl, humanitær opholdstilladelse og senest familiesammenføring med hustruen Lene Kibsgård.
Hver gang er hun blevet afvist. Noget, ægteparret har svært ved at forstå.
- Vlada koster ikke samfundet noget. Vi lever af min indkomst, og så snart hun får lov, vil hun ud at arbejde som frisør, fortæller 35-årige Lene Kibsgård.
Artiklen fortsætter efter videoen ...
Det seneste afslag begrundes med, at parret ikke lever op til Udlændingestyrelsens boligkrav.
Det skyldes, at de bor gratis hos en ven, mens han er i udlandet. På grund af den gratis husleje vurderer styrelsen, at der ikke er tale om et reelt lejeforhold, og at parret derfor ikke råder over brugsretten til en bolig.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
- Har I ikke et ansvar for at have styr på reglerne, når I søger?
- Jo, og det troede vi også, vi havde. Vi læste reglerne, inden vi søgte, og der bliver ikke nævnt noget om husleje, siger Lene Kibsgård.
På hjemmesiden Nyidanmark.dk står der, at det at råde over en bolig betyder, at man skal eje, leje eller fremleje sin bolig. Krav til husleje står ikke direkte nævnt.
- Jeg synes, det har virket som om, at de (Udlændingestyrelsen, red.) har gjort alt, hvad de kunne, for at finde en måde at give afslag på, siger hun.
Artiklen fortsætter efter faktaboksen ...
Hadet i eget land
Der er kun én grund til, at Vlada Shadots forlod Rusland for fem år siden.
- Jeg er homoseksuel. Jeg er hadet i mit eget land, fortæller hun og tilføjer, at hun flere gange har oplevet verbale og fysiske overfald, som hun mener skyldes hendes seksualitet.
- Jeg blev engang overfaldet af to politimænd. Da jeg tog hen til politistationen for at anmelde det, grinede de af mig og nægtede at tage imod min anmeldelse.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Vlada Shadots har ingen, der venter på hende, hvis hun vender tilbage til sit hjemland. Hendes far har vendt hende ryggen på grund af hendes seksualitet, og forholdet til moderen er også anstrengt.
- Og flere af dem, jeg kender, som er homoseksuelle, er rejst til andre lande ligesom mig, siger hun.
- Ifølge afslaget har styrelsen lagt vægt på, at der ikke foreligger oplysninger om, at Lene ikke skulle kunne rejse til Rusland med Vlada og bo 'for at udøve jeres familieliv der'. Hvad tænker I om udtalelse?
- Jeg tænker, om de selv ville have lyst til at rejse til Rusland, hvis de var homoseksuelle, siger Lene Kibsgård.
- Vi vil bare gerne leve et helt almindeligt kedeligt familieliv med leverpostejsmadder og børn, fortsætter hun.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
- Hvordan ville jeres familieliv se ud i Rusland?
- Vi ville jo være nødt til at holde vores forhold hemmeligt og lade som om, vi var to veninder, der boede sammen. Vi ville ikke kunne få børn sammen.
Artiklen fortsætter efter faktaboksen ...
Overlever Vlada Rusland?
I en evaluering af Vlada Shadots psykiske tilstand, som en psykolog har udarbejdet i marts i år, og som Ekstra Bladet har læst, vurderer psykologen, at Vlada Shadots lider af en depression, angst og mulig PTSD, og at hun er meget afhængig af sin hustru, Lene. De psykiske men skyldes hendes opvækst i Rusland samt et tidligere forhold, som var voldeligt.
Psykologen beskriver desuden, at Vlada Shadots døjer med selvmordstanker.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
- Vlada, hvad sker der med dig, hvis du rejser tilbage til Rusland?
- Det ved jeg ikke ... Jeg ved ikke, om jeg kan klare det, siger Vlada Shadots og blinker tårerne væk.
- Hvordan er det at høre, Lene?
- Det er forfærdeligt. Jeg føler, at jeg bare må sidde og se til, mens de vil sende min kone væk fra mig. Til et land, der ikke vil behandle hende ordentligt.
Artiklen fortsætter efter billedet ...
Ekstra Bladet har forsøgt at få et interview med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).
Han har hverken ønsket at kommentere den konkrete sag eller svare på overordnede spørgsmål, som for eksempel om det flugter med danske værdier at sende en homoseksuel kvinde til Rusland.