Sensation: En 'ægte' politiker

Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro går en gang om ugen medierne og medie-debatten efter i sømmene

Labours leder, Jeremy Corbyn, ligner et menneske. Foto: Rick Findler/AP
Labours leder, Jeremy Corbyn, ligner et menneske. Foto: Rick Findler/AP

Det er tankevækkende.

Dagen før det britiske valg skulle de to landsdækkende tv-kanalers korrespondenter fra London forklare de danske seere, hvorfor Jeremy Corbyn havde halet ind på Theresa May i slutspurten.

Fordi han er ægte, lød det. Han siger det, han mener. Og han mener det, han altid har ment.

Det siger noget om en afsporet politisk kultur. Vi har vænnet os til, at politikere har to personligheder. Mennesket, den ægte. Og politikeren, den tillærte.

Det er altid politikeren, vi ser, så når der pludselig kommer en, der fremstår mere menneskeligt, er det nærmest en sensation.

Da Jens Rhode forleden i et læserbrev i Politiken erkendte, at han som ung Venstre-politiker var lige lovlig firkantet, blev jeg helt opløftet. Hvor tit hører man en politiker tilstå at være blevet klogere? Rohde fortalte også, hvordan ældre, mere ansvarsbevidste kolleger i partiet sørgede for, at han lærte at opføre sig ordentligt. Som en politiker for HELE Danmark.

Det er da en fin historie fra Borgens kulisser. Hvorfor hører man ikke flere af den slags? Måske fordi vi journalister har opgivet at beskæftige os med mennesket i politikeren. Eller måske fordi vi selv er så fedtet ind i den politiske kultur, at det ikke rigtigt rager os mere?

Nogle gange står vi der med rullende kameraer, lige når det sker. Lige når mennesket bryder igennem politiker-facaden og brøler: 'Du skal kraftedeme ikke fotografere mig nedefra' eller 'pis mig i øret'.

Okay, Uffe Ellemann-Jensen og Bertel Haarder blev provokeret af journalister, så det tæller måske ikke helt. Men så tænk på Johanne Schmidt-Nielsens 'regeringen-pisser-på-vælgerne’-raseri, da Thorning indgik skatteforlig med V og K for snuden af Enhedslisten.

Det var den ægte vare. Og godt stof. Lad os dog få noget mere af det. Det kræver blot, at journalisterne interesserer sig for mennesket og er dygtige nok til at få det frem i politikeren. Og at politikere er modige nok til at blotte sig.

Tænk, hvor enestående det ville være, hvis en politiker sagde: 'Det der, det er jeg faktisk i tvivl om'. For er sgu da ingen mennesker ved deres fulde fem, som aldrig nogen sinde er i tvivl. Og da slet ikke når de skal tage så store beslutninger, som politikere skal.

I den politiske virkelighed er det imidlertid skråsikre meldinger, der tæller - ikke oprigtighed.

Theresa May var først imod Brexit. Siden ville hun vælges på at være den, der skulle gennemføre et ’benhårdt Brexit’ på vegne af vælgerne.

Valget stod således mellem en vendekåbe og en (tilsyneladende) ’ægte’.

Briterne reagerede menneskeligt.

85 kommentarer
Vis kommentarer