Sensation: Gør 6000 år gammelt fund ved Femern

Arkæologer har for første gang fundet en fyrsvamp med indridset mønster i Danmark

(Foto: Museum Lolland-Falster).
(Foto: Museum Lolland-Falster).

Da arkæologer i sidste uge skulle vaske fund fra udgravninger forud for Femern Bælt-forbindelsen, opdagede de noget enestående. De fandt nemlig en 6000 år gammel fyrsvamp med indridset mønster.

Det skriver Museum Lolland-Falster i en pressemeddelelse, hvor fundet beskrives som 'lidt af en sensation'.

- Man har fundet fyrsvampe på mange bopladser, men den her var speciel, fordi den var dekoreret med kryds-skravering på undersiden. Det er faktisk første gang, det er sket i Danmark, siger Søren A. Sørensen, der arkæolog ved Museum Lolland-Falster og faglig leder på Femern-projektet, til Ekstra Bladet.

- Kan man sige noget om, hvad det betyder? Hvorfor, der er ridset i den?

- Det er desværre rent gætværk, hvis vi prøver at få en forklaring på, hvad det betyder. Vi ved, at en række redskaber - især af ben og hjortetak - i denne del af stenalderen blev dekoreret på samme måde. Men den bagvedliggende tanke kender vi ikke noget til, siger arkæologen.

Foto: Wikimedia Commons Videnskab Gigantisk underjordisk by ser dagens lys

Samme fund i Nordtyskland
Tidligere er der også fundet en fyrsvamp i Nordtyskland, som var dekoreret på samme måde, mens det altså er første gang i Danmark.

- Så en eller anden bagvedliggende tanke, som der har været fælles, må der nok have været. Men det er desværre der, hvor vi som arkæologer nogle gange kommer til kort. Tankerne, der ligger bag, har vi ingen muligheder for at genskabe, siger arkæologen.

Fyrsvampe blev dengang brugt som en form for primitivt fyrtøj til at lave ild ved hjælp af også flintesten og et stykke svovkis.

Økserne er med sin længde på 50,5 centimeter den største flintøkse, der nogensinde er fundet i Danmark. (Foto: Viborg Museum) Samfund Danmarks største flintøkse fundet: Næsten 6000 år gammel

- Man slog en gnist, så fyrsvampen kunne fange gnisten, så man kunne puste på det og på den måde skabe ild, fortæller Søren Sørensen.

I forbindelse med udgravningerne ved Rødbyhavn er der samlet set fundet omkring 30 fyrsvampe. Men kun en enkelt, hvor der er indridset et mønster på undersiden.

44 kommentarer
Vis kommentarer