Sensation: Ny menneskerace opdaget i klippehule

Forskere offentliggjorde torsdag, at de har fundet en ny menneskeart i en klippehule i Sydafrika

Se mere om den nye art her. (Video: Barcroft)

Med en hjerne på størrelse med en appelsin og et tilsvarende lille kranie, syner skelettet af den nyopdagede menneskeart, Homo naledi ikke af meget.

Men opdagelsen af den nye menneskeart er en sensation.

I en klippehule i Sydafrika, har forskere fundet, hvad de mener er knogler fra op til 15 forskellige individer af Homo naledi.

- Med næsten alle knogler i kroppen repræsenteret flere gange, er Homo naledi måske det bedst kendte eksemplar af vores fossile forfædre, siger den ledende forsker, Lee R. Berger til New York Times.

60 internationale forskere præsenterede opdagelsen på et pressemøde i Maropeng, Cradle of Humankind, i Sydafrika.

'Det er en stor opdagelse'
Pia Bennike er biologisk antropolog og ekstern lektor på Københavns Universitet. Hun underviser arkæologi-studerende i udgravning af skeletfund og om fortidens mennesker. Hun er ikke i tvivl om, at fundet af Homo naledi er en stor opdagelse.

- Det rigtig spændende, fordi de har fundet så mange knogler samme sted. Normalt finder man kun ét enkelt skelet, men når man finder så mange, så har man meget bedre mulighed for at analysere arten, siger hun til Ekstra Bladet.

Hun er dog varsom med at konkluderede for meget på fundet, før forskerne har dateret knoglerne.

- Det kan tyde på, at det er en tidlig menneskeart, som levede i perioden, hvor Australopithecus udviklede sig til Homo-slægten, men det er for tidligt at sige, når de ikke har dateret knoglerne præcist, siger hun til Ekstra Bladet.

Homo naledis kranier er små sammenlignet med nuværende menneskekranier. (Foto: AP / Themba Hadebe)
Homo naledis kranier er små sammenlignet med nuværende menneskekranier. (Foto: AP / Themba Hadebe)

Det er ikke 'the missing link'
Ifølge Lee R. Berger tyder Homo naledis lille hjerne på, at arten er omkring 2,5 til 2,8 millioner år gammel. Forskerne er stadig i gang med at datere knoglerne, men fordi der ikke er fundet plantemateriale sammen med skeletterne, er det en langsommelig proces.

Alderen er vigtig, fordi det afgør, hvor Homo naledi skal indskrives i historien. Lee R. Bergers vurdering er, at Homo naledi skriver sig ind, som en af de første homo-arter, men han tror ikke, at arten er 'the missing link'.

- Men man kan forestille sig at naledi er en 'bro' mellem primitive primater og mennesker, siger han til BBC.

Den sydafrikanske vicepræsident, Cyril Ramaphosa kysser rekontrukstionen af Homo naledis kranie (Foto AP / Themba Hadebe)
Den sydafrikanske vicepræsident, Cyril Ramaphosa kysser rekontrukstionen af Homo naledis kranie (Foto AP / Themba Hadebe)
 

Se også: Arkæologer graver stor sølvskat op af nyhøstet mark

Havde primitive gravritualer
Antallet af knogler, som er fundet i hulen, er et af de største fund af menneskeknogler fra en enkelt menneskeart, nogensinde.

Det er interessant, fordi det tyder på, at Homo naledi begravede de døde i hulen, og begravelsesritualer er ikke tidligere er set hos så primitive menneskearter.

Forskerne er stadig i gang med at analysere knogler fra hulen, og de forventer at offentliggøre flere spændende resultater i den nærmeste fremtid.

137 kommentarer
Vis kommentarer