Sensationel fangst på mere end 400 kg: Fik 'gigant-fisk' på krogen

To fiskere gjorde deres livs fangst, da de for nylig fangede en tun i dansk farvand på flere hundrede kilo

Mens de to fiskere forsøgte at fange blåtunen, fik de også taget nogle billeder. Foto: Fisk & Fri
Mens de to fiskere forsøgte at fange blåtunen, fik de også taget nogle billeder. Foto: Fisk & Fri
Følg Samfund

Ved du noget? Så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224.

Ikke siden 1950'erne er de blevet fanget i Danmark. Men i mandags fik to lystfiskere en gigantisk blåfinnet tun, der vurderes til at veje mere end 400 kg, på krogen. Dermed kan danmarksrekorden på 372 kg være slået.

Det skriver fiskemagasinet Fisk & Fri, der har talt med de to fiskere.

- De var to mand i høj søgang, som var meget stressede over den her kæmpe fisk. Den er estimeret til at veje omkring 450 kg - en gigant fisk, siger magasinets chefredaktør Jens Bursell til Ekstra Bladet.

På et tidspunkt var linen ud til fisken på mere end 500 meter - alligevel lykkedes det.

- Hvis man ser bort fra, at det er forbudt - så er det en fantastisk præstation og fysisk meget krævende. Det tog 68 minutter at lande den, og det er kort tid for sådan en. Med så store fisk skal man knække dem psykisk. Man skal hurtigt vise dem, hvem der bestemmer, ellers kan man stå med sådan en i ti timer, siger han.

Anonyme fiskere
De to lystfiskere er anonyme, da det ikke er lovligt at fange tun i Danmark. Og da fiskerne ville genudsætte fisken uden skader, kunne man ikke veje den. Dermed er der heller ikke blevet taget billeder af fisken i fuld størrelse.

De nåede dog at måle den til hele 303 cm.

- Den ene holdt den i den ene ende, mens den anden holdt den i den anden ende, og så kom der målebånd på den, mens den var uskadt i vandet. Det er 99 procent sikkert, at den er større end den gældende danske rekord, siger Jens Bursell, der kender fiskerne, som gjorde fangsten.

- Man kan se på billederne, at den er kæmpestor. Jeg kender folk, der har fanget tun større end den der, som siger, at det er stensikkert, at det er Danmarks største.

På den baggrund er fisken vurderet til at veje mere end 400 kg.

Artiklen fortsætter under billederne...

Billederne blev taget i lettere stressende omgivelser. Foto: Fisk & Fri
Billederne blev taget i lettere stressende omgivelser. Foto: Fisk & Fri

Foto: Fisk & Fri
Foto: Fisk & Fri

Jens Bursell fortæller, at man skal vide, hvad man laver, hvis man vil fange stortun.

- Det kan slet ikke lade sig gøre ellers. Det er så stor og stærk en fisk, at hvis du ikke ved, hvad du laver og har det helt rigtige grej, så kan du ikke fange den. Hvis du håndterer den forkert, når du skal lande den og fx får linen i en løkke omkring hånden, så trækker den dig bare ned, siger han og fortsætter:

- Det er ikke en tilfældig lystfisker, der har siddet i sin jolle og pludselig fået en tun på krogen. De har vidst, hvad de lavede.

Fredet fisk
Blåfinnet tun er fredet, fordi bestanden har været truet. Men sådan har det ikke altid været.

- Der var en kæmpestor bestand her i 50'erne, hvor man fiskede tun i Øresund, og i 1950 blev Danmarks største på 372 kg fanget. Der var store konkurrencer og mediebevågenhed, men så skete der det, at tunen blev overfisket i blandt andet Middelhavet, og makrellerne, som var fødegrundlaget, forsvandt i høj grad, hvilket betød, at tunbestanden dykkede langt ned.

Det har dog ændret sig.

- Man har så indført nogle fredninger i Middelhavet, som har gjort, at bestanden er ved at komme op igen. Faktisk er gydebestanden i 2013 estimeret til at være mere end dobbelt så stor som dengang, der var masser af dem i Øresund.

Ifølge Jens Bursell er der de sidste par år blevet set flere og flere tun her. De starter med at komme i Skagerrak, og så trækker de længere ned, så man har kunnet set dem helt nede i Øresund.

- I år er der blevet spottet kæmpestore stimer af kæmpestore tun, som springer fri af vandet og jager. Tun i 100 - 500 kilo-klassen. Der er virkelig store mængder af dem, og der går sikkert ikke så længe, før flere rapporterer, at de har set tun i Øresund.

Og det bliver i så fald ikke småtun.

- Tun bliver generelt meget store. De fleste, der når at trække helt herop er voksenfisk, som mindst er 100-200 kg store.

Gør det lovligt
De to fiskere har formodentlig haft et budskab med fangsten.

- Deres formål har sandsynligvis været at vise, at fiskene er derude, og at man kan fange dem. Frigiv nu nogle kvoter, så vi kan dyrke et bæredygtigt lystfiskeri efter de her fisk. Det her har et gigantisk socioøkonomisk potentiale. Folk vil betale en bondegård for at få lov til at fange sådan nogle fisk - og bestanden vil uden problemer kunne bære det, hvis man forvalter det fornuftigt. De vil komme tilrejsende fra hele verden, siger Jens Bursell, og nævner steder som fx Skagen, Frederikshavn og Sjællands Odde, der vil kunne få meget ud af nogle kvoter.

- Vi opfordrer selvfølgelig til, at man ikke fisker efter tun - lad folk forskere, politikere og beslutningstagere få arbejdsro til at få nogle kvoter først. Men når det er sagt, så er bestanden så stor, så hvis man driver et bæredygtig catch and release på en kontrolleret måde, hvor der er restriktioner og krav til hvordan man skal gøre det, så vil det på ingen måde være negativt for bestanden og samtidig gavnligt for dansk økonomi.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale