Sensationelt fund i Nordamerika kan være viking-boplads

Hele kapitlet om vikingerne i Nordamerika skal skrives om, hvis fund på Newfoundland i Canada bekræftes

(Foto: Greg Mumford).
(Foto: Greg Mumford).

Den eneste viking-bosættelse, der er kendt i Nordamerika, blev fundet for over 55 år siden. Men nu kan en amerikansk arkæolog have gjort et sensationelt fund af endnu en boplads på den sydvestlige del af Newfoundland.

Det kan betyde, at hele kapitlet om vikinger i Nordamerika skal skrives fuldstændig om. I hvert fald kan det på ny understrege, at det ikke var Christofer Columbus, der fandt Amerika, men nordboerne cirka 500 år tidligere.

Det hele vil blive oprullet i en to timer lang dokumentarudsendelse på den amerikanske tv-station PBS i næste uge.

Har fundet sten og stumper af jern
Den nye boplads er fundet cirka 500 kilometer fra den, der blev fundet i 1960: L'anse aux Meadows på den allernordligste del af Newfoundland i Canada.

Det er ikke mange ting, der er fundet på den nye boplads - en sten, der er sprængt på et ildsted, og nogle stumper af jern.

- Enten er det en helt ny kultur, der ligner nordboernes, og vi ved ikke, hvad det er. Eller også er det den mest vestligt liggende vikingeboplads, som nogensinde er fundet, siger den internationalt kendte arkæolog Sarah Parcak, der har brugt satellitbilleder til at finde den nye boplads.

Hun har tidligere brugt satellitbilleder til at finde pyramider i Egypten og romerske grave.

- Med kun én kendt boplads i forvejen har det været let at bortforklare det, siger hun om L'anse aux Meadows til avisen Washington Post.

Et spring fremad i forskningen
Forskere siger, at hvis antagelsen holder stik om endnu en viking-boplads, så kan det eliminere, hvad de fleste hidtil har antaget - at vikingerne kun nåede at strejfe Nordamerika.

Tværtom kan det sætte gang i, at endnu flere bopladser fra vikingetiden bliver fundet på den nordamerikanske østkyst.

Parcak siger, at hun fandt bopladsen ved at identificere ujævne strukturer på jorden ved hjælp af satellitbilleder. De efterfølgende udgravninger på bopladsen og analyser, mener hun, klart peger en vej: At her stoppede vikingerne engang op.

Den norske professor Dagfinn Skre fra Oslos kulturhistoriske museum siger, at det vil være ekstremt vigtigt, hvis det viser sig at være en viking-boplads.

- Dette vil være et spring fremad i forskningen af Skandinaviens tidlige tilstedeværelse i Nordamerika, siger han til nyhedsbureauet NTB.

63 kommentarer
Vis kommentarer