Sensommer: Men så farlig er solen, hvis du er fedtet med solcreme

Det er ikke nok, at du bruger den rigtige solfaktor. Det er mængden, der gør en forskel

Sommeren er ved at gå på hæld, men det betyder ikke, at du skal være fedtet med solcremen (POLFOTO / Rasmus Flindt Pedersen).
Sommeren er ved at gå på hæld, men det betyder ikke, at du skal være fedtet med solcremen (POLFOTO / Rasmus Flindt Pedersen).

Selvom vi er i slutningen af august, byder weekenden på temperaturer op til 25 grader. De fleste har slikket solens stråler i løbet af højsæsonen, så kroppen har fået en god kulør. Men det betyder ikke, at du kan tage mindre solcreme på.

- Det handler ikke kun om, hvorvidt du bruger den rigtige solfaktor. Det er primært mængden, der betyder noget, fortæller Anne Bach Waagstein, chefkonsulent i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens Solkampagne til Ekstra Bladet.

Kræftens Bekæmpelse mener, at det er nok at bruge faktor 15 i Danmark - hvis man husker den rette mængde. En tommelfingerregel er, at man skal putte en håndfuld solcreme på kroppen. Det svarer til 40 milliliter til en voksen og 20 millimeter til et barn. Glemmer du det, forsvinder effekten.

- Hvis du bruger en faktor 20, og du kun smører halvt så meget på, svarer det til en faktor fem. Så det er faktisk kvadratroden af faktoren. Sådan gælder det for alle solfaktorerne. Så det er vigtigt at smøre nok på - man skal ikke spare på det, understreger Anne Bach Waagstein overfor Ekstra Bladet.

Hold øje med UV-indekset

Mange tror, det er solens temperatur, der indikerer, hvornår det er særligt vigtigt med solcremen. Men hvis du ønsker en brun krop på ganske få timer, er det i stedet UV-indekset, der kan forhindre det. Hvis du ligger på stranden, kan det dog være svært at vide, hvornår det er farligt at ligge for længe i solen.

- Solens UV-stråler kan hverken ses eller mærkes. Det er ikke kun i juli, at UV-indekset er højt. Det kan være lige så højt i forsommeren og sensommeren, fortæller Anne Bach Waagstein til Ekstra Bladet.

Alt efter ens hudtype kan huden være mindre sart i sensommeren, fordi man har nået at opbygge et pigment. I Danmark når UV-indekset højst 7 på skalaen, men allerede ved 3 skal man bruge solbeskyttelse.

- Det er en god sommer-huskeregel at være i skygge mellem klokken 12.00-15.00. Vi råder til, at man bruger parasol eller solhat og solcreme de steder, hvor tøjet ikke dækker, fortæller Anne Bach Waagstein.

Hun har en klar opfordring til dem, der skal slikke sol i weekenden.

- Man skal aldrig ligge og stege. Skoldning er huden, der siger stop. Det er et rødt stopsignal, og det er en kræftrisiko.

33 kommentarer
Vis kommentarer