Sex & Samfund vil have ret til prævention i klimaaftale

Det redder ikke kloden, hvis alle kvinder får adgang til prævention. Men det er en vigtig del af løsningen

Den klimaaftale, der er på vej på topmødet i Paris, mangler noget om sex eller rettere adgang til prævention for verdens fattige kvinder.

Hvis flere kvinder over hele verden selv kunne bestemme, hvor mange børn de vil have, ville der blive født færre børn, og det vil også gave klodens klima, mener organisationen Sex & Samfund.

- Befolkningstilvæksten kan underminere klimaindsatser på lokalt, regionalt og nationalt niveau, siger Ida Klockmann, der er politisk medarbejder i Sex & Samfund og deltager på klimatopmødet i Paris.

Hun må dog konstatere, at Sex & Samfunds mærkesag ikke har fundet plads i det udkast til en global klimaaftale, som topmødets franske formandskab har lagt på forhandlingsbordet.

- Nej, det er ikke så imponerende. Det er en meget klimateknisk og tung aftale uden meget plads til menneskerettigheder, sundhed og ligestilling, siger hun.

225 millioner kvinder verden over har ifølge Sex & Samfund i dag ikke adgang til prævention. Dermed kan de ikke selv bestemme over deres egen krop og få det antal børn, de gerne vil have - og med den de vil.

- Det er ikke et ønske for kvinder at få ni, 10 eller 11 børn, siger Ida Klockmann og tilføjer, at 800 kvinder hver dag dør som følge af komplikationer i forbindelse med graviditeter og fødsler.

Hvis alle kvinder havde adgang til prævention, ville de få 74 millioner færre børn om året, mener Sex & Samfund.

- Det handler om bæredygtighed. Det redder ikke kloden, men det er en vigtig del af løsningen, siger Ida Klockmann.

Hun siger, at de kvinder, der ikke har adgang til prævention, ofte er fattige kvinder i områder, der bliver hårdt ramt af klimaforandringer.

- Det skaber en dobbelt udfordring for dem. Men hvis de får adgang til prævention, vil de også være meget bedre til at tilpasse sig de effekter af klimaforandringer, de lever under, siger Ida Klockmann.

FN's Klimapanel (IPCC) har i sin seneste status fra 2014 peget på befolkningstilvæksten som en af årsagerne til, at klodens klima løber løbsk.

I dag er der 7,3 milliarder mennesker i hele verden. Ifølge en FN-fremskrivning vil verden om 15 år passere 8,5 milliarder mennesker, der vil være 9,7 milliarder mennesker i 2050, og i 2100 vil der være hele 11,2 milliarder verdensborgere.

5 kommentarer
Vis kommentarer