Sex-trend gør homoer til narkomaner

Sex på stoffer bliver mere og mere udbredt i homomiljøet, og AIDS-Fondet råber nu op for at sætte fokus på fænomenet, der allerede har kostet dødsfald i Danmark

Hvad er chemsex? Få svaret her
Følg Samfund

Mænd, der dyrker sex med mænd, mens de tager hårde stoffer bliver mere og mere udbredt i Danmark.

Det er grupper af mænd, der aftaler at mødes - ofte i private hjem - for at feste, tage hårde stoffer og dyrke hård, intensiv sex uafbrudt i dagevis.

Fænomenet hedder chemsex og stammer fra storbyer som London, New York og Berlin.

- Chemsex er nu blevet så udbredt i Danmark, at vi vurderer, vi er nødt til at gøre noget ved de udfordringer, som følger med, fortæller Andreas Gylling Æbelø, der er direktør i AIDS-Fondet, som er den eneste danske organisation, der indtil videre beskæftiger sig med chemsex og dets konsekvenser.

Chemsex

Chemsex er en betegnelse for at have sex, mens man er påvirket af stoffer.

Typisk er der tale om hård sex mellem mænd. Men det er ikke kun deres sex, der er hård - det er stofferne også. Kokain, ecstasy, amfetamin og crystal meth er blandt de mest udbredte herhjemme.

Chemsex-brugerne mødes til arrangerede fester - ofte i private hjem - hvor det på forhånd er aftalt, hvilke stoffer der skal indtages, samt hvilke former for sex, der skal dyrkes. Mændene finder typisk hinanden på datingsider og -apps som Grindr og Boyfriend.dk eller gennem netværk.

Konsekvenserne ved chemsex er både fysiske og psykiske, og afhængigheden, der følger i kølvandet på et stort forbrug af chemsex, er både afhængighed af stoffer og afhængighed af sex.

Kilde: Aids-Fondet

- Der kan være utroligt mange negative ting forbundet med at dyrke chemsex, og vi ser flere og flere forfærdelige skæbner i kølvandet på det, siger direktøren og uddyber:

- Der er mange seksuelle overgreb i miljøet og mange af chemsex-brugerne ender faktisk som stofmisbrugere. Værst er det selvfølgelig, at vi allerede har oplevet flere dødsfald på grund af overdoser.

En undersøgelse, som AIDS-Fondet har lavet blandt chemsex-brugere, viser, at 44,3 procent har haft negative konsekvenser ved chemsex - og hele 20 procent har oplevet at tage en overdosis.

(Artiklen fortsætter under boksen)

Undersøgelse af chemsex i Danmark:

Disse stoffer tager chemsex-brugerne oftest: kokain (60,5%), MDMA/Ecstasy (53,8%), GHB/GBL (41,3%), amfetamin (41,3%), Crystal Meth (36,3%), ketamin (26,5%)

68,8% svarer, at de får stofferne gennem venner og bekendte.

Når de tager stoffer, deler 89,9% snifferør/pengesedler, 3% deler kanyler og 4% deler både snifferør og kanyler.

46 % af respondenterne var mellem 40 og 54 år - med en overvægt af de 40- til 44-årige.

Chemsex er - på verdensplan - et storbyfænomen, og er det også i Danmark. 60% af respondenterne bor i Hovedstaden - og hele 42% i Københavns kommune.

85% er enige eller delvist enige i, at sex på stoffer øger oplevelsen af nydelse og intimitet.

36,7% bruger aldrig beskyttelse - og oven i bruger 25,3% kun sjældent beskyttelse.

30,7% af respondenterne er hiv-positive - og af disse svarer 74,4%, at de stadig dyrker chemsex.

44,3% har svaret, at de har haft negative oplevelser i forbindelse med chemsex.

Hyppigste følgevirkninger ved chemsex:

48,9% har dyrket sex med en, de ikke havde lyst til.

27,8% har fået depression.

20% har oplevet en overdosis.

18,9% har haft angstanfald.

16,7% er blevet afhængige af stoffer.

13,3% har haft analblødninger.

Mænd med gode job
Stofferne, der bliver indtaget til chemsex-festerne, er primært kokain, ghb (fantasy eller flydende ecstasy, red.), crystal meth og mdma. Især crystal meth er populært, fordi det er et højpotent stof, som giver gør brugeren ekstremt liderlig i lang tid - men det er voldsomt afhængighedsskabende.

- Derfor ser vi mange mænd, der ellers er velfungerende, har gode jobs, har et netværk og hvor alt eller kører, som pludselig sidder med en kanyle i armen og er blevet stofmisbrugere, fordi de ikke kan styre det, fortæller Andreas Gylling Æbelø.

Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet, mener, at vi står med en ny og alvorlig samfundsudfordring i forhold til chemsex. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
Andreas Gylling Æbelø, direktør i AIDS-Fondet, mener, at vi står med en ny og alvorlig samfundsudfordring i forhold til chemsex. Foto: Rasmus Flindt Pedersen.
 

Glidebane
I begyndelsen tager mændene det kun, når de er til chemsex-fester i weekenden. Men det bliver hurtigt en glidebane, fortæller Tanja Dittfeld, der er chemsex-projektleder i AIDS-Fondet.

- Det kan godt være svært at møde på arbejde mandag morgen, hvis du har været vågen i tre døgn og har dyrket benhård analsex uafbrudt. Mange mister derfor deres arbejde - og det bliver hurtigt en undskyldning for at fortsætte festen mandag, tirsdag og onsdag. Og så er de ude på en glidebane, hvor de faktisk ender som misbrugere.

- Men netop fordi de er så langt fra, hvad man ellers forbinder med misbrugere, går der lang tid, før de indser, at de har et problem og opsøger hjælp, supplerer Andreas Gylling Æbelø.

Ordbog til chemsex:

Slamming: At injicere sine stoffer med kanyle

Booty bombing: At injicere stofferne direkte i anus for at opnå hurtig og kraftig effekt af stofferne

Snorting: At sniffe

Gagging: En form for sexleg, hvor den ene part er kneblet med en kugle (eller andet) i munden, hvilket gør det umuligt at sige noget

Fisting: At føre eller få ført en hånd ind i anus

Dobbelt-fisting: At føre eller få ført to hænder ind i anus

Rimming: At slikke - eller blive slikket - i anus

Systemet kan ikke håndtere det
Når de så opsøger hjælp, møder de et andet problem. Der er nemlig tale om dobbelt afhængighed - både af sex og af stoffer - og det er det danske system ikke gearet til at håndtere.

- Det er svært at få systemerne til at arbejde sammen. De forskellige siloer skal samarbejde mere med hinanden - men også med os. Vi møder masser af velvilje, men de har bare aldrig mødt denne problematik før, så de ved ikke - hverken i det kommunale eller regionale system - hvad de skal gøre.

- Noget helt andet er, at det kan være svært som ellers velfungerende mand at sidde overfor en sagsbehandler eller i en terapigruppe med andre stofmisbrugere og fortælle, at man er blevet fist-fucket (at få stukket en hånd op i anus, red.) i tre døgn, fortæller Andreas, der som direktør kan konstatere, at chemsex-brugerne fylder en stadig større del af AIDS-Fondets ressourcer, hvor de råber om hjælp til deres problem.

- Politisk mangler der en anerkendelse af, at det her er en ny kombinations-afhængighed, som vi er nødt til at forhold os til.

Dyrker du - eller har du dyrket - chemsex? For så vil jeg rigtig gerne tale med dig. Du kan skrive en mail til mig på marien@eb.dk eller sende en sms til 1224 (det koster alm. sms-takst)

- Chemsex får antallet af hiv- og hepatitis-positive til at stige

Alt peger ifølge AIDS-Fondet på, at mange hiv- og hepatitis-positive dyrker ubeskyttet chemsex.
Alt peger ifølge AIDS-Fondet på, at mange hiv- og hepatitis-positive dyrker ubeskyttet chemsex.

Der er ikke meget vidensbaseret fakta omkring chemsex i Danmark. AIDS-Fondet har lavet en undersøgelse, der giver nogle indikationer, men hvis fænomenet skal ses i et større samfundsperspektiv, må der kigges til udlandet.

Det gælder også i forhold til spørgsmålet om smittefare i forbindelse med chemsex.

- Vi har ikke målt på det. Men der er studier fra udlandet, der direkte kobler chemsex og et øget antal hiv- og hepatitis-positive, fortæller Tanja Dittfeld, der er chemsex-ekspert i AIDS-Fondet.

- Noget hænger sammen med, at de deler det udstyr - kanyler og snifferør - som de tager stofferne med. Noget andet er, at der under chemsex er et meget lavt forbrug af beskyttelse som kondomer, glidecreme og fistinghandsker

- Og så er der det, at hiv-positive chemsex-brugere, der deltager i chemsex-fester, som ofte varer 72 timer, 'glemmer' at tage deres hiv-medicin, uddyber hun og understreger, at velbehandlede personer med hiv ikke smitter - men det kræver, at de tager deres medicin.

Chemsex-brugerne dyrker hårde former for sex. For eksempel fist-fucking, hvor en mand får stukket en hånd ind i anus af en anden mand. Det giver anal-blødninger - som igen øger risikoen for smitte.

Undersøgelsen blandt danske chemsex-brugere viser, at de hiv- og hepatitis-positive generelt har et meget lavere forbrug af beskyttelse end usmittede.

- Vi ved det ikke med sikkerhed, men meget tyder på, at det skyldes, at de hiv- og hepatitis-positive tager stofferne for at 'glemme', at de er smittede. De overvinder frygten for afvisning og skam over at være syge, forklarer Andreas Gylling Æbelø.

30,7 procent af de adspurgte i undersøgelsen var hiv-positive.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?