Sexskandale hærger hæderkronet svensk akademi: Medlemmerne skrider

Krisen kradser i Det Svenske Akademi, der hvert år uddeler den prestigefyldte nobelpris i litteratur. Flere medlemmer er gået i protest over anklager mod et tidligere medlems mand

Sara Stridsberg (th.) forlader Bürshuset i Gamla stan efter møde ved Det Svenske Akademi. Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Ekströmer
Sara Stridsberg (th.) forlader Bürshuset i Gamla stan efter møde ved Det Svenske Akademi. Foto: Ritzau Scanpix/Jonas Ekströmer

Den sidste måned har været særdeles hård for den svenske hæderkronede institution, Det Svenske Akademi, der hvert år uddeler Nobelprisen i litteratur.

Nu har i alt seks medlemmer af den eksklusive komité valgt at trække sig.

- Det Svenske Akademi oplyser, at Sara Stridsberg den 27 april har meddelt akademiet, at hun ikke længere ønsker at være medlem, skriver Det Svenske Akademi i en pressemeddelse.

Den kendte forfatter er nu det sjette medlem, der går i protest. Det sker efter 18 kvinder stod frem og fortalte, at de angiveligt var blevet udsat for seksuelle krænkelser af teaterinstruktøren, Jean-Claude Arnault.

Han er gift med Katarina Frostensson, der er medlem af akademiet. Teaterinstruktøren afviser alle anklager.

Sagen fik alligevel flere medlemmer fra Det Svenske Akademi til at forlange, at Katarina Frostensson skulle trække sig på grund af anklagerne.

Det nægtede hun.

Katarina Frostensson. Foto: Ritzau Scanpix/Malin Rudblom
Katarina Frostensson. Foto: Ritzau Scanpix/Malin Rudblom

Fire medlemmer skred
Det skete efter en afstemning, der skulle afgøre om Katarina Frostensson kunne blive siddende i akademiet. Afstemningen faldt ud til hendes fordel, men medlemmerne meldte sig alligevel ud.

Senere på måneden valgte Katrina Frostensson dog at trække sig efter et stort pres. Det samme gjorde den permanente sekretær for akademiet, Sara Danius, i solidaritet med Katarina Frostensson.

I alt er der 18 pladser i Det Svenske Akademi, men nu er kun 10 pladserne er besat. Ud af de manglende otte pladser, er det er kun de seks, der er gået i protest over sexskandalen.

 

Kongen reagerer
Det prestigefyldte akademi blev udpeget af Kong Gustav 3. af Sverige i 1786, der skulle værne om svensk litteratur og sprog.

De mange møgsager i akademiet fik i sidste uge den nuværende konge af Sverige, Carl Gustav, der er protektor for akademiet til at ændre i vedtægterne.

Før sad alle medlemmer for livstid i udvalget, men kongen har oven på skandalerne, valgt at man frit kan forlade akademiet.

Pris måske på pause
Det Svenske Akademi overvejer i kølvandet på den seneste tids uro og flere fratrædelser at droppe uddelingen af Nobels litteraturpris i år.

- Vi ser på sagen netop nu, og vi vender tilbage, siger akademiets midlertidige leder, Anders Olsson, til Sveriges Radio (SR).

Akademiet har siden 1901 uddelt Nobelprisen i litteratur.

72 kommentarer
Vis kommentarer