SF vil livsfarlige arbejdsprøvninger til livs: Politianmeld kommunerne

SF foreslår, at de ansvarlige i kommunen politianmeldes, hvis de udsætter borgerne for livsfare ved at tvinge dem gennem ressourceforløb og arbejdsprøvninger.

Det er ikke nok, at man er selvmordtruet.

Avisen.dk kan i dag igen dokumentere, at psykisk syge tvinges til at gennemføre ressourceforløb med arbejdsprøvninger for at få førtidspension. På trods af tung faglig dokumentation for, at det kan betyde, at de tager deres eget liv.

Situationen er nu så alvorlig, at SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge foreslår, at de ansvarlige i kommunerne skal meldes til politiet, hvis de udsætter borgere for livsfare.

Læs også: Selvmordstruede Jette får førtidspension: Så vigtig kan sagen blive

- Jeg mener simpelthen, de skal politianmeldes, hvis de sætter åbenlyse advarsler til side om, at arbejdsprøvning og ressourceforløb vil bringe borgerens liv i fare, siger Karsten Hønge.

Avisen.dk fortæller i dag om Dan Bo Andersen, der har kronisk depression, angst, PTSD og en række fysiske skader. Fem års sagsbehandling med blandt andet tre forsøg på jobtræning har forværret hans sygdom, så han siden sidste sommer har været selvmordtruet.

Læs også: Selvmordstruede Jette vandt over kommunen: Får endelig sin pension

Kommunens egne eksperter anbefaler førtidspension og skriver, at erhvervsrettede tiltag vil kunne medføre selvmordforsøg. Alligevel vedtog Pensionsnævnet i Næstved Kommune i marts, at hans sag om førtidspension ikke kan behandles uden et længere jobudviklende forløb.

En besked der betød, at Dan Bo Larsen måtte køres på psykiatrisk skadestue.  

Kynisk af kommunen

Formand for Sind Knud Kristensen kalder sagen for fortvivlende.

Læs også: Hjerneskadet presset i ressourceforløb: Forældre frygter at det ender galt

- Det er så kynisk af kommunen, at man gambler med en menneskes liv. Nogle har selvmordtanker og kommer sig over det. Men tænk, hvis han har ret. Så står man med en død mand, siger Knud Kristensen.

Han retter en generel kritik af, at psykisk syge tvinges gennem arbejdsprøvninger som et resultat af reformen af førtidspension og fleksjob, der blev indført i 2013.

- Det her er et ekstra fortvivlende eksempel, men vi får hele tiden den slags henvendelser. Vi hører om så mange, der har erklæringer fra speciallæger om, at de ikke skal i arbejdsprøvning. Men så finder kommunen en eller anden læge, der mener noget andet, og kommer de det alligevel, siger Knud Kristensen.

I december skrev Avisen.dk om 57-årige Jette, som er diagnosticeret med den alvorlige psykiske sygdom bipolar lidelse. Hun forsøgte selvmord, da Frederikssund Kommune sendte hende i ressourceforløb trods advarsler om netop det fra to psykiatere.

Læs også: Ekspert revser ressourceforløb: Der er åbnet for at plage syge i årevis

Sagen endte med, at Ankestyrelsen gav Jette medhold, så hun i februar blev tilkendt førtidspension i stedet for ressourceforløb.

Kommunen beklager

I Næstved Kommunen beklager man det triste situation for Dan Bo Andersen, men kommunen understreger samtidig, at man er nødt til at følge loven.

- Det er en virkelig kedelig sag for den gode mand, og det er faktisk også en svær sag. Også fordi han rent lovgivningsmæssigt er i målgruppen for ressourceforløb. Det har vi fået bekræftet af Ankestyrelsen, siger arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune Torben Bahn Petersen.  

Læs også: Efter to år og ni indlæggelser: Christina blev mere syg af ressourceforløb

Læs interviewet med ham her

Reformen af førtidspension og fleksjob får i øjeblikket massiv kritik. I denne uge kom det frem, at 65 er døde, mens de var i ressourceforløb, og der kun er skabt, hvad der svarer til 130 fuldtidsjob til de 19.000 mennesker, der har været i ressourceforløb, der ellers skulle få syge helt eller delvist tilbage på arbejdsmarkedet.

Læs også: Tvunget i ressourceforløb: Syge Jette forsøgte at tage sit eget liv

- Da tallet kom, at 65 var døde, mens de var i ressourceforløb, sagde jeg, at man ikke døde af ressourceforløbet i sig selv. Men den her sag viser, at det kan være, man gør alligevel, siger SIND-formand Knud Kristensen.

Ministeren kaldt i samråd

Karsten Hønge har kaldt beskæftigelsesministeren i samråd på baggrund af andre sager om meget fysisk og psykisk syge, der skal arbejdsprøves. Han mener efterhånden ikke, der er andet at gøre end at gå politivejen.

- Det kan måske afskrække nogle fra at træffe den slags beslutninger. Jeg har fået henvendelser fra så mange syge, og jeg er fuldstændig målløs over, hvad de udsættes for. Man tror ikke sine egne ører, siger Karsten Hønge.

Beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) skal i eftermiddag på det åbne samråd forklare sin holdning til arbejdsprøvninger af meget syge mennesker, og hvad han mener om, at en del bliver dårligere eller får flere smerter af forløbene.

Karsten Hønge har på forhånd stillet spørgsmål til ministeren om emnet. Jørn Neergaard Larsen henviser dog til et tidligere svar, han har givet. Her lyder det blandt andet:

"Det er altid rehabiliteringsteamet, der vurderer borgerens arbejdsevne, og om det giver mening at forsøge at udvikle arbejdsevnen. Hvis rehabiliteringsteamet vurderer, at det er åbenbart formålsløst at udvikle arbejdsevnen, indstiller teamet til kommunen, at borgeren skal tilkendes førtidspension. Det er herefter kommunen, der træffer afgørelse i sagen."

Læs også: Afsløring: 65 døde under ressourceforløb

184 kommentarer
Vis kommentarer