Sharia-sheik gav 15 mio. for statens vaccinefabrik: Fejrer røverkøb med gallafest

Sharia-sheik gav 15 millioner kroner for vaccinefabrik, der havde aktiver for 155 mio. kr. Det blev fejret til en gallafest i København 

Følg Samfund

Aljomaih Group har købt Statens Serum Instituts vaccine-enhed for 15 millioner kroner.

Det beløb svarer til, hvad det eksempelvis koster at købe tre helt normale familie-villaer i området omkring København.

Sharia-sheik køber statens vaccinefabrik

Men den saudiarabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih, der har stået i spidsen for købet, har fået meget mere end blot tre københavner-villaer. Han har fået en hel fabrik med medarbejdere, maskiner, produkter, patenter, licenser og omkring 100 års knowhow med i posen.

– Det er vist, hvad man kalder et røverkøb. Det er en gammel, hæderkronet virksomhed med et godt renomme. Hvis man både kigger på det, den bogførte værdi, ekspertisen, der er til stede og kundekredsen, man har opbygget gennem en lang, lang årrække, så lyder det som et rigtig godt køb, siger Rita Bundgaard, der er formand for HK Stat, som tidligere har organiseret en lang række af vaccineenhedens medarbejdere.

Sharia-sheiken har gjort en god handel.
Sharia-sheiken har gjort en god handel.
 

Ekstra Bladet erfarer, at sheiken har overtaget aktiver for omkring 155 millioner kroner. Med en salgspris på blot 15 millioner – altså cirka en tiendedel af værdien – må staten således acceptere et tab på 140 millioner kroner.

Ikke overraskende er køberen da også godt tilfreds med prisen.

– At give 15 millioner kroner for en medicinal-virksomhed med cirka 500 ansatte og gode produkter er et utroligt lavt beløb. Men det skyldes jo, at de har kørt med underskud i de senere år. Det har haft en kæmpe betydning for prisen, har Klaus Hermansen, der som management-konsulent under købsprocessen har rådgivet det malaysiske firma AJ Pharma – der er en del af saudiarabiske Aljomaih Group – sagt til Weekendavisen.

Eksperter efter vaccinesalg til saudier: Frygter for sikkerheden

Klaus Hermansen har efter overtagelsen sat sig i direktørstolen i AJ Vaccines.

Underskuddet, som den ny-indsatte direktør henviser til, har været massivt, men kunne muligvis have været undgået, hvis det ikke havde været for den politiske indblanding, der har ført til salget.

– De (politikerne, red.) har selv været med til at gøre det svært at drive enheden som en rentabel forretning, siger HK’s Rita Bundgaard og tilføjer:

– Jeg kender ikke til fortilfælde, hvor man har været ude så tidligt ude og sige, at man ville sælge fra.

Vaccine-fabrikken blev sat til salg i 2014. Først i 2016 blev en køber fundet.

Solgte til saudiarabere: Nu skal minister forklare sig

Ifølge professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh kan en langstrakt salgsproces være med til at forringe en virksomheds værdi.

– Hvis noget strækker sig over lang tid, og der er usikkerhed om medarbejdernes situation, så sker der ofte det, at de medarbejdere, der kan få et andet job, får det. Nogle af dem kan have haft specialiseret viden, som er vigtig for produktionen, og så er det klart, at det forringer værdien af den ikke-humane kapital i virksomheden.

Ekstra Bladet erfarer, at cirka halvdelen af fabrikkens medarbejdere har fået nyt job siden 2014.

Så rabiat er sheikens sharia-præst

***

Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih indtog sidste måned hotel Radisson i København, hvor vaccinekøbet blev fejret med en stor fest for de cirka 500 ansatte.
Sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih indtog sidste måned hotel Radisson i København, hvor vaccinekøbet blev fejret med en stor fest for de cirka 500 ansatte.

Fejrede handlen med gallafest

Saudiarabiske Aljomaih Group er tydeligvis glade for købet af Statens Serum Instituts vaccine-enhed for kun 15 millioner kroner.

Selskabet sparkede i hvert fald en pæn sjat penge efter en fest for vaccine-fabrikkens medarbejdere, hvor det blev fejret, at vaccineafdelingen fra 17. januar nu skulle hedde AJ Vaccines og ikke længe være ejet af den danske stat.

Medarbejderne skulle blot i deres gulvlange kjoler og habitjakker krydse over Ørestadsboulevarden fra Statens Serum Institut for at komme over til Radisson Blu Scandinavia Hotel ved Langebro i København.

Lilla var den gennemgående farve for festen – naturligvis ikke uden grund. Det nye AJ Vaccines-logo er nemlig lilla. 

Og var der stadig den mindste rest af tvivl om baggrunden for fejringen, var der med balloner formet som bogstaver skrevet AJ VACCINES, mens der på små skærme overalt blev budt velkommen til ’vores launch party’.

Det var ikke kun de tidligere statslige medarbejdere, der skulle fejre købet. Direktøren for AJ Pharma, der har købt vaccinefabrikken, Dr. Tabassum Khan, var med til festlighederne.

Men også den saudiarabiske sheik Abdulaziz Hamad Aljomaih var til stede på hotellet, hvor festen blev afholdt. Han befandt sig i lobby-baren, hvor han nød en espresso.

Der var ikke meget saudiarabisk ørken-påklædning over sheiken. Han var i dagens anledning iklædt jakkesæt og ikke den sædvanlige beklædning bestående af et kvadratisk tørklæde kaldet kefije, som er en arabisk hovedbeklædning til mænd.

Medarbejderne fik dog ikke fornøjelsen af sheikens selskab under festen.

Kort før festlighederne gik i gang, forduftede han.

Han havde en lille rullekuffert med sig, som han tog med ud i kulden for at nyde en cigaret. Omkring klokken 18.15, blot et kvarter før gæsterne var inviteret til fejringen, forlod han hotellet i en minibus.

I løbet af aftenen kunne gæsterne til festen nyde helleflynder til forret og kalvefilet til hovedret, mens der blev skænket både vand, øl og vin.

Aljomaih Group svarer i en mail til Ekstra Bladet, at man synes prisen var fair:

- Uanset hvad prisen var, så er den en aftale mellem køber og sælger. Derfor må den være opfattet af begge sider som værende både god og fair. Det undrer os, at I ikke tager i betragtning, at der kræves en markant investering for at modernisere anlægget, skriver porteføljemanager ved Aljomaih Group Mustafa Farooki i mailen, hvor han også forklarer, at saudiaraberne blandt andet købte fabrikken for at ’bygge videre på den produktionsekspertise, som Statens Serum Institut, SSI, har opbygget over mange årtier’.

***

 

Ellen Trane Nørby: Der var ikke andre

– Ifølge Ekstra Bladets oplysninger har SSI’s vaccine-enhed aktiver for omkring 155 millioner. Køber har givet 15 millioner kroner, hvordan hænger det sammen?

– Som sagt var der ikke en lang kø af købere, og ting er nogle gange kun det værd, der er villighed til at betale for det. Derfor kan du ikke se det her uden sammenhæng til det næsten milliardunderskud, der har været fra 2012 og 2016, og det var også baggrunden for, at den tidligere SR-regering traf den beslutning tilbage i 2014 om at sælge vaccineproduktionen fra, siger  Sundhedsminister Ellen Trane Nørby(V)

– Havde du hellere set, at det var andre ejere. Eksempelvis fra Sverige?

 – Vi var ikke i en situation, hvor der var flere købere at vælge imellem. Jeg tror, alle havde haft et ønske om, at der stod købere i kø med et checkhæfte i hånden – også nogle fra andre breddegrader. Men det var desværre ikke tilfældet. Nu har vi den køber, vi nu har, som faktisk har opretholdt 600 arbejdspladser, som ellers ikke stod til at kunne opretholdes. 

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind