Shell betaler over halv milliard til olieramt folk i Nigeria

To olieudslip i Nigerdeltaet i 2008 har nu fået Shell til at indgå forlig med lokalsamfund.

Den britisk-hollandske oliegigant Shell er gået med til at betale 55 millioner pund (526 millioner kroner) til indbyggerne i et område af Nigerdeltaet i Nigeria.

Beløbet er kompensation for to tilfælde af oliespild i 2008, der fik store miljømæssige konsekvenser for området og dets beboere.

Kompensationen er den største udenomsretslige erstatning for et olieudslip nogensinde og en god nyhed for indbyggerne i det olierige Niger-delta, der regelmæssigt er blevet forurenet på grund af den mere eller mindre organiserede udvinding af olie.

Shell havde oprindeligt tilbudt en erstatning på 30 millioner pund, mens Bodo-folket i Nigeria havde krævet det tidobbelte beløb.

Betalingen fra Shell deles ifølge aftalen i to. 35 millioner pund bliver ligeligt fordelt mellem de 15.600 personer i Bodo-samfundet, hvilket vil sige 2200 pund (20.350 kroner) til hver.

De resterende 20 millioner pund bliver placeret i en fond, der skal gå til at bygge sundhedsklinikker og skoler i området, oplyser det britiske advokatfirma, der har repræsenteret Bodo-folket.

Igennem fem årtier har Nigeria været Afrikas største olieproducent, hvilket har haft kæmpemæssige omkostninger i Nigerdeltaet, der strækker sig fra Benin-floden i det sydlige Nigeria til Imo-floden i øst - et område på cirka 25.900 kvadratkilometer.

Deltaet har nogle af verdens største mangroveskove, hvor der lever flere end 150 forskellige fiskearter, søkøer og flodheste.

I perioden fra 1976 til 1996 forekom der i deltaet mere end 4600 olielækager, der tilsammen førte til udslip på mere end tre millioner tønder råolie.

0 kommentarer
Vis kommentarer