Side 9-pigen fylder 40 år: Joan Divine fortryder kun sine bryster

Fredag fylder Ekstra Bladets Side 9-pige 40 år. Det fejrer vi ved at tage et tilbageblik på Side 9-pigen sammen med nogle af de mest populære Side 9-piger gennem de seneste fem årtier

Joan Divine debuterede som Side 9-pige, da hun var blot 17 år gammel. Foto: Linda Johansen
Joan Divine debuterede som Side 9-pige, da hun var blot 17 år gammel. Foto: Linda Johansen
Følg Samfund
Følg Side 9-reportage

Man kan ikke sige Ekstra Bladet uden at tænke på Side 9-pigen, og man kan ikke sige Side 9-pigen uden at tænke på Joan Divine.

Side 9-pigen fylder 40!

Vi fejrer, at hele Danmarks Side 9-pige har været i avisen i 40 år. Den 1. juli 1976 dukkede den allerførste Side 9-pige fandt vej til Ekstra Bladet, og siden da har hun været en fast del af avisen.

I denne serie møder vi nogle af de tidligere og nuværende Side 9-piger for at høre, hvad det har betydet for dem at pryde Danmarks mest berømte avisside

For 20 år siden viste Playboy-modellen sine former frem i Ekstra Bladet for første gang, og siden da har hun poseret som Side 9-pige intet mindre end 63 gange. Og så bliver man en Side 9-legende.

1996 var året, hvor Joan Divine fik taget sine første nøgenbilleder til Ekstra Bladet, og på trods af at hun blot var 17 år gammel, havde hun familiens fulde opbakning.

- Min mor sagde egentlig bare, at hvis jeg syntes, det var fedt, så skulle jeg da bare gøre det, fortæller Joan Divine om sin mors reaktion.

En reaktion, der dog ikke blev delt af alle i den lille by Skive, hvor Joan Divine er opvokset.

- Der var rigtig, rigtig blandede reaktioner. Der var mange, der var forargede over, at min mor havde sagt ja til det. Ikke folk tæt på familien, men sådan fætre og kusiner og den slags, som synes, at det var meget, meget underligt, at min mor havde sagt ja til det.

Joan Divines (tidligere Frandsen) første optræden som Side 9-pige i Ekstra Bladet. Foto: EB-faximile
Joan Divines (tidligere Frandsen) første optræden som Side 9-pige i Ekstra Bladet. Foto: EB-faximile

'Hende nøgenmodellen'
Efter Joan Divines debut på Ekstra Bladets Side 9 fik hun smag for det, og derfor fortsatte hun med at få taget nøgenbilleder til avisen. I løbet af det første år optrådte hun som Side 9-pige hele 16 gange.

- Der gik ikke længe, før folk begyndte at snakke. Folk begyndte at hviske 'det er hende nøgenmodellen', når de så mig, men det gjorde mig egentlig aldrig rigtig noget, for jeg har altid været meget selvstændig og tænkt, at hvis jeg valgte at gøre et eller andet, så var det, fordi det var dét, jeg gerne ville, siger Joan Divine, som dog samtidig fortæller, at hun nok ikke havde tænkt det helt igennem, før hun valgte at posere nøgen i en landsdækkende avis.

- Jeg tænkte nok ikke så meget over konsekvenserne. Jeg tænkte bare, at hvis jeg synes, det er fedt, så er det da dét, jeg skal gøre. Det var også i en tid, hvor folk gik topløse på stranden, så det var ikke så farligt at være topløs, som det er den dag i dag.

Foto: Samsoephotography.com
Foto: Samsoephotography.com

Fortryder sine bryster
Den nu 37-årige Joan Divine stoppede som nøgenmodel for knap to år siden, da hun valgte at træde om på den anden side af kameraet og blive fotograf. I dag har hun sit eget firma og tager blandt andet billeder af Ekstra Bladets Side 9-piger.

Hun har da heller aldrig selv fortrudt at være nøgen foran kameraet.

- Nej, jeg har aldrig fortrudt. Side 9-pigen har båret mig derhen, hvor jeg gerne ville, så 'hun' betyder meget for mig. Det var der, jeg startede i sin tid, og hvis det ikke var for 'hende', havde jeg nok ikke arbejdet i modelbranchen, som jeg gør den dag i dag, siger Joan Divine, som i 2014 og formåede at komme på forsiden Playboy.

Når Joan Divine kigger tilbage på sine første nøgenbilleder, er der dog en enkelt ting, hun fortryder at have gjort i forbindelse med sin karriere inden for modelbranchen.

- Jeg fortryder virkelig, at jeg fik lavet mine bryster i tidernes morgen. Da jeg tog til USA, skulle man bare se ud på en bestemt måde. Alle var lyshårede med store bryster, og mine bryster var en B-skål, så derfor tænkte jeg, at de skulle da helt klart laves, men hvis jeg ikke havde været i den branche, så havde jeg aldrig fået lavet mine bryster. De var jo helt fine, som de var.

Ingen Photoshop
Med 64 optrædener som Side 9-pige og nu som fotograf for Ekstra Bladet har Joan Divine oplevet Side 9-pigens udvikling på nært hold, og en af de ting, som har ændret sig mest, er ifølge Joan Divine det store arbejde, der bliver lagt i billedredigeringen.

- Der var altså ikke Photoshop (billedredigeringsprogram, red.), dengang jeg startede som Side 9-pige. Dengang fik man bare taget billedet, og så var det dét billede, der kom i avisen. Man gik ikke ind og lavede pænere hud og den slags. Hvis du havde en bums, så havde du altså en bums, fortæller Joan Divine, der tror, at udviklingen med billedredigering har gjort, at folk i dag har svært ved at acceptere deres kroppe, som de er.

- Jeg tror ikke, der er ret mange, der er specielt tilfredse med, hvordan de ser ud i dag. Det kan man også se i forbindelse med operationer. Nu er det pludselig blevet et kæmpe hit at få lavet bagdelen, hvor man får implantater ind, så man kan få en stor, rund og flot røv. Det hele bliver bare mere og mere unaturligt, og så er det fandeme også svært for kvinder - især unge kvinder - at leve op til alt det. De er jo åbenbart ikke gode nok, som de er.

Efter 40 år er Side 9-pigen stadig et kæmpe hit hos Ekstra Bladets læsere, og det mener Joan Divine, at der er en god grund til.

- Det er, fordi Side 9-pigen bliver ved med at holde fat i konceptet. Side 9-pigen er ligesom bare blevet noget, der hører til Ekstra Bladet. Så jeg tror, det er en blanding af at holde fast i den gamle tradition kombineret med, at det er en dansk pige og ikke bare en eller anden 'fremmed' på internettet. Ved Side 9-pigen kan folk tænke 'gud, hende har jeg måske set før' eller 'gud, hun arbejder nede på McDonald's' eller whatever. Det, tror jeg er lidt spændende for folk.

--------- EKSTRA SPLIT ELEMENT ---------

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind