Siemens-arbejder: Jeg var bare en brik i spillet

Clemens Bornefelt arbejdede som støber på vindmøllefabrikken, hvor han dagligt blev udsat for exopy-keminalitet. Selv ville han gerne flyttes til en anden afdeling, men Siemens Wind Power valgte i stedet at fyre ham

Clemens Bornefelt har efterfølgende uddannet sig som smed. Derudover driver han i dag en bar med sin kone (Privatfoto).
Clemens Bornefelt har efterfølgende uddannet sig som smed. Derudover driver han i dag en bar med sin kone (Privatfoto).

Har du selv arbejdet på Siemens Wind Power og er blevet udsat for de farlige kemikalier, eller kender du noget til sagen, så kontakt os på 1224@eb.dk eller SMS/MMS på 1224 (koster alm. takst).

- Siemens skal stå til ansvar for det, de har gjort. Det har overhovedet ikke interesseret dem, at vi blev udsat for kemikalierne.

Den følelse sidder Clemens Bornefelt tilbage med ti år, efter han stoppede på Siemens Wind Power i Aalborg. Her arbejdede han i over et år som støber, og det betød, at han dagligt arbejdede i en hal, der var fyldt med kemikaliet epoxy.

DR afslørede tidligere på ugen, at hele 64 Siemens-arbejdere fra 2006-2015 har arbejdet med kemikalierne isocyanater og epoxy. I de fleste tilfælde har det resulteret i, at arbejderne har fået astma og eksem.

Tim Kristensen arbejder i dag som pakkebud i DHL. Et job langt væk fra de farlige kemikalier, der resulterede i den voldsomme eksem (Privatfoto). Samfund Udsat for Siemens-kemi: Jeg må forlade rummet, når min kæreste lægger neglelak

Med tiden begyndte Clemens Bornefelt at klø på arme og på brystkassen, og nogle dage stak huden så meget, at han krattede sine skinneben til blods.

- Jeg snakkede jævnligt med Siemens om det, for vi havde fået at vide, at arbejdsforholdene var godkendte. Jeg fik efterfølgende noget creme, men det gjorde det kun værre. Til sidst kontaktede jeg min tillidsmand, siger Clemens Bornefelt til Ekstra Bladet.

Vigtigt at få mig ud
Når Clemens Bornefelt var på arbejde, kløede øjnene, og væsken løb ud fra kinderne.

Til sidst endte han med at blive sygemeldt.

Selv om arbejdet på Siemens Wind Power havde gjort Clemens Bornefelt allergisk over for epoxy, undersøgte han, om han i stedet kunne begynde som lagerarbejder på vindmøllefabrikken. Her lød meldingen, at det ikke kunne lade sig gøre, men at han til gengæld kunne få lov til at pakke vinger.

Problemet var bare, at pakke-afdelingen lå i samme hal som støbe-arbejdet, hvor han var blevet udsat for epoxy.

Han takkede nej til stillingen, og Siemens Wind Power valgte i stedet at fyre ham.

- Siemens gør som alle andre, der gerne vil tjene penge. Da jeg arbejdede der, var jeg bare en brik i spillet. Det var vigtigere for dem at få mig ud af porten, for det var jo nemt for dem at finde en ny medarbejder, fortæller Clemens Bornefelt.

Ingen erstatning
Ekstra Bladet har fået adgang til sagsakterne i Clemens Bornefelts sag, hvor det i en speciallæge-erklæring fremgår, at eksemen er kommet efter arbejdet på Siemens Wind Power. I oktober 2007 vælger Arbejdsskadestyrelsen derfor at anerkende den voldsomme eksem som en arbejdsskade.

10 år efter arbejdet på Siemens Wind Power får Clemens Bornefelt stadig allergiske reaktioner, når han er udsat for dampe fra lim (Privatfoto).
10 år efter arbejdet på Siemens Wind Power får Clemens Bornefelt stadig allergiske reaktioner, når han er udsat for dampe fra lim (Privatfoto).
 

Men Clemens Bornefelt har aldrig set skyggen af en erstatning.

- Jeg har ikke fået så meget som en krone. Man vurderede dengang, at jeg ikke havde en kronisk lidelse, da de mente, at min eksem forsvandt, efter jeg var stoppet på Siemens, fortæller Clemens Bornefelt.

Helt væk er allergien dog ikke, for så snart Clemens Bornefelt nærmer sig diverse former for lim, bliver hans øjne tunge, og kroppen begynder igen at klø. Det betyder blandt andet, at han ikke kan lappe sin egen cykel.

Efter ti år havde Clemens Bornefelt opgivet alt om at få fingrene i en erstatning, men efter problematikken er blusset op i medierne, har han igen kontaktet sin advokat.

70 kommentarer
Vis kommentarer