Siger undskyld for Nordkorea-dumhed

Den anerkendte sydkoreanske politiker og afhopper fra Nordkorea Thae Yong-ho må krybe til korset og sige undskyld

Lørdag prøvede Kim Jong-un at vise, at han er fuldstændig sund og rask, mener vicepræsidenten i Asian Institute for Policy Studies i Seoul, der ikke er i tvivl om, at de seneste dages offensiv er planlagt. Video: Reuters via Ritzau Scanpix

Thae Yong-ho var sikker i sin sag, da han udtalte sig om Kim Jong-un, mens det fortsat var et mysterium.

Få dage før den nordkoreanske diktators comeback i lørdags påstod afhopperen, at Kim Jong-un var i så dårlig forfatning, at han ikke længere kunne stå op eller gå ordentligt.

Men han tog fejl. Helt fejl.

Lørdag var en umiddelbart frisk, frejdig og glad diktator pludselig med til at indvie en nybygget gødningsfabrik. Stik imod Thae Yong-hos besked om alvorlige komplikationer hos den nordkoreanske leder.

Og nu må politikeren, der netop er blevet valgt ind i det sydkoreanske parlament i sidste måned, sige undskyld.

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

- De sidste par dage har jeg virkelig indset, hvor stor betydning mine ord kan have. Jeg ved, at en af grundene til, at den sydkoreanske befolkning har valgt mig ind, er en forventning om præcise analyser af, hvad der foregår i Nordkorea, siger Thae Yong-ho.

Samtidig tilføjer han, at de eneste, der reelt kender til Kim Jong-uns tilstand og årsag til fravær, er hans kone, søster og andre tætte allierede.

Nu vil Thae Yong-ho så koncentrere sig mere om arbejdet i parlamentet, lyder det i en erklæring til pressen.

Comeback lørdag
Efter tre uger som 'efterlyst' dukkede Kim Jong-un ud af det blå op lørdag.

En glad diktator var pludselig med til at indvie en nybygget gødningsfabrik

Efter Kim Jong-uns comeback var meldingen også, at Kim Jong-un 'deltog i ceremonien' fredag, og at alle deltagerne 'brød ud i tordnende hurraråb', da han trådte frem.

Nu skaber et brev og en chokerende video ny mystik

Artiklen fortsætter under billedet ...

 

På et billede frigivet af nordkoreanske KCNA natten til lørdag dansk tid ses Nordkoreas leder, Kim Jong-un, klippe den røde snor til en gødningsfabrik. Foto: KCNA/Reuters
På et billede frigivet af nordkoreanske KCNA natten til lørdag dansk tid ses Nordkoreas leder, Kim Jong-un, klippe den røde snor til en gødningsfabrik. Foto: KCNA/Reuters

Den nordkoreanske diktator har ellers ikke været set i offentligheden siden 11. april, og det har sat gang i spekulationerne.

Rygterne tog fart, da Kim Jong-un ikke viste sig ved fødselsdagsfejringen af landets grundlægger, Kim Il-sung, som blev født 15. april 1912. Dagen er en stor mærkedag i Nordkorea, og som leder af nationen plejer Kim Jung-un at besøge mausoleet, hvor hans bedstefar ligger begravet.

I begyndelsen af sidste uge bragte den amerikanske tv-station CNN en artikel om, at amerikanske myndigheder undersøger efterretninger om, at Kim Jong-un skulle være i 'alvorlig fare' efter en hjerteoperation.

Andre meldinger har lydt på, at han skulle være blevet hårdt såret under en fejlslagen missilaffyring. Og selv USA's præsident, Donald Trump, har udtalt sig om diktatorens tilstand.

Mærkværdige bevægelser: - De forbereder sig på det hele

Satellitbilleder afslører: Her holder Kim Jong-uns luksustog

Er det i virkeligheden hende der styrer showet nu?

Trump om Kim Jong-un: Kan være meget alvorligt

BLÅ BOG: Kim Jong-un - Nordkoreas unge leder

Kim Jong-un har først nu vist sig i offentligheden siden den 11. april.

Blive klogere på Nordkoreas unge leder her:

* Alder: 36 år (menes at være født 8. januar 1983).

* Fødested: Pyongyang, Nordkorea.

* Søn af: Den afdøde nordkoreanske leder Kim Jong-il og dennes tredje hustru, Ko Young-hee, som menes at være død af brystkræft i 2004. Kim Jong-un er den yngste af Kin Jong-ils tre sønner. 

* Nationalitet: Nordkoreansk.

* Politisk parti: Koreas Arbejderparti.

* Civilstand: Gift med Ri Sol-ju. De to menes at have tre børn, der er født i henholdsvis 2010, 2013 og 2017.

* Uddannelse: Kim Jong-un var elev på en kostskole i Schweiz i 1990'erne under et pseudonym.

* Han er angiveligt uddannet fra et nordkoreansk militæruniversitet i 2007.

* Den 27. september 2010 blev han forfremmet til general i Koreas Folkehær. Dagen efter blev Kim valgt ind som næstformand for partiets militærkommission.

* Han overtog lederskabet af Nordkorea, da hans far døde i december 2011.

* Ifølge flere medier er Kim Jong-un interesseret i basketball og i at tegne. Ansatte fra den schweiziske kostskole fortæller, at han var en genert dreng, der gik op i skiløb og så op til actionskuespilleren Jean-Claude Van Damme.

Kilder: AFP og BBC.