Sigtelse trækker Danske Bank ind i international korruptionssag

Den såkaldte Magnitskij-sag omhandler skattesvindel og korruption for omkring 1,4 milliarder kroner.

Danske Bank bliver rodet mere og mere ind i sag om hvidvask. Foto: Jonas Olufson
Danske Bank bliver rodet mere og mere ind i sag om hvidvask. Foto: Jonas Olufson

Fransk politis sigtelse mod Danske Bank skyldes bankens involvering i en af de senere års mest omtalte sager om international kriminalitet, hvidvask og menneskerettigheder, den såkaldte Magnitskij-sag.

Det skriver Berlingske.

Se også: Danske Bank sigtet for hvidvask i Frankrig

Onsdag meldte Danske Bank selv ud, at banken er sigtet for brud på hvidvaskreglerne i Frankrig uden at nævne forbindelsen til Magnitskij-sagen.

Advokaten Sergej Magnitskij er en kendt whistleblower, der råbte op om skattesvindel og endte med at dø i et russisk fængsel.

Sagen har affødt lovgivning i en stribe lande verden over og omfattende amerikanske sanktioner mod navngivne russere med en diplomatisk krise til følge.

Se også: Danske Bank blev brugt til at omgå sanktioner mod Iran

Magnitskij-sagen omhandler blandt andet skattesvindel og korruption for omkring 1,4 milliarder kroner i Rusland.

Vil ikke misbruges
Bagmændene har efterfølgende hvidvasket en del af pengene gennem skattelyselskaber og banker i hele verden - herunder altså ifølge fransk politi også Danske Bank.

Se også: Minister efter diktatur-afsløring: Danske Bank har groft forsømt ledelsesansvaret

Over for Berlingske bekræfter Magnitskijs tidligere arbejdsgiver, forretningsmanden William Browder, at den franske sigtelse skyldes pengestrømme fra Magnitskij-sagen.

Berlingske har igennem 2017 afsløret, hvordan Danske Banks estiske afdeling har været involveret i flere alvorlige hvidvasksager.

Se også: Danskere om hvidvaskningsskandale: 'Det er noget rigtig lort'

Hertil har Danske Banks forklaring gentagne gange lydt, at de "ikke ønsker at blive misbrugt" af kriminelle.

Men den franske anklagemyndighed mener ikke, at Danske Bank blot er blevet misbrugt. Af sigtelsen fremgår det, at Danske Bank har spillet en mere aktiv rolle i sagen.

Danske Bank sigtes eksempelvis for 'at have ydet hjælp til anbringelser, sløring eller konvertering' af penge tjent på 'kriminelle handlinger,' og det fremgår desuden af sigtelsen, at lovbruddene skete "på organiseret vis".

Danske Banks chefjurist, Flemming Pristed, vil ikke kommentere den konkrete sag, så længe der er en efterforskning i gang.

- Som vi tidligere har sagt, er omfanget af mistænkelige transaktioner i vores estiske filial i den her periode også kommet bag på os. Det er på den baggrund, at vi har lanceret en grundig gennemgang af kunder og transaktioner i den såkaldte "non-resident" (ikke-herboende, red.) portefølje i Estland frem til 2015, skriver Flemming Pristed i en mail til Berlingske.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen