Sjælden fødsel i dansk zoo fanget på kamera

Maraen, en art af gnavere, har fået unger i København Zoo, og ganske usædvanligt har moderen ikke født i al hemmelighed, men med en dyrepasser - og en nandu - som publikum

Se videoen, hvor marahunnen føder og de to unger spjætter rundt på jorden (Video: København Zoo)

Dyrepasser Holger Wisbøl var mandag for første gang vidne til en fødsel blandt maraerne på Pampassen, deres indhegning, i Zoologisk Have i København. Normalt kan dyrepasserne i København Zoo slet ikke komme tæt på maraerne, da racen er meget sky.

- Maraerne lever næsten vildt her i ZOO, og de bliver kun håndteret, når vi skal have dem chippet og øremærket eller sendt væk. De er meget, meget sky. Vi fodrer dem og gør rent, og så passer de mere eller mindre sig selv, siger dyrepasser Holger Wisbøl i en pressemeddelelse.

Ofte føder marahunnerne to gange om året; forår og efterår. Der er altså ikke noget revolutionerende ved de nye unger udover måden, de kom til verden på.

- Jeg har aldrig set dem føde før, da fødslen som regel foregår under jorden. Om vinteren kommer maraerne ind i stalden og spiser, og hvis de så efterlader lidt blod derinde, er det tegn på, at de lige har født. Ellers kan jeg også se, at maraerne har fået unger, hvis de begynder at opholde sig meget ved deres huler ude på Pampassen, forklarer Holger Wisbøl.

- Jeg ser altså ikke ungerne, før de kommer op af hulen og skal have mælk. Men lige denne gang fødte marahunnen i åbningen af hulen, lige tilfældigvis der hvor jeg stod. Så det var lidt exceptionelt, fortæller han.

Maraflokken i København Zoo er sammensat af flere hanner og hunner, og dyret er et af de få monogame pattedyr. De danner par for livet og ses det meste af dagen parvis tæt sammen.

Se den unikke fødsel i klippet øverst i artiklen.

I slutningen af august blev de københavnske flodheste fodret med vandmeloner. Se det i klippet nedenfor.

23 kommentarer
Vis kommentarer