Sjælden monsterfisk fundet i dansk farvand: Kan veje flere tons

To klumpfisk er fundet på to dage i dansk farvand - de stod desværre ikke til at redde

Den ene fisk blev forsøgt reddet i Øresundsakvariet. Se den her. Video: Privat

Det ligner ikke noget, man forbinder med den danske fauna, men Klumpfisken holder altså fra tid til anden til i dansk farvand.

Således er der over de seneste dage blevet indrappoteret to klumpfisk til Øresundsakvariet, som på blot en enkelt dag rykkede ud to gange. Fisken er rimelig eksotisk og et noget særpræget syn ifølge havbiolog Anders Kofoed.

- Det er en sjælden og fantastisk fisk, som kan komme helt op at veje flere tons. Det er som at se en Mercedes, som er blevet kørt over af en damptromle, siger han til Ekstra Bladet.

Goddag og farvel
Den ene udrykning resulterede i fundet af en klumpfisk, der desværre allerede havde fundet sit endeligt på en strand i Rørvig.

Men den anden klumpfisk, der befandt sig på lavt vand i Jægerspris, var stadig i live. Den blev kørt til Øresundsakvariet, hvor den blev forsøgt reddet. Den døde dog desværre i løbet af torsdag 6. december.

Se også: Vandkaos i storcenter: Kæmpe-akvarium eksploderet

Inden den gik bort nåede akvariechef ved Øresundsakvariet, Jens Peder Jeppesen, dog at få et nærmere bekendtskab til fisken.

- Jeg var nede og snorkle i tanken, hvor min datter filmede og også fodrede den. Der spiste den en smule, så jeg undrede mig også, da jeg fik at vide, at den var død næste dag, siger han til Ekstra Bladet.

Fakta om Klumpfisk

- Klumpfisken ligner ingen anden fisk. Kroppen er oval, sammentrykt ”kødklump”.

- Selvom klumpfisken ser ud til at være ualmindeligt klodset bygget, kan den under optimale, varme forhold svømme ret så stærkt og faktisk springe op til en meter ud af vandet.

- Klumpfisken er kendt som den største af alle benfisk og kan blive ca. 4 meter lang og veje over 2500 kg.

- Det største kendte danske eksemplar målte 218 cm og vejede 566 kg

- Klumpfiskens normale levested er det åbne ocean, hvor den lever af planktondyr: Vingesnegle, blæksprutter, krebsdyr og – selv om det må være en mager kost – store mængder af vandmænd.

- Hun-klumpfisken producerer mange æg, faktisk flere end nogen anden fisk på jorden. I et kendt tilfælde rummede en hun på 1,5 meter hele 300 millioner æg.

Kilde: Øresundsakvariet

Danmark er en fælde
Klumpfisken, der mest af alt ligner noget fra det ydre rum, har svært ved de danske farvande. Det forklarer Anders Kofoed.

- Det er fordi Jylland ligger og stritter ud. Det er egentlig naturligt for fisken at komme på de her breddegrader, men hvis de kommer på østsiden af Jylland, kan de ikke trække mod varmere vand igen. Når kulden kommer, ender de altså i en blindgyde, fordi de svømmer mod syd, når de burde svømme mod nord og runde spidsen af Jylland.

Eftersom fisken ikke kan styre sin egen kropstemperatur bliver den koldere i takt med vandet. Det betyder, at den bevæger sig mindre og mindre, indtil den ligger stille og dør, forklarer havbiologen.

Ring for hjælp
Østersundskakvariet er meget interesserede i alle klumpfisk, både levende og døde. Derfor er man mere end velkommen til at ringe på 2875 1970 eller 2875 1958, så vil de komme forbi og hente dyret.

- Hvis klumpfisken er levende, vil vi næsten gøre hvad som helst for at redde den.  Vi rykker gerne ud om natten, siger akvariechefen.

Hvis det lykkes akvariet at få en levende fisk hjem, vil den blive anbragt i et akvarie med gradvist varmere vand, hvor den efterhånden vil live mere op.

80 døde klumpfisk
Hvis alt går vel, vil fisken blive sat ud i havet igen til næste år, når den kan overleve i det danske farvand.

I 2014 blev der indrapporteret hele 80 døde klumpfisk over vinteren. Jens Peder Jeppesen mener, at sæson i år måske kan blive ligeså slem.

- Der er i løbet af denne uge allerede fundet seks til otte døde fisk. Jeg tror, der bliver fundet mange i år, siger han.

Hvis man vil se en klumpfisk, kan man besøge Øresundsakvariet i vinterferien, hvor de vil dissekere fisken og fortælle om arten.

Det sker med jævne mellemrum, at danske farvande får besøg af sjældne gæster. Se selv her:

Ung handelfin spottet i de indre danske farvande, lige ud for Hven. Video: Øresundsakvariet

44 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere