Sjælden sygdom spreder sig

Otte personer i Madrid mistænkes for at være smittet med abekopper. Flere tilfælde er ligeledes bekræftet i Storbritannien og Portugal

Abekopper er kendetegnet ved udslæt med blærer. Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control
Abekopper er kendetegnet ved udslæt med blærer. Foto: WHO/Nigeria Centre for Disease Control
Følg Samfund

En sundhedsalarm er blevet udløst i Spanien, efter man har opdaget otte formodede tilfælde af den sjældne sygdom abekopper - på engelsk kendt som 'monkeypox'.

Det viser dokumenter, som den spanske avis El País har set. Flere kilder bekræfter mistanken over for avisen.

Man afventer fortsat svar på prøverne fra de otte mistænkte tilfælde.   

Flere tilfælde i Europa
I lørdags var der registreret tre tilfælde af abekopper i Storbritannien. Siden da er yderligere fire tilfælde blevet bekræftet, oplyser det britiske sundhedsagentur UK Health Security Agency (UKHSA). I Storbritannien er alle tilfælde fundet hos mænd, der dyrker sex med mænd.

- Vi opfordrer især mænd, der er homoseksuelle og biseksuelle, til at være opmærksomme på usædvanlige udslæt eller læsioner og kontakte sundhedsmyndighederne med det samme, udtaler Susan Hopkins, der medicinsk chefrådgiver ved UKHSA.

Ifølge El País er der i Portugal tre bekræftede tilfælde, mens man fortsat afventer svar fra flere andre personer, som mistænkes at være smittet med sygdommen.

Sjælden sygdom
UKHSA oplyser, at der er tale om en sjælden sygdom, der overføres ved tæt kontakt med en smittet. I de fleste tilfælde vil man opleve relativt mild sygdom, hvor de fleste kommer sig inden for et par uger. I nogle tilfælde kan der dog opstå alvorlig sygdom.

De første symptomer på abekopper er ofte feber, hovedpine, muskelsmerter, hævede lymfeknuder, kulderystelser og udmattelse. Herefter kan man udvikle udslæt med blærer, der ofte begynder i ansigtet, og som så spredes til andre dele af kroppen - særligt hænder og fødder.

Udslættet gennemgår forskellige stadier, før det til sidst danner en sårskorpe, som falder af.

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind