Skål d'damer: Øl mindsker kvinders risiko for hjerteanfald

Godt nyt til fadølselskende kvinder - ifølge forskere medfører det en nedsat risiko for hjerteanfald, hvis de skyller to fadøl ned om ugen

Oktoberfest, der lige nu finder sted i München, er en god anledning til, at kvinderne kan drikke øl. (Foto: Matthias Schrader, AP)
Oktoberfest, der lige nu finder sted i München, er en god anledning til, at kvinderne kan drikke øl. (Foto: Matthias Schrader, AP)

For mange kvinder kan det medføre en snert af dårlig samvittighed, når man skyller kaloriefyldte øl ned. Men selvom øl ikke nødvendigvis er godt for vægten, er det til gengæld godt for helbredet på andre måder.

Det er resultaterne fra forskere fra det svenske Sahlgrenska Academy i Göteborg, som fortæller, at de kvinder der drikker et par fadøl om ugen, har 30 procent lavere risiko for hjerteanfald end de kvinder, der aldrig drikker øl.

- Tidligere forskning viser også, at alkohol i moderate mængder kan have en særlig beskyttende effekt, men der er stadig usikkerhed omkring, hvorvidt det virkelig er rigtigt. Vores resultater er blevet tjekket for andre risikofaktorer i forhold til hjertekarsygdomme, hvilket underbygger resultaterne, siger Dominique Hange, der er forsker ved Sahlgrenska Academy.

Han peger dog på, at deres forskningsresultater ikke kan bekræfte, hvorvidt moderat indtagelse af vin har samme effekt, og at resultaterne derfor skal bekræftes ved opfølgende studier. Det skriver Daily Mail.

Se også: 7 grunde til, at det er sundt at drikke øl

For at nå frem til resultaterne har forskere gennem 50 år fulgt 1500 kvinder. Deres fokus lå i perioden mellem 1968 og 2000 på midaldrende kvinder. Kvinderne blev spurgt til, hvor ofte de drak øl, vin og spiritus med valgmuligheder fra 'dagligt' til 'intet i de sidste 10 år'. De blev også spurgt ind til en række fysiske symptomer.

Resultaterne gennem de 32 år (fra 1968 til 2000) viste, at 185 af kvinderne fik et hjerteanfald, 162 fik et slagtilfælde, 160 udviklede diabetes og 345 fik kræft.

Forskerne fandt en betydelig statistisk forbindelse mellem høj indtagelse af spiritus - defineret som oftere end en eller to gange om måneden - og en næsten 50 procent højere risiko for at dø af kræft, sammenlignet med dem, der drak sjældnere.

Se også: Forsker: Øl kan give dig et længere liv

De kvinder, der anførte, at de drak øl fra en eller to gange om ugen til en eller to gange om måneden, havde imidlertid en 30 procent lavere risiko for hjerteanfald end de kvinder, som drak øl flere gange om ugen eller dagligt - og tilmed de kvinder, der aldrig drak øl.

Ud fra dette konkluderer forskerne, at moderat indtagelse af øl lader til at beskytte øl fra hjerteanfald. Men så heller ikke mere:

- Det er dog for tidligt at anbefale, at kvinder skal drikke øl regelmæssigt, da denne beskyttelse må stilles sammen med med de mulige ulemper, der er ved alkoholindtagelse, siger de.

14 kommentarer
Vis kommentarer