Skadet Frede gennemfører mega-løb

KRONPRINS FOR FOLKET: Frede med dårlig ryg, men godt humør, mødte danskerne i løb, da Royal Run badet i sol nåede forbi landets fem største byer

Det var - ifølge Frede selv - en drøm, der gik i opfyldelse (Video: Ritzau)

Pinsemandags folkefest og tyvstarts-fejring af Kronprins Frederik, der runder 50 år næste lørdag 26. maj, blev tilsmilet af tidens fantastiske forsommer-vejr med høj sol, let vind og perfekte løbe-temperaturer omkring eller lige over de 20 grader i det meste af landet.

Således også i landets næststørste by, Aarhus, som indrammede Fredes andet af i alt fem by-besøg, som var begyndt i Aalborg og efter Aarhus bød på Esbjerg og Odense, inden det gigantiske fødselsdagsløb med i alt 70.575 deltagere kulminerede på, ja, Frederiksberg i København.

Frederiks Allé i det centrale Aarhus var proppet med unge, gamle, hurtige, langsomme, tykke og tynde, som motiveret af tusindvis af tilskuere langs både ét-mils (1.609 km) og 10 kilometer-ruten så ud til ligefrem at nyde løbeturen, der for en dag forenede Frede med folket.

- Aarhus har stået mit hjerte nær, siden mine uforglemmelige år her i byen som studerende på statskundskab, og det var i de år, jeg boede her, at jeg begyndte at strukturere min løbetræning.

- Byen har med blandt andet Marselisborg-skoven naturen og de perfekte rammer til netop løb og motion, tilføjede Frede, da han var blevet budt velkommen til Smilets By af den socialdemokratiske borgmester Jacob Bundsgaard, som samtidig overrakte Kronprinsen en satire-tegning af den jyske hovedstad, som den tog sig ud for 50 år siden.

Danmarks næste konge var studerende og boede i Aarhus i en årrække i midtfirserne.

Måtte aflyse møde med pressen
Da Frede havde udløst startskuddet for de 12.500 løbere i Aarhus, gjorde han sig selv klar til sit andet af i alt fire ét-mils løb, inden han - hæmmet af rygsmerter - kæmpede sig igennem 10 kilometer i København på sin sidste destination på en lang, festlig og bevægende mandag.

- Det er fantastisk at se så mange mennesker i de blå t-shirt (med nummer 50 på ryggen). Husk at drikke vand og rigtig god løbetur, råbte Frede til Aarhus-løberne, hvoriblandt byen som en overraskelse havde samlet en større gruppe af kronprinsens gamle studiekammerater fra årene på Aarhus Universitet.

Efter at have tilbagelagt den ene mil i det indre Aarhus blev Frede med sine sikkerhedsfolk omkring sig eskorteret et par hundrede meter væk fra målstregen og hen til scenen i Musikhusparken bag Ridehuset og kunstmuséet Aros, hvor sangerinden Ida Corr sang fødselsdagssang for ham. Herefter var det meningen, at han skulle mødes med Ekstra Bladet og andre medier i et til lejligheden afspærret område, men en kombination af stram tidsplan og massive folkemængder tvang ifølge Royal Runs kommunikationsafdeling kronprinsen til at aflyse seancen.

Frømand, jernmand og IOC-mand
Ekstra Bladet ville ellers gerne have spurgt Frede om, hvordan han havde det med ryggen, og om han synes det er mere fornuftigt at bruge sin tid på at løbe med danskerne, frem for at være en del af Den Internationale Olympiske Komité, IOC, hvis troværdighed og image igennem de seneste mange år har taget alvorlig skade af blandt andet flere korruptionsskandaler.

Det så dog ikke umiddelbart ud til, at kronprinsen led i alvorlig grad under rygsmerterne, selv om han skulle tilbagelægge i alt 16.5 kilometer i løbet af dagen. Hans fortid som uddannet i frømandskorpset, maraton-løber og iron man-deltager har formentlig givet den snart 50-årige far til fire en vis modstandskraft over for smerter og skavanker.

I Odense ventede kronprinsesse Mary, som her tilbagelagde 10 kilometer sammen med cirka 7.000 løbere i H.C Andersens fødeby. Inden da havde hun allerede været i gang på den kortere familierute på Frederiksberg sammen med det kongelige ægtepars fire børn.

***

 

Peter Skærris, pensionist, 64 år, Randers:

- Jeg er så gammel, at jeg startede senere end kronprinsen, og så er min ømme akillessene heller ikke at spøge med. Derfor valgte jeg også den korte rute (1.6 km), som man jo også bare kunne gå rundt.

- Det i sig selv var en fantastisk oplevelse med alle disse glade mennesker i det skønne vejr.

 

Maja Pedersen, ingeniør, 30 år, Aarhus:

- Jeg løb 10 kilometer, og det gik godt. Det var min første løbetur, siden jeg løb halvmaraton på Lillebæltsbroen 6. maj.

- Det var en flot rute, hvor vi løb igennem slotsparken (ved Marselisborg Slot) og delvist ind på Aarhus Stadion. Det er ikke hver dag, man får lov til det, og det er heller ikke hver dag, at man møder så mange udklædte, festende mennesker og musik på sin løberute.

Jeg tog cirka 50 minutter om at komme igennem, men det var også en hyggetur med gourmet- og champagne-pitstop undervejs.

 

Mai Ulstrup, studerende, 26 år, Aarhus og Kirstine Vestergaard, 26 år, indkøber i Dansk Supermarked:

- Min mor var med på den korte rute, og jeg nåede lige at se hende og kronprinsen, som er mega-sej og et forbillede for alle danskere.

- Jeg fik faktisk lyst til at trække i løbeskoene, fordi jeg så så megen livsglæde og begejstring hos løberne, siger Mai Ulstrup.

Kirstine Vestergaard supplerer:

- Jeg løber ikke så meget, som jeg gerne ville, men hvis jeg havde været klar over, at det stadig var muligt at tilmelde sig indtil det sidste, så havde jeg måske været med.

- Jeg kan rigtig godt lide kronprinsen. Han er menneskelig og folkelig, og det viser han jo også i stort mål i dag.

 

Mette Storgaard, lærer, 45 år, Odder:

- Det var en fest at løbe de 10 kilometer i dag med alle de tilskuere og al den musik langs ruten.

- Jeg var meget, meget tæt på at kunne give kronprinsen en high-five, men han trak desværre hånden tilbage, lige i det jeg rakte min frem.

- Jeg tror, han bliver alletiders konge. Blandt andet fordi han er helt nede på jorden og meget menneskelig og ukompliceret i sin udstråling.

1 af 2 Kronprinsen var smilende og veloplagt under Royal Run - her i Aarhus - trods hans rygsmerter. Foto Ernst Van Norde
2 af 2 Frede var i mental topform, da han var i sin gamle hjemby Aarhus med op mod 20-25.000 løbere og tilskuere. Her hilser han på løberne, mens byens socialdemokratiske borgmester, Jacob Bundsgaard, holder ham ved selskab på scenen ved målstregen. Foto Ernst Van Norde
34 kommentarer
Vis kommentarer