Skærpet kontrol fanger ikke flere illegale flyrejsende

Politiet fordoblede i 2015 kontrol med flypassagerer fra Schengenlande, men afslørede færre illegalt rejsende.

Sidste år tjekkede politiet pas og papirer hos godt 88.000 passagerer, som ankom til Københavns Lufthavn fra et såkaldt Schengenland. Dermed blev der kontrolleret dobbelt så mange flyrejsende fra disse lande sammenlignet med året forinden.

Men den skærpede kontrol afslørede ikke flere illegale passagerer. Tværtimod.

Det skriver DR.

Antallet af sager med illegale flyrejsende faldt faktisk fra 192 i 2014 til 181 i 2015. Samtidig steg antallet af kontroller fra cirka 47.000 til cirka 88.000.

Det viser en aktindsigt hos Rigspolitiet, som DR har gennemgået.

Københavns Politi står for politiarbejdet i Københavns Lufthavn. Politiet har ikke en entydig forklaring på, hvorfor en kraftigt øget indsats ikke har ført til, at flere illegale passagerer er blevet pågrebet.

- Der er flere faktorer, der spiller ind på, hvor mange sager vi har i Københavns Lufthavn, siger politiinspektør hos Københavns Politi Steen Pedersen til DR.

- Øget grænsekontrol i Sydeuropa, aftaler med Tyrkiet, grænsekontrol til Sverige og i øvrigt øget politiindsats på området har blandt andet en indvirkning.

I løbet af 2014 og 2015 har politiet tjekket flyrejsende fra i alt 77 forskellige lufthavne. Men der er kun kommet illegale passagerer fra fem lufthavne.

Politiinspektør Steen Pedersen mener alligevel, at kontrol med fly fra byer i eksempelvis Skandinavien og Vesteuropa skal fortsætte.

- Det er vigtigt, at vi hele tiden har det store overblik og laver kontroller andre steder end kun hos fly fra de sydeuropæiske lande. Ellers tror jeg hurtigt, de kriminelle ville finde ud af, hvilke ruter de så skulle benytte, siger han.

Der findes endnu ikke statistik for antallet af kontroller i 2016.

0 kommentarer
Vis kommentarer