Skæv flytning? Statsjob rykkes til kommuner med lavere ledighed

Regeringen har varslet omfattende flytning af statslige arbejdspladser. Flertallet af de statslige arbejdspladserne flyttes til kommuner med færre eller lige så mange arbejdsløse som Region Hovedstaden og Københavns Kommune

Sådan fordeles udflytningen af de statslige jobs.

Regeringen afslørede torsdag i sidste uge en omfattende plan for at flytte omkring 3.900 statslige arbejdspladser til provinsen. De statslige arbejdspladser skal nemlig medvirke til at skabe aktivitet i hele landet, lød det.

Avisen.dk's gennemgang af udflytningsplanerne viser dog, at de statslige arbejdspladser ikke flytter derhen, hvor der er ledige hænder.

Tjek kortet: Her kommer de nye arbejdspladser

76 procent af arbejdspladserne flytter nemlig til kommuner, der har en lavere ledighed end Københavns Kommune.

Tilsvarende flytter 61 procent af de statslige arbejdspladser til kommuner, som målt i procent har færre eller lige så mange ledige som Region Hovedstaden.

Borgmester: "Dybt godnat"

Albertslund er en af de kommuner, der er ramt af høj arbejdsløshed. 6,4 procent af borgerne i Albertslund Kommune er ledige, mens 5,6 er ledige på landsplan. Derfor ærgrer det borgmester Steen Christiansen (S), at arbejdspladser må rykke fra hovedstadsområdet og dermed væk fra de ledige i Albertslund.

Pendler? Bliv forgyldt i Udkantsdanmark

- Nu falder den sidste flig af et rationale for regeringens argumentation for udflytning. Det er dybt godnat, at man direkte flytter arbejdspladser til steder, der har lavere ledighed end for eksempel i Albertslund og resten af Hovedstaden. Det sætter for mig en tyk streg under, at det her først og fremmest handler om symbolpolitik i forhold til de løfter, Venstre havde før valget, siger Steen Christiansen.

Arbejdsløse flytter fra provinsen

Socialdemokraternes nyvalgte folketingsmedlem Kaare Dybvad har før valget arbejdet med regional udvikling og har skrevet bogen "Udkantsmyten", hvor han slår et slag for det Danmark, der findes uden for de fire største byer.

Han mener ikke, de nye arbejdspladser nødvendigvis skal lande der, hvor der er mange ledige.

- I provinsen er der en meget tættere sammenhæng mellem antallet af arbejdspladser og antallet af indbyggere end i hovedstadsområdet. Mister man arbejdet i København, kan man godt blive boende og finde et nyt i området. Mister man jobbet i for eksempel Lemvig eller Nordborg, er man nødt til at flytte væk for at få arbejde. Og ingen flytter til Lemvig, hvis ikke de i forvejen har et job på hånden, siger Kaare Dybvad.

Så mange tusinde statsjob flytter fra hovedstaden

Lav arbejdsløshed i nogle provinskommuner skyldes altså, at de ledige ofte må flytte væk for at finde arbejde, forklarer han. Samtidig skyldes det store antal ledige i København blandt andet, at mange nyuddannede bor i København, ligesom der også er mange socialt udsatte.

- Det langsigtede mål er at skabe udvikling og sikre privat vækst i provinsen. Det understøtter man ved at flytte arbejdspladser dertil. Provinskommunerne har typisk en høj andel af private arbejdspladser. Det er kun rimeligt, at borgerne i for eksempel Lemvig også får del i de statslige arbejdspladser, de selv er med til at betale for, siger Kaare Dybvad.

Venstre: Statsjob skal ikke følge ledige

Hos regeringspartiet Venstre er forklaringen, at meningen slet ikke er, at statsjob skal placeres der, hvor der er mange ledige.

- Man kan ikke bare flytte derhen, hvor der er mange ledige. Høj ledighed afspejler ikke nødvendigvis, at man har de rette kvalifikationer. Vi rykker arbejdspladserne derhen, hvor man kan skaffe og rekruttere de rigtige medarbejdere, siger Thomas Danielsen (V), ordfører for landdistrikter og øer.

Lolland føler svigt: Løkke skyder skævt med jobflytning

Udflytningen skal nemlig sikre andet end kun arbejdspladser.

- Erfaringerne med at flytte fra Region Hovedstaden er, at arbejdspladserne får billigere husleje, lavere sygefravær, større loyalitet over for arbejdspladsen og derved større effektivitet. Det handler om at få Danmark til at køre længere på literen, mener Thomas Danielsen.

Formålet er altså ikke at lappe huller i statistikken for arbejdsløse, men at sikre en mere jævn fordeling af statslige arbejdspladser.

- Mange tror helt misforstået, at det handler om omsorg for landdistrikterne. Det er det ikke. Det er sådan set bare et spørgsmål om rimelighed og fornuft, fordi 44 procent af de statslige arbejdspladser er placeret i Region Hovedstaden. Det afspejler en meget skæv fordeling, og det tager vi et opgør med, fastslår Thomas Danielsen.

Hjort giver ikke jobgaranti ved udflytning

40 kommentarer
Vis kommentarer