Skal grave otte timer om dagen: Fortryder jeg talte dårligt om Kim Jong-un

Canadisk præst er idømt livsvarigt ophold i arbejdslejr. Nu har amerikansk medie fået lov til at interviewe ham

Den 60-årige canadiske præst har indtil videre tilbragt knap en måned af den livsvarige straf, han er blevet dømt til at tilbringe i en arbejdslejr. Dette billede stammer fra domsafsigelsen 16. december. (Foto: AP)
Den 60-årige canadiske præst har indtil videre tilbragt knap en måned af den livsvarige straf, han er blevet dømt til at tilbringe i en arbejdslejr. Dette billede stammer fra domsafsigelsen 16. december. (Foto: AP)

Den 60-årige canadiske præst Hyeon Soo Lim fik i december afgjort sin skæbne ved en afgørelse i den nordkoreanske højesteret.

Her blev det endeligt besluttet, at han skal bruge resten af sine dage med hårdt arbejde i fangenskab i diktaturstaten, idet han blev idømt livstid i en arbejdslejr.

På trods af de strikse tilstande i landet, som ofte er meget lukket for omverden, er det dog lykkedes amerikanske CNN at få et interview med den dømte canadier, som ellers ikke har kontakt med nogen udefra.

Se også: Nordkorea idømmer canadisk præst livstid i arbejdslejr

Her lyder det fra den 60-årige præst, at hver uge står på seks dage med otte timers arbejde, hvor han skal grave huller, som der skal plantes æbletræer i.

Præsten gik fra at have mellemlangt hår til nu at være plysset, mens han er klædt i en grå fangedragt og tydeligvis underlagt de nordkoreanske fangevogtere.

Det magtforhold blev også tydeligt understreget ved interviewet med det amerikanske medie, idet den canadiske fange blev beordret til først at sætte sig, for derefter at rejse sig og sætte sig igen inden interviewet kunne begynde. På trods af der tilsyneladende ikke var nogen grund til handlingen, lod den ikke til at overraske præsten, der blot parerede ordre.

Tvunget til at tale koreansk
Selvom den canadiske præst taler fint engelsk, var han tvunget til at udføre interviewet på koreansk - formentlig for at styret kunne følge med i interviewet, som efter al sandsynlighed blev aflyttet. Og under interviewet var præsten varsom med at sige noget skidt om forholdene i arbejdslejren eller i landet som helhed.

- Jeg var ikke vant til fysisk arbejde, så det var hårdt i starten, men nu er jeg blevet vant til det, fortæller han, mens han forklarer, at han prøver at overbevise sig selv om, at det er sundt med det fysiske arbejde.

Præsten blev dømt for at forsøge at undergrave det nordkoreanske system ved at forsøge at indføre kristendom i det ateistiske styre, selvom familien har fastholdt, at han kun var i landet for at lave almindeligt frivilligt arbejde.

Under det overvågede interview med CNN fortæller han da også, at hans syn på Nordkorea har ændret sig, efter at han tidligere har forholdt sig kritisk over for befolkningens tiltro til lederne.

- Vil du sige, at din største forbrydelse var at tale dårligt om de øverste ledere i dette land?

- Ja, det tror jeg, svarer han til CNN.

Savner familien
Han fortæller, at han hver dag beder for, at Korea igen kan blive et samlet land, og så beder han for, at der ikke er andre, der vil havne i samme situation som han selv.

- Jeg håber, jeg kan komme hjem en dag. Ingen ved, om jeg nogensinde vil komme hjem, men det er mit håb. Jeg savner min familie. Jeg længes efter at se dem igen, og min menighed, siger han.

Hyeon Soo Lim flyttede i 1986 fra Sydkorea til Canada. Han har siden brugt meget tid i Nordkorea, hvor han ifølge hans familie har rejst til mere end 100 gange. Hans seneste rejse til landet var i januar sidste år, da han tog fra Kina til Nordkorea i en af mange humanitære rejser. Her blev han dog siden anholdt, hvorefter han altså er blevet idømt livsvarigt ophold i en arbejdslejr.

Ifølge Lim er han tilsyneladende den eneste fange i arbejdslejren, idet han ikke har set andre fanger. Han er på alle tidspunkter overvåget af to vagter, og han har ingen kontakt med omverdenen.

72 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere