Skandale-institution med kæmpe underskud: Trecifret millionbeløb tabt

VUC Syd har investeret omkring 480 millioner i bygninger, men markedsværdien af bygningerne er kun 40 procent af den bogførte værdi. Det er omkring 288 millioner, som er tabt

I Haderslev investerede VUC Syd i et nyt byggeri på havnen. Foto: Jens Christian Top
I Haderslev investerede VUC Syd i et nyt byggeri på havnen. Foto: Jens Christian Top

Hos VUC Syd ruller skandalen videre.

Det midlertidige styre på VUC Syd har afleveret en midtvejsstatus hos Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, og det ser mildest talt ikke godt ud.

I velmagtsdagene byggede VUC Syd spritnye bygninger for næsten 480 millioner kroner, men nu viser en opgørelse fra det midlertidige styre, at bygningernes markedsværdi kun svarer til 40 procent af deres bogførte værdi.

Det er der ifølge Per Nikolaj Bukh, som er professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, en ganske simpel forklaring på, for bygningerne er altså kun så meget værd, som nogen vil betale for dem, og derfor er markedsvurderingen så meget lavere end den bogførte værdi.

- Det lyder som grotesk meget, men det undrer mig ikke. Vi ved jo alle, hvordan en uddannelsesbygning ser ud, og hvis ikke man skal drive undervisning i dem, skal der så være smedeværksted?

- Der kan være nok så flotte, åbne foyerer og sådan noget, men hvis de ser på det erhvervsliv, som der måtte være til at leje sådan noget i Sønderjylland, så kan de jo ikke bruge det til noget, siger Per Nikolaj Bukh til Ekstra Bladet.

En nedskrivning på 60 procent af bygningsmassens værdi giver et tab på omkring 288 millioner kroner. Sammenlignet med egenkapitalen, som ifølge årsrapporten for 2017 var på 277 millioner kroner, ender VUC Syd med en negativ egenkapital efter nedskrivningen.

Millionunderskud
Med til historien hører VUC Syds mange skandaler, som involverer en dyr luksustur til Californien for bestyrelsen, en direktør som trådte tilbage med øjeblikkelig virkning, beskyldninger for nepotisme og undersøgelser for misbrug af skattekroner.

Det hele kulminerede 11. september i år, hvor alle i bestyrelsen blev afsat og erstattet af det midlertidige styre.

Antallet af kursister er faldet drastisk, og VUC Syd har måttet gennemføre to fyringsrunder i år, hvilket også giver et slag til regnskabet.

Netop regnskabet ser dystert ud, for i det forventede regnskab for 2018 står VUC Syd tilbage med et underskud på 41,2 millioner kroner, mens de foreløbige overslag for 2019 og 2020 viser et underskud på henholdsvis 15 og 12 millioner kroner.

Der skal altså gøres noget, hvis ikke den sønderjyske uddannelsesinstitution skal ende med at gå konkurs. Det kan man ifølge Per Nikolaj Bukh undgå på to måder.

- Der er den mulighed, at man kører med det set-up, man har, og fører pengene til, eller også laver man en fusion.

- Det mest sandsynlige er, at man fusionerer med den tilsvarende skole i Kolding, og så får Kolding den her gældseftergivelse med, for at få det til at løbe rundt, og så skal de forpligtige sig til at bevare uddannelserne i Sønderjylland, lyder hans bud.

Statstilskud er nødvendigt
Per Nikolaj Bukh vurderer, at hvis man ender med ikke at gøre noget, går skolen konkurs. Det er der ikke nogen, der er interesserede i, og derfor betragter han muligheden som meget usandsynlig.

- Det kan man ikke forestille sig, for så står alting og sejler, og alle værdier er tabt. Så det kan vi udelukke, selvom det er teoretisk muligt, siger han.

Det er også muligt at lave en kontrolleret nedlukning, hvor man indskyder penge til at dække gælden, og så lukker det hele ned, men det er ifølge Per Bukh også meget usandsynligt, at det kommer på tale.

Laver man en kontrolleret nedlukning, så vil den type uddannelsesmuligheder, som VUC Syd tilbyder, ikke længere være til stede i Sønderjylland, og derfor er det også urealistisk.

Det midlertidige styre på VUC Syd er ifølge Per Bukh blevet bedt om at undersøge muligheden for en fusion, da de overtog butikken, så det lader til, at ministeriet også finder den løsning mest hensigtsmæssig.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Laust Joen Jakobsen har med resten af det midlertidige styre fået til opgave at finde en løsning på de mange problemer hos VUC Syd. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
Laust Joen Jakobsen har med resten af det midlertidige styre fået til opgave at finde en løsning på de mange problemer hos VUC Syd. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup
 

VUC Syd skal fortsætte
Laust Joen Jakobsen er konstitueret formand i det midlertidigt indsatte styre, og han fortæller, at VUC Syd ikke længere undersøger muligheden for en fusion.

De har i stedet fokus på at finde en løsning, hvor VUC Syd fortsat skal stå for udbuddet af voksenuddannelse i Sønderjylland.

- Vil det kræve et statsligt indskud af penge?

- Det vil kræve hjælp og imødekommenhed fra rigtig mange parter. Ikke bare staten. Der er rigtig mange interessenter i forhold til det her, så derfor drøfter vi det med kommuner og selvfølgelig med ministeriet, som har bedt os om at løse den her opgave.

- Vi diskuterer det her med realkredit og banker, så der er rigtig, rigtig mange parter involveret.

- Har I overvejet at sælge ud af bygningerne?

- Ja, det er det i den grad. Det vil formentlig være sådan, at alle bygninger, som VUC Syd i dag ejer, vil blive sat til salg

- Vil VUC Syd så skulle leje sig ind på dem efterfølgende?

- Det kunne jo være. Det er også sådan nogle ting, som vi tænker i. Forholdet mellem at leje og eje.

- Hvis de ender med at sælge, må de så bare bide i det sure æble og tage tabet i værdi?

- Det tør jeg ikke sige, for det er sådan noget, som vi blandt andet skal prøve at finde nogle veje for. Så det er simpelthen helt reelt alt for tidligt at sige noget om, hvordan vi håndterer det, siger Laust Joen Jakobsen til Ekstra Bladet.

Se også: Rektor hyrede konen som rejseleder

Se også: Massefyringer på skandaleramt skole: 47 fastansatte afskediget

Se også: Slut med fri bar og BMW'er: VUC-lærere frådsede for meget

46 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere