Skandale: Kapitalfond render med milliarder

Danske skattemyndigheder har i årevis jagtet den nu tidligere ejer af Københavns Lufthavn

Enhedslisten kritiserer, at australsk kapitalfond scorer ti milliarder kroner på at sælge sin andel af Københavns Lufthavn. PR foto
Enhedslisten kritiserer, at australsk kapitalfond scorer ti milliarder kroner på at sælge sin andel af Københavns Lufthavn. PR foto

Ikke nok med, at den australske kapitalfond Macquarie scorer ti milliarder kroner på at sælge Københavns Lufthavn, selskabet har gennem flere år forsøgt at undgå det danske skattesystem.

Gennem en række selskaber, der ligger i skattely, ejede den australske kapitalfond Macquire en stor del af landets største lufthavn, indtil selskabet i går aftes solgte til ATP. Dermed har selskabet kunnet kanalisere millioner af kroner uden om de danske myndigheder og ned i lommerne på selskaber, som ligger i lande, der har favorable skattevilkår.

Skandale
Enhedslisten raser:

- Det er på alle måder en skandale, at partier har solgt ud til en kapitalfond. Den er ikke bare strøget med milliarder af kroner, som kunne have været fælles ejendom - den har oven i købet snydt danskerne for skattebetaling. Og nu lusker den ud af landet, hvilket betyder, at der er stor usikkerhed for, om vi nogensinde ser pengene igen, siger Pelle Dragsted, finansordfører, Enhedslisten.

Sent onsdag aften kom det frem, at Danmarks største pensionskasse ATP havde købt Macquaries aktier i Københavns Lufthavn for 9,8 milliarder kroner.

Men som Ekstra Bladet afslørede i starten af året, har Skat været i hælene på Macquarie i en årrække.

Dårlig smag i munden

Sådan var ejerskabet af Københavns Lufthavn i februar, hvor Ekstra Bladet afslørede, at den nu tidligere ejer Maxquarie ejede lufthavnen gennem skattely.
Sådan var ejerskabet af Københavns Lufthavn i februar, hvor Ekstra Bladet afslørede, at den nu tidligere ejer Maxquarie ejede lufthavnen gennem skattely.
 

Fra 2006-2010 har Skat forsøgt at tvinge selskabet til at betale udbytteskat i Danmark, ligesom australierne frygter, at Skat kommer med flere krav.

- Jeg håber virkelig, at de ansvarlige partier sidder tilbage med en ualmindelig dårlig smag i munden, efter at have foræret danskernes værdier væk på den måde. Og så oveni købet til en kapitalfond, som gør alt for at unddrage sig skat, siger Pelle Dragsted.

Samtidig har Skat fået øje på, at selskabet i Luxembourg har lånt milliarder ud til selskabet i Danmark, og dermed har haft mulighed for at selskabet i Danmark har betalt skattefri finansieringsomkostninger til det udenlandske selskab.

Sagen blev dengang bekræftet af Ulf Høyen, som sidder som direktør i en række af de selskaber, som står bag ejerskabet af Københavns Lufthavn. Han bekræfter, at sagen handler om udbytteudbetaling:

– Ja. Men lige præcis, hvor sagen står i dette øjeblik; det kan jeg altså ikke svare dig på, sagde han i februar.

– Men jeg kan forstå, at det er et anseeligt beløb?

– Ja, det er det, siger Ulf Høyen, som lover at vende tilbage med uddybende svar.

Det er ikke kun den australske kapitalfond Macquarie, som er blevet forkælet af staten.
Det er ikke kun den australske kapitalfond Macquarie, som er blevet forkælet af staten.
 

Gider de ikke være med til
Umiddelbart efter samtalen modtog Ekstra Bladet en mail fra Steve McCool, kommunikationsdirektør i Macquarie, hvor han oplyste, at selskabet ikke ønskede at kommentere sagen yderligere.

Ekstra Bladet forelagde dokumenterne for skatteadvokat Michael Bjørn Hansen, som ud fra regnskaberne vurderede, at skattemyndighederne har tabt sagen omkring udbytteudbetalingen, men at sagen omkring finansieringsomkostningerne er stadfæstet:

– Der er ingen tvivl om, at de har forsøgt at køre op imod reglerne og håbet på, at de danske skattemyndigheder ikke har haft ressourcer til at gå ud og lave en skattekontrol.

– Du har et udenlandsk moderselskab, som låner penge ud til selskabet i Danmark, og dermed vil de have fradrag for disse finansieringsomkostninger. Det gør de i stedet for at trække penge ud, som bliver beskattet. Og der kommer Skat og siger, at det gider de ikke være med til, sagde Michael Bjørn Hansen.

Salget vil resultere i ATP's og  Ontario Teachers' Pension Plan får fælles kontrol over aktiebesiddelsen på 57,7 pct.

91 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere