Skandale-Scharf på den igen: Nu underviser han i PETS hemmeligheder

Tidligere PET-chef afslører efterretningstjenestens metoder på nyt kursus 

Jakob Scharf fotograferet i forbindelse med Tibetkommissionen. Foto: Linda Johansen
Jakob Scharf fotograferet i forbindelse med Tibetkommissionen. Foto: Linda Johansen

Først fik Jakob Scharf en politianmeldelse fra sin tidligere arbejdsgiver PET for at afsløre dybt fortrolige informationer om efterretningstjenesten i bogen ’Syv år for PET’.

Og alt imens den sag lige nu efterforskes af København Politi, fortsætter den tidligere chef for PET med at dele viden ud om efterretningstjenestens hemmeligheder. 

Ekstra Bladet kan i dag afsløre, at Scharf og hans sikkerhedsfirma CERTA Intelligence er begyndt at udbyde heldagskurser i efterretningsarbejde med ’fokus på at skabe kendskab til og forståelse for efterretningsmæssige metoder og værktøjer.

I følge programmet får kursisterne efter en velkomst fra Jakob Scharf en indføring i ’Efterretningsarbejdets logik, begreber, værktøjer og modeller’. Det vil i følge CERTA blandt andet give kursisterne: ’Indsigt i, hvordan man arbejder efterretningsbaseret med risikovurdering og sikkerhedsarbejde med inddragelse af konkrete cases’

CERTA oplyser også i invitationen, at der er plads til 20 personer, som skal betale 6.875 kroner per mand, hvilket samlet vil give 137.500 kroner inklusiv moms i kassen. 

Indbydelsen fra CERTA hvor man for knap 7.000 kroner kan få et indblik i efterretningstjenestens arbejde.
Indbydelsen fra CERTA hvor man for knap 7.000 kroner kan få et indblik i efterretningstjenestens arbejde.

Ekstra Bladet har været i kontakt med flere kilder tæt på PET, der mener, at det er dybt kritisabelt, at Scharf på den måde går ud med oplysninger om efterretningstjenestens arbejde. De pointerer også, at Scharf selv, da han var PET-chef, om nogen var foregangsmand for, at tjenestens metoder for alt i verden skulle holdes skjult.

Morten Pilested arbejdede i en årrække som sikkerhedsrådgiver i PET under Jakob Scharf. I 2012 etablerede han sit eget rådgivningsfirma, Reel Sikkerhedsrådgivning , og han ryster på hovedet af Scharfs nye tiltag: 

– Det er dybt problematisk at gå ud med den slags. Diverse kriminelle skal ikke kunne få et samlet billede. Det er muligt, at man kan give nogle enkelte oplysninger på lovlig vis, men at samle disse giver et billede omkring efterretningstjenesten og dennes arbejdsmetoder. Det er efter min mening totalt umoralsk og et kæmpe problem for efterretningstjenesten. 

– Det ved Scharf udmærket godt. Man kan ikke tillade sig dette. Oven i købet som tidligere Politimester i PET. Jeg er sikker på, at han som politimester havde denne holdning og dengang ville reagere kraftigt på en tilsvarende sag, siger han. 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Tavhedspligt

Jakob Scharfs er som tidligere PET-chef underlagt en livslang tavshedspligt. Og det giver ham i følge lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet begrænsninger i forhold til, hvad han kan tillade sig:

– Han må gerne gå ud og holde et foredrag om sit arbejde i PET, men han ikke må afsløre fortrolige oplysninger, siger Sten Bønsing.

– Det vil sige, at han ikke må komme med ting, der kan kompromittere statens sikkerhed, rigets forsvar, militære hemmeligheder og sådan nogle ting, og han må heller ikke udlevere personfølsomme oplysninger, siger han.

Ekstra Bladet har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Jakob Scharf og CERTA Intelligence. 

***

PET vurderer Jakob Scharf har brudt sin tavshedspligt i bogen '7 år for PET'
PET vurderer Jakob Scharf har brudt sin tavshedspligt i bogen '7 år for PET'
 

Købehavns Politi: Efterforskning i gang 

I oktober måned anmeldte PET tidligere chef Jakob Scharf til Københavns politi for at have brudt sin tavshedspligt i bogen ’7 år for PET’. Bogen indeholder flere pasager, hvor Scharf løfter sløret for konkrete efterforskningsmetoder og samarbejde med udenlandske efterretningstjenester.

Vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen fra København Politi oplyser til Ekstra Bladet, at efterforskningen af sagen mod Scharf netop er påbegyndt efter, at den har været igennem en længere juridisk vurdering, hvor det blev slået fast, at der var nok til at gå videre. 

PET vurderede, da de indgav politianmeldelsen, at Jakob Scharf kan have overtrådt straffelovens § 152, som kan give op til 2 års fængsel.

***

 

PET: Ingen kommentarer 

PET oplyser til Ekstra Bladet, at man ikke har nogle kommentarer til CERTA’s kurser. Man ønsker heller ikke at oplyse om CERTA har været i dialog med PET om kurset.

PET henviser i stedet til et svar givet til Justitsministeriet, hvor man forklarer, at Jakob Scharf i 2013 underskrev en udvidet tavshedserklæring, der blandt andet betyder: 

’...Man skal indhente forudgående godkendelse fra PET, hvis man ønsker at videregive oplysninger, der stammer fra ansættelsen i PET, til offentligheden, f.eks. i forbindelse med bogprojekter, artikler eller offentlige foredrag.’ 

Af svaret følger dog også, at PET i forbindelse med sagen om bogen ”Syv år for PET” er blevet opmærksom på, at afsnittet om forudgående godkendelse er for vidtgående og ikke kan håndhæves.

PET oplyser i svaret, at man derfor agter snarest at indføre en ny tavshedserklæring.

***

Justitsministeriet undersøger tavshedspligt 

I forbindelse med sagen mod Jakob Scharf og bogen ’7 år for PET’ besluttede justitsministeriet, at der var behov for at se på, hvordan man kan skærpe den lovbestemte tavshedspligt for personer, som håndterer meget fortrolige oplysninger. Ministeriet oplyser til Ekstra Bladet, at det arbejde stadig pågår.

1 af 2 
2 af 2 Jakob Scharf fotograferet i forbindelse med Tibetkommissionen. Foto: Linda Johansen
61 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere