Annonce:
Annonce:

Skandale-skole afsløret: Nu smækkes kassen i

Danske Skoleelever kan foreløbigt se langt efter flere offentlige midler, efter at en række foruroligende forhold i organisationen har set dagens lys

Annonce:
Følg Samfund

Ved du noget? Skriv til lve@eb.dk - alle henvendelser behandles fortroligt.

Nettet strammes nu om foreningen Danske Skoleelever, efter at Ekstra Bladet i den seneste uge har afdækket en række kritisable forhold i organisationen.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK, red.) oplyser således i et svar til Ekstra Bladet, at foreningen underlægges et reelt tilsyn fra myndigheden, og samtidig tilbageholdes offentlige midler.

- Styrelsen kan endvidere oplyse, at Børne- og Undervisningsministeriets tilskud til Danske Skoleelever foreløbig er tilbageholdt, indtil tilsynet med foreningen er afsluttet, oplyser styrelsen i et svar til Ekstra Bladet.

Annonce:

Udnytter unge og hæver millionløn
Ekstra Bladet har gennem de seneste uger kunnet fortælle, hvordan Danske Skoleelever i årevis har ladet sine frivillige mindreårige knokle op mod 80 timer om ugen og har ladet selvsamme besvare opkald fra voldsramte og selvmordstruede børn på den offentligt finansierede Elevtelefon.

 Danske Skoleelevers hovdesæde på sindalsvej i Risskov ved Aarhus. Foto: Ernst van Norde
Danske Skoleelevers hovdesæde på sindalsvej i Risskov ved Aarhus. Foto: Ernst van Norde
 

Samtidig har sekretariatschef Robert Holst Andersen selv indkasseret en personlig milliongage efter forhandlinger med foreningens børn.

Tilbageholdt lønoplysninger
STUK anmodede på baggrund af flere bekymrede henvendelser Danske Skoleelever om at redegøre for en række økonomiske og organisatoriske forhold i foreningen i november.

Som Ekstra Bladet tidligere har kunnet fortælle, har Danske Skoleelever i den forbindelse ad flere omgange forsøgt at tilbageholde oplysninger om Robert Holst Andersens løn.

Sidenhen har styrelsen afholdt møder med blandt andre repræsentanter fra Danske Skoleelevers mindreårige bestyrelse.

Annonce:

- På baggrund af de indhentede oplysninger og de afholdte møder har styrelsen 7. februar indledt et egentligt tilsyn med Danske Skoleelever, der vil omfatte yderligere undersøgelser og vurderinger af de forhold, der er peget på i henvendelserne til styrelsen og som også er omtalt i pressen, oplyser STUK.

Danske Skoleelevers sekretariatschef, Robert Holst Andersen, oplyser i en mail, at man tager positivt imod henvendelsen fra styrelsen.

'Hos DSE har vi et godt og åbent samarbejde med alle relevante myndigheder. Vi tager derfor positivt imod henvendelsen fra STUK og ser frem til en konstruktiv dialog.'

Frivillige mindreårige flygter i protest

Danske Skoleelever består af en række voksne ansatte, der holder til på et sekretariat i Aarhus, foruden en hovedbestyrelse bestående af skolebørn fra hele landet.

I de senere år har organisationen fået millioner af offentlige kroner fra både Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd, og Danske Skoleelever har gennem årene været et springbræt for flere personer, som har gjort sig gældende i landspolitik, bl.a. Martin Justesen, der i dag er Mette Frederiksens særlige rådgiver. Han var i 2003 talsmand for organisationen.

I spidsen for bestyrelsen står et formandskab bestående af en formand og to næstformænd, der alle tre netop er gået ud af grundskolen. Bestyrelsen og formandskabet, der altså alle er mindreårige, er på papiret Danske Skoleelevers øverste myndighed.  

Vil man arbejde fuldtid som frivillig året efter grundskolen, tilbydes man altså det ’efterskolelignende ophold’ i Aarhus, hvor organisationens voksne medarbejdere er på kontorerne indtil klokken 16, hvorefter de unge er overladt til sig selv indtil næste morgen.

Det er der 13 unge, der har meldt sig til i indeværende skoleår. Fem er allerede sprunget fra i protest mod ikke bare arbejdsbyrden, men en række forhold, som Ekstra Bladet afdækker i artikelserien 'Skoledemokratiets skyggeside'.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Nej tak, Søren Pape - du skal ikke være statsminister
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: