Den var en mistænkelig og ultrakort tur til Norge. Kort efter blev båden beslaglagt for manglende betaling, og senest har milliard-yachten Sailing Yacht A rodet sig ud i en ny skandale sag om ulovligt træ. Men trods de mange sager står den russiske ejer, Andrej Melnitjenko, nu til at få udleveret sin båd inden for få dage. Det skriver Mirror.
Ifølge live-trackeren på Marinetraffic.com er båden i skrivende stund på vej til Monaco.
Den otte-etagers høje båd undergår i øjeblikket de sidste tests, før den for første gang skal i vandet som færdigt projekt. Den har netop foraldt Gibraltar, hvor sortklædte teknikere har pilet rundt på dækket og indvendigt for at gøre det hele klar. Og der har været nok at tage fat på.
Milliard-yachten beslaglagt: Nu kan den sejle igen
Artiklen fortsætter efter billederne...
Åndenød
Skibet til omkring 2,2 milliarder danske kroner kan huse fire køretøjer og en ubåd, har 40 sikkerhedskameraer og er udstyret med bombesikkert glas. Helikopterplatformen sikrer, at russeren kan ankomme med manér, og hovedmasten er så stor, at der er en kahyt øverst i masten.
Chefen bag konstruktionen, Dirk Kloosterman, har tidligere fortalt til Ekstra Bladet, at han aldrig har prøvet at bygge noget lignende.
- Det er den største udfordring i min karriere. Jeg er sikker på, at Sailing Yacht A bliver den bedste yacht målt på design og teknologi i årene fremover, lyder det i en mail til Ekstra Bladet.
- Hendes skønhed giver åndenød, og Philippe Starcks (skibets franske designer, red.) utrolige design og visioner vil blive et samtaleemne, hvor end hun sejler på kloden. Vi ser frem til den endelige overlevering til ejeren.

Skandalerne
Det store båd-projekt har været i vælten flere gange. Senest fordi en analyse af dele af bådens træ viser, at træet kan komme fra ulovlige plantager. Ifølge statsanklager i sagen Axel Bieler stammer træet med alt sandsynlighed fra en plantage i Burma.
Det er det burmesiske Myanmar Timber Enterprise, som værftet har købt træet af. Et firma, som i 2017 er blevet sanktioneret af danske virksomheder for problemer med at bevise deres tømmers oprindelse og lovlighed.
I øjeblikket kører sagen, hvor efterforskere gennemgår emails og andet papirarbejde i forbindelse opklaringen af sagen. Axel Bieler fortæller, at det endnu er uvist, om værftet bag yachten, Nobiskrug, var klar over, at der var tale om ulovligt træ.