Skandaleramt dansk firma i ny razzia: Ansatte måtte bruge buske som toilet

Sagen om mulig menneskehandel i det danske skandaleombruste vognmandsfirma Kurt Beier Transport fortsætter nu i Tyskland, hvor politiet har afhørt 16 filippinske chauffører

Forstå sagen på et øjeblik her. Redigering: Andreas Wentoft
Følg Samfund

Dansk politi undersøger i øjeblikket, om der kan rejses tiltale for menneskehandel mod Kurt Beier Transport.

Det danske vogmandsfirma er ligeledes blevet meldt til politiet i Tyskland og Holland, hvor de også har filippinske chauffører ansat.

Chaufførerne boede i en kort periode på en terminal, som er ejet af danske Nordic Transport Group, NTG, som er et af danmarks største transportfirmaer.

Tysk politi gennemførte derfor en razzia på NTG's adresse i Ense nær Dortmund, hvor 16 chauffører fra Kurt Beier Transport blev afhørt.

30. oktober blev en lignende lejr ryddet i Padborg, hvor mange filippinske chauffører havde boet i længere tid.

Efter razziaen fik chaufførerne af Kurt Beier Transport besked på, at de skulle forlade NTG's adresse og finde et sted i nærheden at parkere.

Otte af dem har nu slået lejr på en nærliggende rasteplads.

Chaufførerne aner ikke, hvad de nu skal gøre. Foto: Søren Zeuth
Chaufførerne aner ikke, hvad de nu skal gøre. Foto: Søren Zeuth
 

- Firmaet ringede og fortalte, at der ikke var flere ture til os den næste uge. Jeg fik at vide, at vi skulle forlade NTG’s terminal og finde et sted at parkere et godt stykke væk. Jeg ved ikke hvorfor, fortæller den filippinske chauffør Neil Caña til Fagbladet 3F.

Chaufførerne laver mad på gasblus og vasker op med vand fra plastikdunke. De ved ikke, hvor længe de skal bo på rastepladsen.

- Situationen er svær. Vi har ikke adgang til toiletter nu, så vi er nødt til at vi gemme os ude i buskadset, siger chaufføren Oliver Hojilla til Fagbladet 3F om deres muligheder for at besørge.

Ifølge chaufførerne blev de lovet en ordentlig seng at sove i, da de skrev kontrakt med Kurt Beier Transport, men det har de altså ikke fået.

Flere af dem oplyser, at de har boet i lastbilerne i omkring seks måneder, mens nogle sågar fortæller, at de har boet i den i op mod 18 måneder.

Mange af chaufførerne har udelukkende telefonisk kontakt med deres familie, mens de bor i lastbilerne. Foto: Søren Zeuth
Mange af chaufførerne har udelukkende telefonisk kontakt med deres familie, mens de bor i lastbilerne. Foto: Søren Zeuth
 

Mange af dem er bange for at miste deres job, som de bliver stærkt underbetalt for. De modtager angiveligt mellem 400 og 500 euro i løn om måneden, hvilket svarer til omkring 2900 og 3700 danske kroner.

Chaufførerne fortæller, at Kurt Beier Transport har lovet dem en lønstigning på 300 euro fra december måned, hvilket stadig er langt under den tyske mindsteløn.

NTG har opsagt samarbejdet med Kurt Beier Transport, og derfor kunne chaufførerne ikke længere opholde sig på deres adresse i Ense.

- Jeg har sympati for chaufførerne, men vi kunne ikke stå inde for de oplysninger, der kom frem om blandt andet chaufførernes lønforhold, der ikke levede op til mindstelønnen. Det er en misligholdelse af kontrakten, siger Group CEO i NTG, Jesper E. Petersen, til Fagbladet 3F.

Ekstra Bladet har forsøgt at kontakte Kurt Beier Transport for at få en kommentar, men de er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind