Skat betaler seks millioner for hemmelige dokumenter

Skat har købt fakta om 500-600 skatteydere fra Panama Papers for seks millioner kroner, skriver Berlingske

Foto: Linda Johansen
Foto: Linda Johansen
Følg Samfund

Skat har købt fakta om 500-600 skatteydere fra Panama Papers for seks millioner kroner, skriver Berlingske.

Knap seks millioner kroner koster det Skat at skaffe sig adgang til fortrolige oplysninger om 500-600 danske skatteydere.

Det skriver Berlingske.

Skats indsatsdirektør, Jim Sørensen, bekræfter beløbet over for DR Nyheder.

- Vi havde mulighed for at gennemgå materialet, inden vi betalte. Det, vi er blevet lovet, har vi også fået. Materialet indeholder det antal filer om danskere, som vi forventede, og kvaliteten svarer til de prøvesager, som vi fik inden, siger Jim Sørensen.

Skat har købt oplysningerne hos en anonym kilde, som har skaffet oplysningerne fra de såkaldte Panama Papers. De omfatter tusindvis af fortrolige oplysninger fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Mossack Fonseca har som et af flere advokatfirmaer hjulpet en lang række individer fra hele verden med at få skattely i datter- eller skuffeselskaber i Panama. På listen stod kendte sportsstjerner som argentineren Lionel Messi og flere russere tæt på præsident Putin.

For nylig kontaktede skatteminister Karsten Lauritzen (V) partierne med et tilbud. Skat havde kontakt med en anonym kilde, som ville sælge danske skatteoplysninger for et "encifret millionbeløb".

Ministeren fik støtte fra et politisk flertal, selv om flere partier nødig ser Skat som hæler. Karsten Lauritzen har før afvist at betale anonyme udlændinge for at få fat i fortrolige skatteoplysninger.

Tyskland og andre EU-lande har før åbnet pengetungen for oplysninger, som har skaffet statskasserne milliarder tilbage i skjulte skatter. Flere danske jurister afviser over for Berlingske, at det er forkert eller strafbart at købe sig til fortrolige skatteoplysninger.

- Jeg var ved at falde bagover, da man begyndte at tale om hæleri. Det er helt bizart, siger lektor Lasse Lund Madsen, som er ph.d. i strafferet og straffeproces ved Aarhus Universitet.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag