Skat håber at få adgang til lækkede lister om skattely

Det tyder på, at der er interessante oplysninger i de lækkede Panama-dokumenter, lyder det fra Skat i Danmark

Skat har ikke adgang til de over 11 millioner lækkede dokumenter om skattely i Panama, som Politiken og DR sammen med et stort antal samarbejdende internationale medier har kunnet afsløre.

Derfor ved Skat endnu ikke, om danskere figurerer i de lækkede oplysninger.

- Vi vil meget gerne finde ud af, om der er danske oplysninger i lækagen, siger indsatsdirektør ved Skat, Jim Sørensen.

- Det tyder på, at der er oplysninger, der er interessante for os, siger han og henviser til, at en række danske banker og enkeltpersoner ifølge DR optræder i de lækkede dokumenter.

Der er blandt andet mange dokumenter vedrørende den nordiske bank Nordea, som har hovedkontor i Sverige.

Dokumenterne tyder på, at banker verden over - herunder Nordea - har hjulpet kunder med at oprette stråmandsselskaber, så de kan undgå at betale skat.

Spørgsmål: Så I kan ikke afvise, at der er danskere, danske virksomheder eller banker på listen?

- Nej, vi fortsætter med at gå efter dataene, og så kigger vi på hver enkelt mulighed for at bevise en væsentlig unddragelse af skattepligt i Danmark, siger Jim Sørensen.

Ifølge internationale regler er lande, der har oplysninger om et specifikt land, forpligtet til at videregive dem. Skat har altså endnu modtaget oplysninger om danskere, der fremgår af Panama-lækagen.

- Vi håber selvfølgelig, at medier eller andre, som har oplysningerne, vil give os dem. Skattely er meget kompliceret, og vi er interesseret i at få adgang til de her data, så vi kan bruge dem i vores kontrolsager, siger Jim Sørensen.

Ifølge mediet finans.dk har myndigheder i en række lande købt sig adgang til lækkede dokumenter.

Skat har ikke bemyndigelse til at afgøre, om der skal betales for datamateriale, oplyser Skat. Det er i stedet op til skatteministeren, som over for finans.dk afviser idéen.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

10 kommentarer
Vis kommentarer