Skat sagsøger for 12,7 mia. i skandale-sag

I sagen om svindel med udbytteskat er den danske statskasse blevet lænset for 12,7 milliarder kroner, men nu er der anlagt sag for alle pengene

I maj kom det frem, at der var anlagt retssager i USA, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagde dengang, at der var anlagt cirka 50 sager.
I maj kom det frem, at der var anlagt retssager i USA, og skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagde dengang, at der var anlagt cirka 50 sager.

Skattestyrelsen har nu anlagt civilretlige erstatningssager for hele det beløb, der menes at være blevet svindlet for i den store skandale omkring svindel med udbytteskat.

Det skriver Skattestyrelsen i en pressemeddelelse.

- Skattestyrelsen har nu anlagt 388 civilretlige sager i udbyttesagen. Dermed er det samlede krav om tilbagebetaling eller erstatning nået op på 12,7 milliarder kroner.

- Vi arbejder hårdt for at få pengene hjem til statskassen, skriver Steen Bechmann Jacobsen, fagdirektør i Særlig Kontrol i den nye Skattestyrelse, i pressemeddelelsen.

I 2015 blev det afsløret, at den danske statskasse var blevet lænset for de mange milliarder af kroner af svindlere. De foregav at eje aktier i danske virksomheder og derved have krav på at få refunderet skat af udbyttet.

Siden da har myndighederne forsøgt at få pengene tilbage.

Det er på baggrund af et omfattende forarbejde og med bistand fra Kammeradvokaten, at de danske skattemyndigheder har anlagt sagerne.

De er især rettet mod udenlandske pensionsselskaber og andre professionelle aktører, som formodes at have været involveret i svindlen.

Oprydningen efter skandalen i Skat foregår i to spor. Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik) - også kaldet Bagmandspolitiet - står for den strafferetlige efterforskning.

Efterforskningen har ført til ransagninger, afhøringer og indhentelse af oplysninger fra banker, pengeinstitutter og virksomheder. Det har ført til beslaglæggelse af værdier i udlandet for cirka 2,7 milliarder kroner.

En stor del af værdierne er beslaglagt i Tyskland, oplyser Skatteministeriet.

Det andet spor er de civilretlige sager om tilbagebetaling eller erstatning, som altså nu er oppe på 12,7 milliarder kroner.

En en tidligere ansat i Skat i landsretten idømmes fem års fængsel for korruption og for fusk med udbytteskat. Han fik cirka to millioner kroner i bestikkelse for sin rolle.

Hans ven idømmes fire og et halvt års fængsel. Vennen fik 37,4 millioner kroner på et falsk grundlag. Begge har nægtet sig skyldige.

FAKTA: Sådan blev Skat snydt for milliarder i udbyttesag

Skat udbetalte over tre år flere milliarder kroner til udlændinge, som udnyttede et hul i Skats kontrol.

Skattestyrelsen har nu anlagt 388 civilretligesager med et samlet krav på 12,7 milliarder kroner.

Svindlen fandt sted i perioden fra 2012 til 2015.

Læs her, hvordan svindlen angiveligt er foregået:

* Et større organiseret netværk af selskaber i udlandet har tilsyneladende søgt om at få udbetalt udbytteskat på baggrund af fiktive aktiebeholdninger og forfalsket dokumentation.

* Selskaber i udlandet skal ikke betale skat af udbyttet af deres aktier, mens skatten for danske selskaber er på 27 procent.

* Svindlen sker, hvis selskaberne har søgt om at få tilbagebetalt udbytteskat, uden de har ejet de aktier, de vil have tilbagebetalt skat for.

* Ved at hævde, at pensionsfondene ejede aktier i danske selskaber for mange milliarder, påstod svindlerne, at pensionsfondene havde ret til at få udbytteskat retur efter aftaler om dobbeltbeskatning mellem Danmark og USA.

Kilde: Skat, Politiken, Skattestyrelsen.

73 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere