Skat suspenderer al automatisk inddrivelse af gæld

Det udskældte it-system EFI er blevet suspenderet

Arkivfoto: Thomas Borberg
Arkivfoto: Thomas Borberg

Skat suspenderer al automatisk inddrivelse af gæld via det skandaleramte it-system EFI. Det oplyser Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

Suspenderingen sker på baggrund af en færdig delrapport fra Kammeradvokaten omkring legalitetsproblemerne i it-systemet, som skal inddrive gæld fra private og virksomheder, der skylder penge til det offentlige.

Se også: Skatte-skandale: Bøder for milliarder droppet

Det springende punkt har været, at systemet har indkrævet gæld, der egentlig har været forældet. Kammeradvokaten har konkluderet at Skat er forpligtet til at indstille al automatisk inddrivelse foretaget af EFI, og det har Skat altså efterkommet.

- Hverken Skat eller jeg som skatteminister kan leve med, at inddrivelsen foregår på et ulovligt grundlag, og derfor er det en nødvendig beslutning at suspendere den automatiserede inddrivelse via EFI, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) i pressemeddelelsen.

- Jeg har netop sikret mig, at det analysearbejde, der nu har været i gang siden december sidste år, er færdigt inden udgangen af september. Vi skal inden for få uger have en holdbar fremtidig plan for inddrivelse af gæld til det offentlige, siger han.

System skal rettes - hvis det kan
Udviklingen af EFI-systemet har stået på i 10 år, men også efter systemet blev implementeret i 2013, har der været problemer.

Kristian Jensen som skatteminister og Lars Løkke som
indenrigsminister var i midten af 00'erne hovedarkitekterne bag den omfattende omlægning af det offentlige Danmark, som blev kaldt struktur-reformen. Her ti år efter lægger centraliseringen af inddrivelsen af offentlig gæld beslag på enorme ressourcer i Skat, og alligevel vokser problemerne til stadighed. Alene sidste år undgik danskerne at betale gæld for 1,3 mia., fordi computersystemet EFI hænger i laser. (FOTO: ANTHON UNGER) Politik Staten er gået glip af milliarder: Løkkes makværk skrottes

Der skal nu foretages undersøgelser af EFI-systemet for at afklare, om fejlene i systemet kan rettes. Derefter skal der tages stilling til systemets fremtid, og desuden skal det afklares, om de forfejlede opkrævninger skal betales tilbage.

Endelig skal det afklares, hvad der fremover skal ske med inddrivelsen til Skat.

- Suspenderingen kan ikke undgå at få konsekvenser for inddrivelsesaktiviteten, og omfanget er lige nu ved at blive afdækket. Når de endelige analyser er klar, skal der tages stilling til konsekvenserne og hvordan, vi kommer videre. Jeg må dog allerede nu sige, at jeg har svært ved at se, at EFI bliver det bærende element i inddrivelsen i de kommende år, siger skatteministeren.

Indtil EFI er fuldt funktionsdygtig og lovlig, eller der er fundet et andet system, vil inddrivelsen til Skat foregå via manuel sagsbehandling og kun i begrænset omfang ved hjælp fra it-systemer, oplyser Skat i pressemeddelelsen.

74 kommentarer
Vis kommentarer