Skat: Vi kunne have gjort det bedre

Øverste direktør i myndigheden erkender, at Skat kunne have gjort det bedre

Skats øverste direktør erkender over for Ekstra Bladet, at myndigheden ikke har været god nok i den - angiveligt - kæmpemæssige svindelsag, som lige nu efterforskes.

Når danske aktieselskaber udbetaler udbytte, indeholdes der dansk udbytteskat på 27 pct. Udenlandske aktionærer fra EU eller aktionærer, der er omfattet af visse dobbeltbeskatningsaftaler, kan søge SKAT om at få hele eller dele af udbytteskatten refunderet.

Det er under disse udbyttebetalinger, der kan være sket under falske forudsætninger, hvilket kan betyde, at statskassen er blevet tørret for 6,2 milliarder kroner.

– Hvad tænker du om, at der nu igen er virak omkring skat?

– Vi arbejder faktisk hårdt og målrettet på at genoprette den tillidskrise, som en del af de tidligere sager helt åbenlyst har været årsag til. Og så er det bare rigtig, rigtig ærgerligt, at der kommer så stor en svindelsag mere eller mindre ud af det blå. Vi har ikke selv opdaget den; det var et udenlandsk tip, som gjorde, at vi fattede mistanke, og det synes jeg er virkelig, virkelig er ærgerligt, siger Jesper Rønnow Simonsen, adm. direktør i Skat.

– Det ser ud til, at I ikke har været skarpe nok på dette område. Hvad siger du til det?

– Det er jo åbenlyst, når man ser på omfanget af den økonomiske kriminalitet, svindlen og beløbets størrelse, at der er nogle risikovurderinger og kontrolforanstaltninger, som kan være bedre. Det siger sig selv.

– 1. januar 2013 får I muligheden for at krydstjekke udbytteudbetaling. Hvorfor har I ikke været opmærksom på det her?

– Det er jo en af de ting, som Intern Revision er blevet sat til at følge op på og få undersøgt, hvilke muligheder vi havde, og hvordan vores system var indrettet, og om de kunne have forhindret, undgået eller opdaget denne form for økonomisk svindel og dokumentfalsk tidligere. Om det kunne det, vil jeg ikke udtale mig om, inden undersøgelsen forelægger.

– Kan du fortælle noget om, hvad det er for en udenlandsk myndighed?

– Nej, det kan jeg ikke af efterforskningsmæssige årsager.

– Har I nogen indikation af, hvem der står bag?

– Vi har afdækket et større netværk af udenlandske selskaber og navne, og oplysningerne har vi overgivet til Bagmandspolitiet.

– Det er jo en stor og kompleks sag; der er enormt mange udenlandske selskaber involveret, og nogle formentlig avancerede pengestrømme, så af efterforskningsmæssige årsager, kan jeg ikke sige mere om det.

115 kommentarer
Vis kommentarer