Skats lortesystem rammer igen: Så mange millioner risikerer DR at miste

Skat har ikke været i stand til at inddrive de knap 1,5 milliarder kroner, danskerne skylder DR i licenspenge. Nu skrider kulturministeren ind

Danmarks Radio risikerer at miste 800 millioner kroner. Foto: THOMAS BORBERG
Danmarks Radio risikerer at miste 800 millioner kroner. Foto: THOMAS BORBERG
Følg Samfund

Danmarks Radio mangler 100 millioner kroner i kassen, når kalenderen rammer 1. december. Baggrunden er i høj grad Skats mangelfulde inddrivelsessystem EFI, der blev skrottet tidligere på året.

Det afslørede Ritzau onsdag.

Alt i alt mangler danskerne at betale  næsten 1,5 milliarder kroner i licens, hvilket får Kulturministeriet til at bede Folketinget om en statsgaranti på 500 millioner kroner.

DR i kæmpe licens-problem: Danskerne skylder os 1,4 milliarder

- Det betyder – forudsat, at Finansudvalget tilslutter sig – at DR kan give sin långiver den størst mulig sikkerhed for, at pengene kommer hjem igen. Det burde alt andet lige gøre det uproblematisk for DR at skaffe de nødvendige likvide midler, indtil inddragelsen af licens-restancer kommer op at køre igen, lyder det i en skriftlig kommentar fra kulturminister, Mette Bock, til Ekstra Bladet.

DR-chef får ingen fratrædelsesordning, men...

- En del af dem vil ikke kunne inddrives, hvorfor DR da også i seneste regnskab har nedskrevet beløbet betydeligt – nemlig med cirka 0.8 milliarder. Som udgangspunkt forventer DR, at de resterende 0,7 milliarder kroner vil blive inddrevet, lyder det fra Mette Bock.

Besparelser nødvendige
- Jeg er jo ingen varm tilhænger af licenssystemet, men med statsgarantien skaber vi – trods alt – en større sikkerhed for DR, som uforvarende har fået et muligt likviditetsproblem.

Og netop den sikkerhed, har DR brug for. Ellers kan det betyde, at medieselskabet skal frem med sparekniven.

Kan de matche DR-topboss: Så meget tjener mediebosserne i DIN region

- Ved en normalisering af Skats inddrivelse vil omkostningerne efterfølgende kunne øges igen. Sådanne udsving i det beløb, som DR har til rådighed til finansiering af sine aktiviteter vurderes ikke hensigtsmæssige og har ikke været forudsat i den gældende medieaftale, hedder det i aktstykket.

Over for Ekstra Bladet supplerer økonomichef hos DR, Niels Ammitzbøll, at statsgarantien ikke er et udtryk for, at der generelt er problemer med DR's økonomi. Blot at der et midlertidigt problem, fordi der altid to gange årligt er ebbe i DR's kassebeholdning.

- Vi får vores licens-indbetaling to gange om året, i januar og juli, og lige før de indbetalinger, er likviditeten altid lidt lav, siger han.

DR-vært raser: Ledelsen har været ekstremt dårlig

- Vi har selv en kassekredit, som vi selvfølgeligt trækker på, men med en statsgaranti er vi yderligere sikret, og vi vil naturligvis kun trække på den i kort tid, hvis det bliver aktuelt.

Selvom kulturministeren nu anmoder finansudvalget om at tilslutte sig statsgarantien, betyder det ikke, at ministeriet har en forventning om, at alle pengene kommer hjem i licens-kassen:

DR har en pulje til netop den type tab, og derfor er der heler ingen risiko, at familien Danmark skal frygte en ende for DR lige foreløbig.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind