Annonce:
Annonce:

Skattebetalt kunst - er det pengene værd?

Ekstra Bladet går tæt på det offentliges forbrug af penge på kunst. Herunder kan du stemme på, om enkelte værker har været skattekronerne værd

Foto: Ditte Lysgaard Holm
Foto: Ditte Lysgaard Holm
Annonce:
Følg Samfund

***Kender du til et kommunalt betalt kunstværk, som er helt gak gak? Eller har du andre informationer om kunst købt på skatteborgernes regning? Så tip os på 1224@eb.dk eller sms/mms til 1224 (alm. takst)***

Hvert år fyrer en lille skare af politikere og eksperter millioner af skattekroner af på alverdens kunst i kommuner, regioner og stat uden, at borgerne bliver taget med på råd. Det sker samtidig med, at Danmark har været ramt finanskrise og massive besparelser på de offentlige budgetter.

Ekstra Bladet kulegraver den offentlige og statsstøttede kunstscene, der er præget af gak gak indkøb, vennetjenester og et politisk diktat om at øremærke millioner af kroner til kunst.

Nedenfor vil vi løbende samle en række kunstværker, der er betalt med skattekroner, som du kan vurdere, om er pengene værd.

***

Kærlighedssten i Stege

Annonce:

I Stege på Møn står en sten, der er halveret i to. På begge halvdele er der indgraveret røde hjerter, ligesom der blandt andet står 'Wish', 'Mandela' og 'Ghandi' på den 10 ton tunge sten, der som kunstværk har fået navnet 'Over Alt'. Bag værket står den lokale kunstner Morten Flyverbom, der har fået 350.000 kroner for sit arbejde. Borgmesteren, Knud Larsen (V), besluttede sammen med byrådet at indkøbe værket, men glemte i øvrigt at tage det lokale kunstråd med på råd. En fejl han siden har erkendt og undskyldt for.

***

Kvium-malerier for 400.000 kroner

Kunstneren Michael Kvium er født og opvokset i Horsens, så da der skulle males portrætter af byens tidligere borgmestre Vagn Ry Nielsen (billedet til venstre) og Jan Trøjborg (billedet til højre) faldt valget på bysbarnet. For arbejdet med de to malerier har kommunen alt i alt betalt Michael Kvium 400.000 kroner.

***

Danmarks dyreste borgmesterportræt

På væggen bag låste døre i byrådssalen på Odense Rådhus hænger et portræt af den tidligere borgmester Jan Boye. Penslen er ført af kunstneren Ulrik Møller, som har fået 350.000 kroner for at lave maleriet. Dermed er portrættet det dyreste borgmesterportræt indkøbt i en dansk kommune de seneste 10 år.

***

Ritt på væggen

Annonce:

Ritt Bjerregaard har ligesom så mange andre tidligere borgmestre landet over fået lavet et portræt, som i dag hænger på Københavns Rådhus. Maleriet er lavet af Roald Als, som har taget 175.000 kroner for opgaven.

***

Fareverig sportskunst

Den verdenskendte danske billedkunstner Per Arnoldi står bag værket 'Grænsen', der hænger i foyeren til Sønderborgs store sportshal Skansen, som blev opført i 2012. Prisen for det farvestrålende værk lyder på 200.000 kroner. Kunstneren forklarer, at der er tale om et arkitektonisk element med en visuel underholdningsværdi med et abstrakt musikalsk farveforløb og en tredimensionalitet. Derudover er der ifølge kunstneren en association til en grænsebom, fordi værket hælder på samme måde.

***

Sønderborg: Lav ældre-bænk

Annonce:

Sønderborg Kommune har betalt kunstneren Bjørn Nørgaard 175.000 kroner for at opføre en spektakulær bænk på Tandsbjerg Plejehjem. Bænken har indbygget akvarium. Problemet er bare, at bænken er langt lavere end det anbefalede for ældre og gangbesværede. Det betyder, at mange af de ældre beboere ikke rigtig kan komme sidde på bænken – og har det endnu mere vanskeligt med at komme op igen, hvis de først får sig sat.

***

Vejle: Stjernedyr kunst

- Stjernen er en hyldest til menneskets splittelse mellem selvdestruktion og fremtidsvisioner, sagde den altid omdiskuterede provokunstner Kristian von Hornsleth, da han i 2013 indviede en gigantisk stjerneformede metalskulptur ved en indfaldsvej foran Vejle Bibliotek.  Værket har kostet kommunekassen  435.653 kroner, der er gået til blandt andet fundament og transport. Private sponsorer har herudover spyttet godt 2 mio. kroner i projektet.  

***

Bornholm: Kostbar bænk gemt i skov

Annonce:

Godt gemt væk  en grøn lysning ved Almindingen Skov på Bornholm har der siden 2011 stået et bord af bornholmer-granit med tilhørende bænke. Ved indgangen til Arboretet, som området hedder,  står der ikke et ord om kunstværket. Værket er skabt af den nu afdøde japanske billedhugger Jun-Ichi Inoue, og Bornholms Regionskommune har på borgernes vegne betalt 200.000 kroner for det.

***

Tårnby: Rækker af blå bænke

Borgerne i Tårnby har fået opsat en række blå kunstbænke på en 600 meter lang strækning. Kunstneren bag er Jeppe Hein, og tanken er, at de skal forbinde Kastrup Metrostation med den Blå Planet. Tårnby Kommune har spyttet 500.000 kr. i projektet til fundamenter, mens resten dækkes af Ny Carlsbergfondet.

***

Ringe: Bænk i modvind

Lokalpolitikerne i Faaborg-Midtfyn Kommune tog beslutningen om, at borgerne i Ringe skulle have en 55 meter lang betonbænk ved Ringe Sø. 575.000 kroner kostede herligheden skatteborgerne i kommunen - svarende til en tredjedel af bænkens pris. Statens Kunstfond betalte den resterende del af bænken, som kunstneren Poul Ingemann har udført.

***

Ballerup: Kæmpe million-skulptur

Annonce:

Ikke alle borgere i Ballerup Kommune har helt fundet ud af, hvad værket Telemachos foran kommunens rådhus skal forestille. Selvom de har haft ti år til at vænne sig til det efterhånden. Byens borgmester er så småt ved at vænne sig til værket, som er udført af Peter Brandes og har kostet kommunen 1.550.000 kroner.

***

Sønderborg: Hemmelig vandkunst-bænk

I Sønderborg findes flere skulpturer af den afdøde japanske kunstner Jun-Ichi Inoue, eksempelvis en 200.000 kroner dyr vandkunst-granitskulptur-bænk med titlen Secret Place II, som blev opført ved byens kyst i 2011.

***

Ballerup: Farverigt badekar

Foran Ballerup Super Arena står skulpturen Badekarret, som kunstneren Ellen Hyllemose har stået bag. Skulpturen skal være med til at byde velkommen til de mange mennesker, der besøger arenaen i forbindelse med verdensmesterskaber og koncerter. Ballerup Kommune har betalt 1,2 millioner kroner til værket, mens Statens Kunstfond har været med til at betale 3,3 millioner kroner til værket.

***

Ballerup: Fugtigt tæppe

Annonce:

I Skovlunde Bypark i Ballerup Kommune blev kunstværket Tæppet indviet i september 2015. Værket er lavet af betonfliser og er del af værket Nat & Dag, der også består af Løberen. Arbejdet med at få Tæppet færdigt, som kunstneren Anja Franke står bag, trak en del ud. Da jorden viste sig at være mere fugtig, end der blev regnet med. I lokalområdet vakte Tæppet en del kritik. Ballerup Kommune betalte samlet for værket Dag & Nat lige under 600.000 kroner. Statens Kunstfond støttede projektet med over to millioner kroner.

***

Odense: Kunst i stedet for træer

1,9 millioner kroner kostede det for Odense Kommune, da den investerede i kunsttræer til en forlængelse af Munkebjergvej uden for centrum af Odense. Vejen og kunsttræerne blev indviet i 2015. Kunsttræerne erstattede rigtige træer på strækningen. Det er kunstneren Peter Holm, der har kreeret værket.

***

Utæt rådhus-kunst

 

Den norske kunstner Kjell Nupen opførte for 2,7 millioner kr. disse bronze-træer på en swimmingpool-lignende bund af kakler ved Viborg Rådhus. Men der har været problemer med, at det kunne holde vand. Så det blev brudt op, hvorefter en murer ved en fejl kom til at kyle et højt antal kakler på lossepladsen. Kommunen måtte ud fra nogle fotografier bekoste nogle efterligninger fremstillet i Holland. Om vinteren er den blå bund dækket af gran og ikke vand. Det tåler nemlig ikke frost.

Borgere i oprør: Kommuner bruger millioner på gak gak-kunst

Stjerne-krig om kommunale kunst-kroner

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: