Skattechef truer med pressen: Vil afhøres offentligt

Hjemsendt direktør, der sættes i forbindelse med ansvaret for kæmpe svindelsag, kræver fuld offentlighed

En chef i Skat, der for snart ni måneder siden blev sendt hjem og dermed udpeget som en af de hovedansvarlige i den såkaldte udbyttesag, vil ikke finde sig i, at forhøret af ham kommer til at foregå bag lukkede døre.

Sker det alligevel, hvilket skatteminister Karsten Lauritzen (V) i weekenden lagde op til, vil den hjemsendte skattechef gå til pressen i stedet, siger han til Politiken.

- Hvis det her ender som en lukket proces, må jeg jo selv informere offentligheden om, hvad der foregår inde bag de lukkede døre, siger Richard Hanlov, Skats tidligere udviklingsdirektør, til Politiken.

- Jeg mener, at hvis de lukker høringerne, går jeg selv til pressen, uddyber han.

Tre skattechefer blev sidste år sendt hjem efter afsløringen af skandalesagen om svindlen med udbytteskat, hvor staten blev snydt for mindst 9,1 milliarder kroner.

Statsrevisorerne har udtrykt skarp kritik i sagen af både departementet i Skatteministeriet og den øverste ledelse i Skat.

Men skatteministeren har fastholdt, at de tre hjemsendte medarbejdere har det konkrete ansvar.

I slutningen af april bad de hjemsendte chefer i fællesskab ministeren om at se bort fra reglerne om, at tjenstlige forhør foregår bag lukkede døre. Regler der ellers er lavet for at beskytte tjenestemændene selv.

Karsten Lauritzen understregede i weekenden, at hans beslutning er af hensyn til Bagmandspolitiets efterforskning i sagen, men at beslutningen om at holde forhørene bag lukkede døre ikke er "definitiv".

Ifølge Politikens oplysninger forbereder de hjemsendte skattechefers advokater og Dansk Told- og Skatteforbund en ny fælles henvendelse til skatteministeren for at få ham til at lade forhørene være offentlige.

Skat anmeldte i august sidste år formodet svindel med refusion af udbytteskat på 6,2 milliarder kroner til Bagmandspolitiet. Beløbet blev senere øget til 9,1 milliarder kroner.