Skattelæk afslører: Nordkorea solgte våben gennem britisk firma

Lækket af dokumenterne fra Panama afslører, at en britisk virksomhed blev brugt af Nordkorea til at sælge våben og udvide deres atomvåben-program. Det skriver The Guardian

Hør mere om den kontroversielle sag her.

En britisk bankmand ved navn Nigel Cowie boede to årtier i Nordkorea, hvor han lavede en hemmelig skattely-virksomhed på de Britiske Jomfruøer i Caribien. Virksomheden var et dække, der blev brugt af det pyongyangske regime til at sælge våben og udvide deres atomvåben-program. Det skriver The Guardian.

Sådan hænger det sammen
Da Nigel Cowie i 1995 flyttede til Nordkorea blev han direktør for landets første udenlandske bank, Daedong Credit Bank. I 2006 stiftede han, sammen med en højtstående embedsmand i Nordkorea, dæk-virksomheden DCB Finance Limited. Og her kommer advokatfirmaet fra Panama ind i billedet. Mossack Fonseca indarbejdede nemlig den britisk/nordkoreanske virksomhed i deres virksomhed, og derfor er de hemmelige oplysninger om DCB Finance Limited nu fremme i lyset.

Nigel Cowie siger til The Guardian, at virksomheden kun blev brugt til lovligt erhverv, og at han ikke kendte til nogle ulovlige transaktioner.

Men både banken, som Nigel Cowie arbejdede for, og hans dækfirma blev i 2013 pålagt sanktioner af USA, der mente, at banken gav financielle ydelser til Nordkoreas største våben-dealer, Korea Mining Development Trading Corporation, og til Tanchon Commercial Bank, der angiveligt spiller en central rolle for Nordkoreas atomvåben og missil-programmer.

Sjovere at leve i diktatur
I en artikel fra 2000 i The Wall Street Journal fortæller Nigel Cowie, at han forsøger at få Nordkorea i gang igen, og da han bliver spurgt, om han ikke hellere vil arbejde i et land, der ikke styres af en diktator, svarer han: 'Det her er meget sjovere'.

Ifølge dokumenterne fra Panama opdagede advokatfirmaet ikke, at de havde at gøre med en virksomhed, der var forbundet med Nordkorea. Det kom først frem i 2010, hvor Mossack Fonseca valgte ikke længere at repræsentere Nigel Cowies dæk-virksomhed. Det fik Nigel til at sælge sin del i banken.

Selvom Nigel Cowie i 2013 ikke længere ejede nogen del i banken, fik han stadig USA på nakken. De gik nemlig op i en periode, hvor han var direktør i banken Daedong Credit Bank. Men hertil svarede han, at han havde forladt bank-industrien for at fokusere på andre erhvervsmål.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

18 kommentarer
Vis kommentarer