Skattely-advokat om læk: Det er en forbrydelse

Stifter af advokatfirmaet i centrum af skattely-sag ser lækage som et angreb på Panama

Advokatfirmaet Mossack Fonseca ligger i denne bygning i Panamas hovedstad, Panama City. (Foto: AP)
Advokatfirmaet Mossack Fonseca ligger i denne bygning i Panamas hovedstad, Panama City. (Foto: AP)

Advokatfirmaet i centrum af den enorme skattely-sag, som medier i flere lande søndag løftede sløret for, tager nu til genmæle.

Offentliggørelsen af de såkaldte Panama Papers er en kriminel handling og et angreb på Panama. lyder det fra en af stifterne af advokatfirmaet Mossack Fonseca til nyhedsbureauet AFP.

- Det er en forbrydelse, siger Ramon Fonseca.

- Det er et angreb på Panama, fordi visse lande er misundelige over, at vi er så gode til at tiltrække selskaber, tilføjer han.

Dokumenterne afslører blandt andet, at en række prominente verdensnavne har overført penge til selskaber i lande med meget lempelige skatteregler. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at personerne har overtrådt skattelovgivningen i det land, hvor de er skattepligtige.

Regeringen i Panama har efter søndagens afsløringer været ude med et løfte om, at den vil samarbejde, såfremt dokumenterne fører til eventuelle retlige granskninger.

- Den panamanske regering vil samarbejde fuldt på enhver forespørgsel eller anmodning om hjælp i tilfælde af juridiske efterspil, hedder det i en erklæring fra regeringen.

I udtalelsen bliver der ikke taget stilling til nogen af de afsløringer, som dokumenterne bringer for dagen. At Ramon Fonseca har været rådgiver for Panamas præsident, Juan Carlos Varela, omtales heller ikke.

Adgang til Panama-papirer

Ekstra Bladet har ikke haft mulighed for at undersøge de 11,5 millioner interne dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama i skattely-skandalen.

Dokumenterne er lækket til 109 medier fra 76 lande i organisationen International Consortium of Investigative Journalists, hvor Ekstra Bladet ikke er medlem.

Danmarks Radio og Politiken er medlem af organisationen, og de har som de eneste danske medier haft mulighed for at undersøge omfang og kontekst for en dansk kobling til den internationale skattely-skandale.

31 kommentarer
Vis kommentarer