Skattesmæk eller pengeregn: Bliv klogere på din årsopgørelse

Skatte-ekspert Nikolaj Sigvard svarer på spørgsmål om årsopgørelsen, som danskerne har kunnet tjekke siden fredag

Få svar på de spørgsmål, som de fleste danskere har til årsopgørelsen. Producer: Lasse Brøndal

850.000 danskere har allerede været inde at tjekke deres årsopgørelse.

De fleste er logget ind til et grønt tal og kan altså ånde lettet op. Historisk set får cirka tre ud af fire skatteydere nemlig penge tilbage i Skat. For den sidste fjerdedel gælder det dog, at regnskabet enten går op, eller at de skal betale penge tilbage.

Sidste år måtte omkring en million således betale i gennemsnit lidt over 6000 kroner tilbage. Til gengæld fik hver enkelt, som fik penge retur, i gennemsnit udbetalt omkring 4700 kroner.

Skatte-ekspert Nikolaj Sigvard svarede lørdag formiddag på spørgsmål om årsopgørelsen fra Ekstra Bladets læsere.

Du kan læse nogle af hans svar her.

Skatte-ekspert svarer på spørgsmål om årsopgørelse

Der bør ikke være nogen problemer med at komme på Skats hjemmeside, selvom du bor i udlandet. Så længe du har et cpr-nummer og et aktivt NemID, bør du kunne logge ind. Hvis du oplever problemer lige nu, er det nok fordi, at Skats hjemmeside er under stort pres.

Du skal tjekke, om Skat automatisk har registreret, at du har købt ny bolig. Hvis ikke skal du tjekke, om dine renteudgifter ifm. med lånet er indberettet af din bank, og du skal indtaste, at du har købt ny bolig, da der skal betales ejendomsværdiskat.

Det vigtigste er, at du indtaster de fradrag, som Skat ikke automatisk modtager fra din bank mv. De primære fradrag, som de fleste danskere selv indtaster, er befordringsfradraget, håndværkerfradraget og rejsefradraget.

Såfremt I bor sammen, kan både du og din partner bruge håndværkerfradraget (dog maksimalt 12.200 kr. pr. person). Der er som sådan ikke nogen stor forskel på, hvorvidt det er dig eller din partner, der tager fradraget. Den skattemæssige besparelse vil være omkring 26 procent - dvs. for et ligningsmæssigt fradrag på 100 kr. er besparelsen cirka 26 kr. i skat.

Befordringsfradraget bliver ikke automatisk overført fra tidligere år. Det er noget, du selv skal indtaste i din årsopgørelse for 2019. Du skal trykke "ret årsopgørelse" og gå til rubrik 51.

Hvis du mener, at din lønindkomst er blevet indberettet forkert af din arbejdsgiver, bliver du nødt til at bede din arbejdsgiver om at korrigere dette. Du kan ikke selv få lov til at rette i lønindkomsten på årsopgørelsen.

Hvis du har lavet en frivillig indbetaling til en ratepension eller livrente, som ikke kører gennem din arbejdsgiver, kan du som udgangspunkt stadig trække bidraget fra. Bidrag til ratepension er i rubrik 21. Her kan du ikke selv få lov til at ændre i indberetningen, men skal kontakte din bank, pensionskasse mv., hvis du er uenig. Hvis du er uenig i det fortrykte pensionsbidrag til en livrente, kan du selv rette dette i rubrik 24.

Hvis du har modtaget gratis-aktier af din arbejdsgiver, skal de som udgangspunkt beskattes som lønindkomst i det år, hvor du erhverver ret til dem - dvs. i det år, hvor de bliver frigivet til dig. Din arbejdsgiver indberetter dette, men bemærk, at der ikke automatisk indeholdes Skat af dette.

Det kan være fordi, du eller din ægtefælle er omfattet af udvidet selvangivelsespligt, enten pga. udenlandsk indkomst fra tidligere år, eller pga. at du eller din ægtefælle er selvstændige.